FOTO a VIDEO: Pri odpočívadle Triblavina bolo zničené dizajnérske dielo - kto dal príkaz zbúrať detské preliezky?

27.3.2021

Zdroj: kolá abn

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti sa včera objavila séria fotografií, z ktorých je zrejmé, že pri diaľničnom odpočívadle Triblavina boli zničené a zrovnané so zeminou betónové preliezky a lavičky - súčasť dizajnérskeho diela Relax BCD. Aj keď Národná diaľničná spoločnosť tvrdila, že túto odpočinkovú zónu zachová, tak opak bol pravdou, čo slovenskú verejnosť veľmi nahnevalo!

"Príkaz znel jasne: Zničiť a zahrabať. A klamať, klamať a klamať. Národná dialničná spoločnosť (NDS) sa správa ako Taliban. Chceme vedieť kto o tom rozhodol a či sa mu dnes bude dobre zaspávať. Dnes bagre NDS zničili a zahrabali všetky preliezky na odpočívadle Triblavina. Autormi Relax BCD Triblavina boli akad. soch. Alexander Bilkovič, Ing. arch. Viktória Cvengrošová a Ing. arch. Virgil Droppa, laureát Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo. Donedávna keď vytvorili násyp okolo nich, tak tvrdili, že je tam preto, aby odpočívadlo ochránil. Klamali. Alexander Bilkovič (13. 1. 1942 Bátovce – 19. 12. 1995 Malacky) bol slovenský sochár a dizajnér. V rokoch 1968 – 74 študoval na oddelení tvarovania priemyselných výrobkov na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u V. Kautmana st.," uvádza sa v príspevku, ktorý sa spolu so spomínanými dokumentačnými fotografiami objavil včera na sociálnej sieti Facebook. Konkrétne na stránke Slovenského centra dizajnu, odkiaľ ho zdieľali na svojich profiloch stovky Slovákov!

Slovenské centrum dizajnu zároveň uviedlo, že na internete je dostupný dokument, ktorý hovorí o povolení demolácie už v roku 2012. "Takže 9 rokov sme o tom mohli vedieť a všetky tie reči z NDS o násypoch ako o ochrane diel boli účelové, neoficiálne a zavádzajúce," tvrdia ľudia z SCD.

To, že sa dizajnérske dielo pôvodne malo zachovať, je viac než zrejmé aj zo spravodajskej relácie RTVS, ktorá bola odvysielaná ešte v roku 2017:

Reakcie ľudí na fotografie zničeného dizajnérskeho diela sú prevažne negatívne a rozhorčené: „A dúfam, že prokuratúra vidí, že mohlo dôjsť aj k porušeniu zákona a preverí to. Zničili bezdôvodne cudzie dielo, zrejme proti záujmu spoločnosti. Vzhľadom na to, že to bolo dielo umelca, ktorý uz to nikdy nebude schopný obnoviť, tak tam bude aj zaujimavé vyčíslenie prípadnej škody. A čo si o tom má myslieť jeho rodina?,“ opýtal sa pod príspevkom o zdemolovaných preliezkach muž s nickom Kenji Karpatský.

„Očakávať od NDS a jej bagristov citlivosť k umeniu a kultúre a ešte sa na ňu spoliehať bol aspoň taký fail, ako samotny akt deštrukcie. Projekt bol schválený dávno, všetci o ňom vedeli, práce sa blížili k Triblavine, bagristi boli platení za bagrovanie. Dobagruju a až potom sa ako spoločnosť začneme angažovať (a fotiť). Možno by sme sa mali pýtať, ako predchádzať podobným veciam. Nemalo by to byť v kompetencii Ministerstva kultúry (a jeho inštitúcii ako SCD) mať evidenciu o hodnotných dielach, ktoré sú ohrozene činnosťou iného ministerstva (v tomto prípade dopravy)?“ napísal do diskusie Martin Stohl.

"Chápem vaše rozhorčenie , ale prečo ste nepindali, keď tam rástla burina a už minimálne 10 rokov sa tam žiadne decko nehralo. Mali ste to zachraňovať vtedy, ak Vám na tomto kultúrnom dedičstve tak záleží. Keď to chátralo, ani pes po tom neštekol," dodal pán Ronald.

O vyjadrenie k prípadu sme požiadali aj Národnú diaľničnú spoločnosť, ktorá má na vzniknutú situáciu úplne odlišný pohľad a tvrdí: "Spoluautormi diela stavebnej architektúry „Relax BCD" sú Ing. Arch. Viktória Cvengrošová a Ing. Arch. Virgil Droppa. S autormi diela sa uskutočnilo stretnutie v roku 2012, ešte pred vydaním právoplatného stavebného povolenia, kde autori udelili súhlas s premiestnením predmetného diela na odpočívadlo Zeleneč. V roku 2019 boli autori oslovení opätovne, z niekoľkých dôvodov. Technický stav diela vylúčil jeho premiestnenie bez vážneho poškodenia. Dielo rovnako nespĺňalo aktuálne platné bezpečnostné požiadavky pre umiestenie detských prvkov na odpočívadle, ktoré definujú požiadavky na ochranu života a zdravia pri ich používaní deťmi. V rámci korektných vzťahov s autormi a rešpektovania autorského zákona, v zmysle všetkých vyššie popísaných skutočností boli autori s nimi oboznámení a udelili Národnej diaľničnej spoločnosti súhlas s demoláciou objektu. Rovnako sme o uvedenom informovali aj autorskú spoločnosť LITA so sídlom v Bratislave. K demolácii objektu sme pristúpili pred mesiacom, od roku 2019 autori diela ani autorská spoločnosť nepristúpili k odvolaniu súhlasu s demoláciou."

Spoločnosť NDS redakcii Bratislavských novín poslala aj kópie písomného súhlasu spoluautorov z demoláciou diela:

Zdroj: koláž abn - NDS

​K spôsobu, akým bolo odstránenie bývalého detského relax centra z Triblaciny na sociálnej sieti oznámené má NDS takisto vážne výhrady: "Slovenské centrum dizajnu publikovalo hrubo zavádzajúcu informáciu „o bagroch NDS, ktoré zahrabali preliezky 26.3.2021". Ostro sa vyhradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že Národná diaľničná spoločnosť sa správa ako Taliban. Rovnako sa ostro ohradzujeme voči tvrdeniam Slovenského centra dizajnu, že klameme. K realizácii nám boli udelené súhlasy autorov diela a stavebné povolenie vydané Ministerstvom dopravy. Sme šokovaní, že reprezentant kultúry, Slovenské centrum dizajnu, zvolil nekultúrny prejav a osočovanie, namiesto preverenia faktov. Komunikácia Národnej diaľničnej spoločnosti je založená na korektnosti, transparentnosti, slušnosti a rešpektovaní rozhodnutí a dohôd. Súčasne upozorňujeme Slovenské centrum dizajnu, že svojim stanoviskom hrubo osočuje Národnú diaľničnú spoločnosť, poškodzuje jej dobré meno, na základe čoho podnikneme všetky právne kroky."

(ars)

Páčil sa vám článok?