Kupujete si veci cez inzeráty na internete? Dajte si pozor pri platení na tieto podvody!

22.3.2021

Zdroj: FB Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Zlodeji a podvodníci využívajú na trestnú činnosť techniku a moderné technológie. Bratislavská polícia eviduje za krátke časové obdobie viacero prípadov nového modelu podvodného konania na internete, pri ktorom dochádza k zneužitiu platobného prostriedku a k následnej realizácii podvodných platieb zo strany neznámeho páchateľa.

"Spôsob spáchania trestného činu s jeho špecifickými znakmi bol vo väčšine prípadov rovnaký. Neznámy páchateľ cez jednu z bezplatných mobilných aplikácii slúžiacich na konverzáciu, kontaktuje poškodených, ktorí sú aktívni na inzertných portáloch. Neznámy páchateľ sa následne spojí s poškodenými osobami a napíše im, že za inzerované veci im posiela peniaze cez internetový link, ktorý následne poskytne aj v mobilnej aplikácii. Po otvorení linku poškodení za účelom získania dohodnutej sumy vyplnia na uvedenej stránke všetky údaje zo svojej platobnej karty, vrátane bezpečnostného kódu a taktiež SMS kódu, ktorý im príde z banky. Platby sú ihneď zrealizované a tak poškodené osoby prichádzajú o svoje peniaze," vysvetľuje princíp podvodu hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ SR v Bratislave Veronika Martiniaková.

Vždy sa jedná o rôzne telefónne čísla, ktoré nie sú registrované na území Slovenskej republiky a tiež môže ísť o anonymný dobíjací predplatený systém bez uvedenia konkrétneho užívateľa ( Česká republika, Poľsko, Rusko), pričom bankové účty, na ktoré predmetné podvodné platby odchádzajú sú vo väčšine prípadov tiež mimo územia SR (Rusko, Francúzsko, Poľsko). "Ďalší spôsob spáchania podvodu spočíva v tom, že poškodené osoby obdržia SMS, kde je uvedené, že im bude doručená zásielka zo Slovenskej pošty. Avšak táto zásielka im príde  až po uhradení poplatku cez priložený internetový link, Následne poškodené osoby vyplnia všetky údaje týkajúce sa ich platobnej karty, a tak opäť dochádza k podvodným bankovým prevodom," doplnila policajná hovorkyňa, pričom polícia v tejto súvislosti opätovne apeluje na občanov, aby nedôverovali neznámym osobám, neposkytovali im osobné údaje a nedovolili im pripojiť sa k ich mobilným a softvérovým zariadeniam, ktoré môžu byť zneužité v prospech páchateľov, čo sa stalo aj v týchto prípadoch.

(ars)

Páčil sa vám článok?