Ako najlepšie sa môžete zbaviť 1 a 2-centových mincí, keď sa vám doma nazhromaždili vo veľkom množstve?

1.3.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne aj vy disponujete malým či väčším počtom jednocentových, dvojcentových či päťcentových mincí. Keď sa ich človeku v peňaženke nazbiera príliš veľa, tak ich doma vyloží a potom sa mu tam začnú hromadiť a po čase nastáva problém ako sa ich zbaviť. Možností máte síce niekoľko, ale nie všetky sú výhodné, teda presnejšie to nejde úplne zadarmo...

Podľa štatistík sa nevracia späť do obehu až 60 percent jednocentových a 45 percent dvojcentových mincí. Aj vzhľadom k týmto vysokým stratám sa uvažuje o tom, že by sa od 1. januára 2022 začali tieto najdrobnejšie mince postupne sťahovať z obehu. Dovtedy by však bolo celkom vhodné sa tých najdrobnejších mincí, ktoré sa vám doma nazbierali, vhodným spôsobom zbaviť. Presne to si povedala Romana, ktorá na sociálnej sieti zverejnila fotografiu veľkého počtu mincí v hodnote 1, 2 a 5 centov a opýtala sa ostatných členov skupiny Susedská burza, čo by s týmito drobnými mala spraviť... 

Jeden z členov skupiny jej poradil, aby všetky mince vozila v kufri auta a v prípade, že raz dostane blokovú pokutu za nesprávne parkovanie či prekročenú rýchlosť, tak by ju mohla vyplatiť v hotovosti. Nakoľko minimálna pokuta, ktorú policajti zvyknú udeľovať je 10 eur, čo by v praxi znamenalo 200 mincí v hodnote 5 centov, 500 ks dvojcentových mincí alebo 1000 kusov jednocentových mincí. Dá sa predpokladať, že by pokutu zaplatenú takýmito "drobákmi" policajti odmietli prijať. Aké sú teda reálnejšie možnosti výmeny najmenších centoviek za eurá či väčšie mince?  

Národná banka Slovenska - výmena euromincí v nominálnych hodnotách 5, 10, 20, 50 centov, 1 a 2 eurá je bez poplatku do 100 kusov. Ak je predložených viac ako 100 kusov euromincí týchto nominálnych hodnôt, je výmena spoplatnená poplatkom vo výške 1% z hodnoty všetkých predložených euromincí. Výmena 1 a 2 centových eurových mincí je bez poplatku. 

  • osobne alebo v hotovosti (na počkanie alebo pri väčšom počte mincí NBS navrhne termín prezatia)  na pokladniciach v ústredí a v expozitúrach v pokladničných hodinách určených pre verejnosť,
  • poštou (odporúča sa bezpečnostná obálka) na adresu ústredia, ak predkladateľ nemôže vymeniť peňažné prostriedky osobne. Príslušnú protihodnotu peňažných prostriedkov zašle NBS poštou (možné iba v SR) alebo bezhotovostne pripísaním na účet banky uvedený klientom.

Ak máte drobné roztriedené podľa nominálnej hodnoty, tak vám v NBS vezmú denne až 1000 mincí. 

Raiffeisen Bank - Mince ani bankovky si tu nevymeníte, ale v prípade,  že máte v Raiffeisen banke vedený učet, tak si naň môžete vložiť bez poplatku mince a to maximálne 300 ks mincí v rámci jedného dňa.

Slovenská sporiteľňa - služba je spoplatnená v zmysle sadzobníka poplatkov. Od 51 do 500 ks mincí triedených je poplatok 5 eur, pri netriedených 10 eur. V prípade, že na pobočku donesiete od 501 do 1000 ks mincí triedených, tak zaplatíte 15 eur, za netriedené až 30 eur a ak by to bolo viac než 1000 mincí, tak vám za triedené naúčtujú 25 eur a za netriedené 50 eur. 

Tatra banka spracuje tieto mince, a nad 50 ks mincí je poplatok 5 percent zo sumy, minimálne 5 Eur. Spracovanie mincí sa rozumie vklad, výber alebo rozmieňanie. Rozmieňanie alebo zamieňanie mincí nie je len pre klientov Tatra banky. Tu je poplatok 0,01 Eur/kus, minimálne 5 Eur. 

VÚB Banka - Za vklad v hotovosti na účet vedený vo VÚB, a.s.: mince do 50 ks (vrátane) a bankovky sa účtuje poplatok 1,50 € a takisto za každých začatých 50 ks mincí (vrátane prvých 50 ks) sa platí 1,50 €.

Vo všeobecnosti teda platí, že jednocentové a dvojcentové mince sa v komerčných bankách meniť za väčšie peniaze neoplatí, nakoľko na poplatkoch naozaj môžete zaplatiť viac než dostanete. Napríklad, ak by ste do sporiteľne odniesli 600 ks jednocentových, 400 ks dvojcentových a 100 ks päťcentových mincí, tak ich celková hodnota je 19 eur, ale pri počte 1100 triedených mincí by vám zaúčtovali poplatok 25 eur, takže ešte by ste museli 6 eur doplatiť, aby ste sa vašich drobných mincí vôbec zbavili.  

Dopravný podnik Bratislava - drobné mince môžete nahádzať aj do automatu na cestovné lístky MHD, ale najmenšia hodnota mince, ktorú na nákup lístka môžete využiť je 5 centov...

Samoobslužné pokladne - viacerí sa zbavujú najmenších mincí tak, že ich použijú na zaplatenie nákupu v hypermarketoch Tesco či Kaufland, kde síce strávia dosť času, kým ich všetky nahádžu do prístroja, ale ako sa hovorí: "trpezlivosť prináša ruže". Niektorí experti dokonca prišli na to, že ak platbu nákupu stornujú, tak im pokladňa vydá mince väčšej hodnoty než do nej vložili.

Veľkoobchod Metro - predajňa v Ivanke pri Dunaji síce má k dispozícii rátačku mincí, ale tá 1 a 2 centové mince neberie. Jedine mince v hodnote od 5 centov a vyššie.

Zdroj: FB Susedská burza

​Nevedno či bol tento inzerát myslený vážne alebo ide o žart, pretože získať tisíce drobných mincí v celkovej hodnote 226 eur za sumu 300 eur a viac, sa nejaví byť ako veľmi výhodný, respektíve výnosný obchod...

Zberné suroviny - niekomu by možno mohlo napadnúť aj to, že mince ponúkne ako farebný kov nejakej spoločnosti, ktorá sa zaoberá výkupom, úpravou, triedením a spracovaním druhotných surovín. Centy sú vyrobené z rôznych druhov kovov. Konkrétne pri jedno, dvoj a päťcentových minciach ide o meďou pokovanú oceľ (94.35 % oceľ, 5.65 % meď), pričom výsledná cena by sa musela nájsť v tabuľkách, kde sa ceny za oceľ pohybujú od 0,20 centov za 1 kg a v prípade medi až 4 eurá za kg. V spoločnosti P+K Kovošrot nám povedali, že stále platné mince ešte nikto do zberu neodovzdal, ale neplatné československé mince, hlavne haliere sa už v zberných surovinách vyskytli. 

Zdroj: koláž abn

​Centové mince sa už využili ako výzdoba na podlahovú vázu alebo dekoráciu jedálenského pultu...

Zberateľská rarita - kým sa drobných mincí definitívne zbavíte, tak si uvedomte, že medzi vašimi "cenťákmi" môže byť aj nejaký výnimočný kúsok. V dôsledku ľudského zlyhania sa totiž do obehu dostali aj vzácne jednocentové mince z Talianska, ktoré boli vyrazené na dvojcentové. Tak sa stalo, že sa veža Mole Antonelliana z Turína, ktorá sa bežne nachádza na dvojcentovej minci, dostala na jednocentovú. Hodnota takejto centovej mince, ktorá je celosvetovou zberateľskou raritou, môže vyštverať až na 6000 €.

(ars)

 

 



Páčil sa vám článok?