Vo veku 78 rokov zomrel moderátor a publicista Michal Tvarožek - jeho hlas poznali asi všetci...

7.1.2021

Zdroj: Koláž abn - FB M.T.

Páčil sa vám článok?

Vo veku 78 rokov zomrel vo štvrtok ráno po krátkej a ťažkej chorobe moderátor, publicista a redaktor Michal Tvarožek. TASR informáciu potvrdila jeho manželka Katarína Tvarožková.

Tvarožek sa narodil 19. decembra 1942 v Bratislave. Po vpáde vojsk v auguste 1968 robil v uliciach Bratislavy rozhovory, ankety, situačné správy a dostával ich do vysielania. Po novembri 1989 spoluzakladal spravodajskú reláciu Rádiožurnál. Robil živé prenosy z významných udalostí, ako boli inaugurácie prezidentov či napríklad návšteva pápeža Jána Pavla II.

Získal viacero ocenení, napríklad ocenenie Literárneho fondu "za významný prínos slovenskej žurnalistike a za dlhoročnú novinársku tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni". Jeho hlas museli v rozhlasovom éteri zaregistrovať azda všetci, ktorí rádio počúvali. Rozhlas opustil v dôchodkovom veku aj pre zdravotné problémy, o ktorých hovoril aj v TV relácii Família:

Mladí žurnalisti brali Michala Tvarožeka ako svoj veľký a neprekonateľný vzor a k jeho parťáčkam patrila počas svojho pôsobenia v Slovenskom rozhlase napríklad aj poetka Miroslava Ábelová:

Zdroj: FB M.T.

Tá sa s Michalom Tvarožkom na sociálnej sieti rozlúčila dvomi fotografiami a textom: "​Aj by som chcela niečo napísať, ale zatiaľ nemám slova. Zbohom, drahý kamarát, učiteľ a spriaznená duša. Ďakujem za všetko! Veľa sily celej rodine aj priateľom a kolegom, všetkým nám bude veľmi chýbať."

Zdroj: FB M.T.

​Počas svojej dlhoročnej profesionálnej kariéry ako moderátor vyspovedal stovky možno aj tisíce hostí vrátane bývalého prezidenta SR Andreja Kisku.

Výraznú osobnosť Slovenského rozhlasu si dnes pripomenú v poludňajšom vydaní Rádiožurnálu ako aj v televíznom vysielaní vo štvrtok večer na Dvojke, kde o 21.45 h odvysielajúreláciu Família. "V ďalších dňoch budeme na rozhlasovú legendu spomínať v relácii Rádia Slovensko Túto hudbu mám rád v sobotu (9. 1.) o 13.05 h a následne v Rádiu Regina v nedeľu (10. 1.) o 10.00 h a v programe Rodinka rozhlasových v nedeľu od 20.05 h v Rádiu Slovensko," uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová, ktorá dodala, že počas budúceho týždňa budú aj v prúdovom vysielaní rozhlasu zaradené fragmenty rozhovorov z ďalších programov, v ktorých bol Michal Tvarožek hosťom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?