FOTO a VIDEO: Ján Budaj a Milan Kňažko si pripomenuli 31. výročie Nežnej revolúcie už v predstihu...

17.11.2020

Zdroj: Pavol Demeš

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku je dnes štátny sviatok - naša krajina oslavuje 17. november 1989, kedy sa v bývalom ČSSR spustil proces, ktorý viedol k pádu totalitného režimu a obnoveniu demokracie. Lídrami tzv. Nežnej revolúcie boli herec Milan Kňažko a ochranár Ján Budaj, ktorí sa včera stretli pri budove Univerzity Komenského, aby si tu pripomenuli 31 rokov od štartu týchto významných dejinných udalostí...

Na samom počiatku revolučných zmien v pamätnom roku 1989 bol študentský pochod, ktorý viedol z vtedajšieho Mierovho námestia až k budove Univerzity Komenského a následne ešte aj pred ministerstvo školstva, kde študenti predniesli svoje požiadavky na školské reformy a väčšiu slobodu. 

Na druhý deň sa konalo ešte masovejšie zhromaždenie študentov v Prahe, ktorých pochod však na Národnej triede zastavili jednotky Verejnej bezpečnosti a dosť násilným spôsobom - obuškami ich manifestáciu rozohnali. Viedlo to však k ešte väčšej občianskej nespokojnosti, keď sa k štrajkujúcim študentom najskôr pridali herci, ktorí odmietli odohrať svoje plánované predstavenia a v nasledujúcich dňoch aj pracujúci v ostatných rezortoch, čo viedlo až ku generálnemu štrajku dňa 27. novembra 1989. 

V Prahe vzniklo Občianske fórum a v Bratislave iniciatíva Verejnosť proti násiliu, ktoré sa stali hybnými silami následnej Nežnej revolúcie. Lídrami bratislavských zhromaždení, ktoré sa konali na Hviezdoslavovom námestí a následne na Námestí SNP, boli Milan Kňažko a Ján Budaj v neodmysliteľnej zimnej čiapke, ktorej väčšina národa začala hovoriť budajka.

Zdroj: FB J.B.

​Obaja sa včera stretli spoločne s ďalšími účastníkmi či iniciátormi spoločenských zmien v roku 1989 - bývalými študentami pri budove Univerzity Komenského, kde sa nachádza pamätná tabuľa Nežnej revolúcie. Súčasný minister životného prostredia Ján Budaj prišiel síce bez "budajky", ale za to mal na sebe rúško podobne ako Kňažko, ktorého bolo možno aj ťažšie identifikovať, nakoľko sa mu ešte aj okuliare rosili.  

Zdroj: FB Pavol Demeš

Ján Budaj si na sociálnej sieti zmenil profilovú fotografiu, na ktorej pribudlo logo Verejnosti proti násiliu, ale neodpustil si ani drobnú poznámku na margo plánovaného protestného zhromaždenia v Bratislave, ktorého sa plánujú zúčastniť aj predstavitelia opozičných politických strán - Smer a ĽSNS: "Na Slovensku sa nás chystá kopnúť skapíňajúci kôň moci pohrobkov oboch totalít - fašistickej aj komunistickej. V Rakúsku ORF dáva správu o vzore, ktorým sa pre rakúsku vládu stala akcia slovenskej vlády voči pandémii COVID-19. Kto by si bol vedel kedysi predstaviť jedno, alebo druhé?" 

Zdroj: FB J.B.

​​(ars)

Páčil sa vám článok?