Slovenská pošta varuje pred podvodníkmi - žiadne peniaze im za balíky neplaťte!

2.11.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

V posledných dňoch doslova zaplavili mailové schránky Slovákov falošné maily, ktorých odosielateľom by mala byť podľa použitého loga Slovenská pošta. Avšak ide o podvodníkov, ktorí zneužívajú jej značku a snažia sa vymámiť od ľudí peniaze za doručenie balíka. Pošta pred týmito praktikami varuje aj na svojej webovej stránke a upozorňuje ľudí, aby si dali veľký pozor a nenaleteli...

"Odosielateľ používa zdeformované logo Slovenskej pošty a od adresátov pýta poplatok za doručenie zásielky. Ich odosielateľom nie je Slovenská pošta, a preto by ste nemali na takéto maily reagovať. Ide o podvod, kde je zneužité meno Slovenskej pošty, preto sa Slovenská pošta obrátila na orgány činné v trestnom konaní," uvádza sa na jej webstránke, kde verejnosti objasňuje, prečo ide o evidentný podvod.

Rozpoznať ho môžete podľa viacerých faktorov:

- Slovenská pošta nikdy nepýta prostredníctvom e-mailov peniaze. Za zásielku zaplatí klient buď pri objednávaní tovaru, teda priamo eshopu, alebo na dobierku, teda pri prevzatí zásielky – a to hotovosťou alebo kartou. Adresát zaplatíza zásielku kuriérovi, pri priehradke na pobočke alebo v BalíkoBOXe.

- Slovenská pošta uvádza vo svojich e-mailoch ako trackovacie číslo podacie číslo zásielky, ktoré pozostáva z prefixu (2 písmena), 9 čísel a sufixu (2 písmená na konci, ktoré označujú kód krajiny) Príklad: EB 101809415 SK

- V prípade, ak adresát dostane mail, odporúčame vždy kontrolovať aj odosielaciu adresu a aby na podozrivé e-maily nereagoval, obzvlášť, ak od neho žiadajú peniaze.

"V prípade, že ste na tieto podvodné maily už zareagovali a uhradili požadovanú sumu, čím Vám bola spôsobená škoda, odporúčame vám obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní," zdôrazňuje Slovenská pošta.

Aj do redakcie Bratislavských novín prišlo minulý týždeň niekoľko desiatok takýchto podvodných mailov. Vyzerajú takto:

Zdroj: abn

​Hlavne si dávajte pozor, aby ste neklikli na link, ktorý sa v maily nachádza, nakoľko ten vás presmeruje do platobnej brány a môžete tak prísť o oveľa viac peňazí, než len sumy 3 či 5 eur uvádzané v podvodných elektronických zásielkach.

Zdroj: abn

​To, že podvodníci sú pravdepodobne zo zahraničia dokazuje aj chybný preklad slova balík...

Zdroj: Slovenská pošta

​(ars)

Páčil sa vám článok?