Minister obrany J. Naď: Plánujeme nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov a hasičov

18.10.2020

Zdroj: FB Ministerstvo obrany

Páčil sa vám článok?

Do konca októbra Ozbrojené sily (OS) SR pripravia a počas novembra zrealizujú plošné testovanie obyvateľstva v súvislosti s novým koronavírusom. Po mimoriadnom rokovaní vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť.

V najbližších dňoch každý starosta a primátor podľa Naďa môže očakávať návštevu, kde budú prebraté detaily. "Dôležitým aspektom bude pilotné testovanie," povedal Naď s tým, že 24 . -  25. októbra sa uskutoční v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. "To, čo chystáme teraz, nemá vo svete obdobu," poznamenal šéf rezortu obrany. Viacero krajín podľa neho už pripravuje podobné opatrenia.

Zdroj: FB Ministerstvo obrany

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) verí, že armáda dokáže po logistickej stránke proces zorganizovať. "Na to, aby sme boli úspešní, potrebujeme, aby prišlo čo najviac ľudí," povedal predseda vlády. V opačnom prípade sa budú musieť prijať opatrenia ako v Izraeli či Paríži. "Lockdown je jedna možnosť a dvojnásobné pretestovanie obyvateľstva je druhá možnosť," dodal.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) tvrdí, že je dôležité vedieť, kto je a kto nie je nakazený. "Kto bude nakazený, bude musieť stráviť čas v karanténe. Plne to podporujem," poznamenal po nedeľnom rokovaní vlády Sulík. Zároveň oceňuje, že v štyroch najviac nakazených okresoch dôjde k celoplošnému testovaniu.

Celoplošné testovanie podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyvolá veľký hnev obyvateľstva, čo chápe. Tvrdí, že je to posledná možnosť, ako odvrátiť lockdown. Zároveň vyzval opozíciu, aby nerozbíjala spoločnosť, a aby spoločne zatiahli za spoločný povraz. 

Matovič povedal, že počas zasadnutia vlády sa bavili dlho o tom, či bude testovanie povinné alebo doborovoľné, definitívnu odpoveď ešte nemá. Cieľom je identifikovať čo najviac šíriteľov vírusu, poznamenal predseda vlády. "Základ organizačného úspechu sú OS SR," povedal Matovič s tým, že zárukou úspechu dobre zrealizovaných testov sú zas zdravotníci. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že na Slovensku je dostatok personálu, ktorí sa do realizácie testovania zapojí.  

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie