Vodičák ešte nemá, no jazdí aj 170 km/h: Školák Sebastian tromfne na rely pretekoch i dospelých

8.5.2024
0

Zdroj: FB/Sebastian driver Greisiger

Páčil sa vám článok?

Veľkým vzorom bývalého pretekára Dušana Greisigera z bratislavského Ružinova je legenda v rely Sébastien Loeb. „Hovoril som si, že keď raz budem mať syna, bude sa volať Sebastián a budeme sa snažiť jazdiť rely,“ spomína. Stalo sa. Dnes hrdý otec dokonca uznáva, že dnes 11-ročný Sebi je v motošporte lepší ako bol kedysi on.

V byte Greisigerovcov každú chvíľu pribúdajú Sebastiánove trofeje, pre víťazné poháre a medaily otec Dušan majstruje už tretiu poličku. Za tri roky chlapec absolvoval 45 rely pretekov, pričom až 37-krát stál na pódiu. „Svoj prvý štart v rely mal Sebi ako osemročný, vďaka talentu dostal výnimku. Dodnes je nielen na Slovensku, ale aj v niektorých iných krajinách najmladším rely jazdcom,“ hovorí Dušan Greisiger.

Z úspechov syna má veľkú radosť, zároveň zdôrazňuje, že ho do ničoho nenútil, všetko išlo úplne prirodzene. Sebi odmalička rád chodieval s otcom na preteky, motal sa v garáži, k futbalu s kamarátmi ho neťahalo. Dušan rýchlo zistil, že má na jazdenie talent. „Keby mu to nešlo, určite by som naňho netlačil. Ak niekoho do niečoho nútite, urobí raz-dva chybu, a v rely sa za chyby tvrdo platí. Takémuto riziku by som syna nikdy nevystavil.“

Zdroj: ac

​Hrdý otec so synom Sebastiánom

Čo piatak základnej školy miluje na jazdení? „Najviac ma baví adrenalín a vôňa benzínu,“ hovorí Sebastián, ktorý, ak si má vybrať, tak radšej mokrú alebo zasneženú trať cez les ako suchú asfaltku. Strach vraj nemá, len občas. „Keďže som sám jazdil, občas si na pretekoch poviem, že do niektorej zákruty by som išiel pomalšie ako Sebi. On si však verí, nebojí sa šliapnuť na plyn a vychádza mu to,“ poznamená Dušan, ktorý je synovým trénerom a na veľkých pretekoch i navigátorom. Niektoré úseky trate prejde Sebi rýchlosťou až 170 kilometrov za hodinu, otec mu však plne dôveruje.

Sebi je zdravo sebavedomý chalan, ktorý vie presne, čo chce, a vie i to, ako svoj cieľ dosiahnuť. Rovnako ako Dušan, aj on sa inšpiruje Sébastienom Loebom, najúspešnejším jazdcom v histórii rely súťaží. A darí sa mu skvele. „V MRC pretekoch (Motorsport Rely Cup, pozn. red.), ktoré jazdia dospelí, som celkovo skončil na treťom mieste a juniorské preteky vyhrávam skoro vždy.“

Zdroj: FB/Sebastian driver Greisiger

​Sebastián na trati. Najviac ho bavia zlé podmienky, sneh či voda... 

Úspechy prišli rýchlo, ale aj Sebi sa na ne pripravoval postupne. Začínal na motokárach, darilo sa mu, no podľa otca mu táto jazda nedala taký adrenalín, aký by chcel. „Vyskúšali sme teda rely a to ho stále baví. O rely pretekároch sa hovorí, že sú veľkí blázni, na rozdiel od formuly sa jazdí za každého počasia a na akomkoľvek povrchu. No Sebimu práve tie zlé podmienky vyhovujú.“

Úplne prvé, čomu ho otec učil, však boli pravidlá bezpečnosti. Nacvičoval s ním, ako sa čo najrýchlejšie odpútať, vyjsť z auta, ale i to, ako rýchlo vymeniť koleso, v rely totiž ide o čas, všetko musí fungovať na sto percent. Takže Sebastián bez problémov sám vymení koleso na aute, olej či sviečky, zvládne takisto menšie opravy. Pozná tiež základné pravidlá cestnej premávky, no hoci by spoľahlivo odšoféroval napríklad cestu do školy, bez vodičského preukazu môže jazdiť iba na uzavretej pretekárskej trati.

Zdroj: FB/Sebastian driver Greisiger

​11-ročný Sebastian zvládne i menšie opravy auta.

Tam máva talentovaný chlapec množstvo fanúšikov aj medzi dospelými, naposledy na pretekoch Rally Cemjata v Prešove. „Keď štartoval ktokoľvek iný, bolo ticho, no keď som išiel ja, všetci začali tlieskať, pískať... Cítil som veľké povzbudenie,“ teší sa Sebi. Mnohí, ktorí prídu na preteky prvýkrát, sa čudujú, že za volantom sedí dieťa.

Sebi tvrdo trénuje dve-tri hodiny denne na trenažéri, hneď po tom, ako si urobí školské úlohy, a takmer každý víkend má preteky. Neunavuje ho to, naopak, hovorí, že rely je preňho ako dovolenka. Napokon, vďaka tomuto športu precestoval Slovensko, pretekal i v susednom Česku či Poľsku, a všade  spoznával skvelých ľudí a nových kamarátov. „Rely je šport, ktorý spája,“ dodáva Dušan Greisiger. „Syn je síce medzi jazdcami najmladší, ale aj on už patrí do rely rodiny. Dokonca také legendy motošportu ako špičkový rely jazdec Igor Drotár ho berú ako rovnocenného a pomáhajú mu svojimi radami a skúsenosťami. Má zmysel podporovať ho v tom, v čom sa mu darí, najmä keď sa chce stále zdokonaľovať.“

Zdroj: FB/Sebastian driver Greisiger

Otec Dušan Greisiger je na veľkých rely pretekoch Sebastiánovým navigátorom.

• Bavia autá aj vaše dieťa?

Tréner a navigátor rely Dušan Greisiger hovorí, že motošport si žiada veľa času, veľa energie, aj veľa peňazí.  Ak si to chcú skúsiť aj vaše deti, odporúča začať jazdou na motokárach. „V Bratislave je veľa motokárových dráh, kde dieťaťu požičajú prilbu a inštruktor ukáže, ako sa motokára ovláda. Tam si môže ´privoňať´ k motošportu a potom uvidí, či chce jazdiť motokáry, formuly alebo rely a či ho to vôbec baví,“ hovorí bývalý pretekár.

Výbava, akú má na sebe Sebastián, vychádza na 2 000 až 2 500 eur. Musí mať nehorľavú spodnú bielizeň, bezpečnostnú kombinézu, topánky, rukavice i helmu - a to chlapec ešte rastie, teraz si oblieka už tretí takýto komplet. K tomu treba prirátať palivo, pneumatiky (za sezónu opotrebujú štyri sady), náhradné diely, štartovné či ubytovanie počas pretekov. Aj s tým musí rátať rodič dieťaťa, ktoré by sa chcelo vážne venovať tomuto športu.

(ac)

Páčil sa vám článok?