Pred rokmi začínali s plavkyňami: Poznáte volejbalový klub VIVUS? Deti do prípravky prijíma celoročne

9.3.2024
0

Zdroj: Archív VIVUS

Páčil sa vám článok?

Hoci Školský športový klub VIVUS existuje v bratislavskej Petržalke už od roku 1991, po pandémii, pre ktorú sa takmer rozpadli, začínajú takmer odznova. Tri trénerky majú ambíciu dostať ho na vyššiu športovú úroveň. „Nie sme ´len taký krúžok´, ako si niektorí rodičia myslia. Sme klub s pravidelnými tréningami a víkendovými zápasmi,“ upozorňuje trénerka Darina Gájerová záujemcov.

Učiteľka telesnej výchovy Darina Gájerová, bola na ZŠ Turnianska v roku 1991 „preložená“ zo ZŠ Budatínska. Niekdajšia plavkyňa, neskôr volejbalistka viedla na škole krúžok vybíjanej, streľby zo vzduchovky, tenisovú prípravku a neskôr volejbal. V roku 1999 vznikla na škole prvá športová plavecká trieda, v roku 2000 druhá.

„Keďže bolo zrejmé, že za 45 minút plávania denne vrcholových plavcov nevychovám, presvedčila som plavkyne, že doobeda budeme v rámci telesnej výchovy plávať a poobede môžeme skúsiť hrať v rámci krúžku ešte volejbal. Vlastne som začala hrať volejbal s plavkyňami.“ Dievčatám to šlo, zlepšovali sa, a tak ich v roku 2001 prihlásila do žiackej volejbalovej súťaže na Slovenskej volejbalovej federácii.

Vznikol klub s hráčkami, ktoré už neboli len žiačkami školy, ale aj deti z okolia. „Klubu som dala názov VIVUS, čo v latinčine znamená iný názov pre ´živý - správny prístup k životu´,“ spomína.

Darina Gájerová ho dlhé roky ťahala sama. O druhej doučila a čakali ju tri tréningy. Každý deň. Domov chodila neraz až o deviatej večer. „Bavilo ma to, ale robila som to aj pre svoje dcéry. Obe hrali volejbal,“ hovorí a spomenie, že v súťažnom roku 2012/2013 sa družstvo žien prebojovalo až do Extraligy.

Zdroj: Archív VIVUS

Trénerka ​Darina Gájerová.

Aktuálne má VIVUS v celoslovenských súťažiach sedem družstiev, spolu s 25-člennou prípravkou má viac ako 100 členiek (cca 80 percent sú Petržalčanky), čím sa zaradil medzi veľké petržalské športové kluby.

A to po pandémii korony vyzeralo, že sa klub rozpadne. „Nemali sme také možnosti trénovať ako veľké kluby,“ spomína Darina Gájerová. „Takže, keď naše šikovné hráčky oslovila konkurencia, reflektovali, a za nimi odišli ďalšie.“ Volejbal, ako kolektívna hra, je totiž založený aj na silných priateľských väzbách. „Už v prvom roku korony sa nám preto začali rozpadať tréningové skupiny.“

Napokon to klub ustál, hoci najstaršie hráčky v klube sú dnes len prváčky na strednej škole. „Zásadným pozitívnym zlomom bol príchod Janky Berežnej, mamy jednej našej hráčky, ktorá sa stala trénerkou klubu a mojej dcéry Kataríny Gájerovej, ktorá vyštudovala FTVŠ UK, je diplomovanou trénerkou.“

Mení sa generácia detí, aj rodičov

Byť členkou volejbalového klubu, znamená obetovať čas. „Už dievčatá na prvom stupni majú tréningy trikrát do týždňa. Tie na druhom stupni, ak sa chcú vyrovnať iným klubom a nepýtať sa, prečo im to ide lepšie, by už mali trénovať každý deň,“ hovorí Darina Gájerová.
Nie všetkým sa to darí. Niektoré majú aj iné záujmy, v siedmom ročníku navyše prichádza kríza, deťom sa nechce, rodičia ich nemotivujú a o dva roky to ľutujú.

„Mení sa nám generácia detí, aj rodičov,“ hovorí Darina Gájerová. „Niektorí chcú mať poobede deti na krúžkoch, ale akonáhle máme ísť hrať cez víkend zápasy, vzniká problém. Stále máme nadšených rodičov, ktorí s deťmi volejbalom žijú, pomáhajú. Na druhej strane sú rodičia, ktorí sami športovali, takže vedia, o čom tréningy sú, a predsa, keď ich dieťa povie, že nejde na zápas, nepresviedčajú ho.“
Čo sa zmenilo? „Kedysi sme žili viac rodinným životom. Bežné bolo byť po práci už okolo štvrtej doma, na deti bol čas. Rodičia neboli takí rozlietaní a boli ochotní, a možno mali aj viac síl, motivovať športujúce dieťa,“ premýšľa nahlas. „Dnes už je to pol na pol.“

Boj o telocvične

Veľké kluby trénujú denne dve hodiny, VIVUS má 1,5-hodinové tréningy. „Na konci tréningu jedného družstva sa už prichádza rozcvičiť ďalšie. Využívame čas v telocvični na maximum, pretože boj o prenájom telocviční je v Petržalke neskutočný,“ hovorí Darina Gájerová. Ich klub nemá pevnú základňu. „Najviac trénujeme na Turnianskej, Gercenovej aj na Tupolevovej a sme veľmi vďačné riaditeľom týchto škôl, že nám dali priestor.“

Hovorím, že možno dostanú šancu v novej hale na Pankúchovej. „Kiežby,“ reaguje hlavná trénerka.

Medzi veľkými klubmi

ŠK VIVUS sa tento rok po prvý raz dostal medzi 16 najväčších petržalských športových klubov, ktorým samospráva prerozdelí dotácie. „Sme veľmi vďačné mestskej časti za dotáciu a dúfame, že o rok sa nám podarí zabojovať o vyššiu sumu,“ hovorí Darina Gájerová.Tento rok dostali 2 676 €.

Idete do toho?

ŠK VIVUS prijíma deti do prípravky (1. stupeň základnej školy) celoročne. Tréningy sú v pondelky, stredy a piatky od 15:00 h na Turnianskej, v utorok o 15:30 h na Gercenovej. V prípade záujmu kontaktujte Darinu Gájerovú - tel 0904 308010 alebo Janku Berežnú - tel 0904 813073.

(in)

Páčil sa vám článok?