Čo na to poviete? Atletická dráha nahradila kasíno. Je unikátom nielen v Petržalke

16.5.2023
0

Zdroj: IAM Academy

Páčil sa vám článok?

Pohybový terapeut Matúš Dzian drží v ruke loptičku na špagáte. „A teraz skúste kopírovať jej pohyb nohou,“ hovorí mi. Posúva ju vyššie, nižšie, do bokov... Aká som nemotorná, si uvedomím, keď si vymeníme role. Aj toto je jedno z cvičení IAM tréningu, ktorý často pripomína hru.

Ste pri ňom bdelí, stále v prítomnosti, nikto tu nepočíta série a opakovania a už vôbec nepremýšľa, čo si uvarí na večeru. To jednoducho nejde. V IAM akademy poňali tréning inak. Cieľom je vedomý pohyb, pri ktorom treba zapájať hlavu – vnímať priestor, tréningového partnera, predmet, ktorý sa mení a hýbe... Tu vám garantujú, že počas tréningu celkom zabudnete na svoj bežný život.

Keď som vchádzala do IAM akademy na Ševčenkovej, bola som presvedčená, že zbadám klasickú posilňovňu. Namiesto toho ma prekvapila 30-metrová atletická dráha. Niečo také je unikát nielen v Petržalke. Miestnosť rozdelená akoby na tri sektory má aj posilňovaciu časť, ale človek sem nepríde trénovať „len nohy“. Tento systém tu považujú za zastaraný. Telo sa potrebuje hýbať celé. Ľudia tu preto viac stoja, robia rotácie, prenášajú bremená..., pohyb je bližší reálnemu životu.
V časti s mäkkými žinenkami sa dá zápasiť, ale aj cvičiť IAM jogu, sú tu aj klasické boxovacie mechy. „Aj tie dokážeme použiť inak. Pozrite,“ hovorí Matúš Dzian. Sediac sa snaží vyhnúť rozhojdanému mechu, raz uhne, raz sa zakloní alebo si ľahne, stále je v pohybe... Vzápätí berie do ruky klasickú obruč, tzv. hula hoop. „Ja ňou budem hýbať a vy sa budete snažiť vkročiť doň nohou.“ Je to zábavné. Smejem sa sama na sebe, ale verím, že po takomto tréningu by som mala svalovicu aj na tých miestach tela, o ktorých som si myslela, že tam nemám svaly.

Cvičí celá rodina

Akadémiu navštevujú ľudia v rôznom veku. Nadšencov behania tu naučia správnu techniku. Pre seniorov, ktorí nechcú mať raz problém dostať sa do vane, je vhodný program IAM Vitality. Ide o silovo-funkčný tréning, kde sa najskôr učia dýchať a robiť správne základné cviky. „Zvláda to aj moja 66-ročná mama,“ hovorí Matúš Dzian s tým, že každému po konzultácii odporučia vhodný program. Jogu tiež upravili podľa vlastného konceptu. Je napríklad s prvkami bojových umení. Silovému tréningu dávajú prednosť ľudia, ktorí sa v posilňovni už nevedeli posunúť ďalej a cvičenie sa pre nich stalo monotónnym. „Ukážeme im cviky, ktoré ich tréning obohatia.“

Zdroj: IAM Academy

Špecialitou akadémie sú atleticko-gymnastické tréningy pre deti alebo rodičov s deťmi. „Pravidelne k nám chodia rodiny s deťmi. Pre dieťa je to to najlepšie, čo preň môžu rodičia urobiť. Trávia spolu čas pri aktivite, ktorá je dobrá pre zdravie,“ hovorí pohybový terapeut a mne napadne, aké je úžasné, že rodič nezabíja svoj čas na mobile čakaním, kým jeho dieťa absolvuje krúžok.

Pri pohybovom tréningu je to o interakcii. Často sa cvičí vo dvojiciach. Posilňovanie svalov je skôr hrou. Matúš Dzian 6 až 8-člennú skupinu odporúča viac ako individuálny tréning. „Energia skupiny je lepšia, je tam viac zábavy,“ hovorí. Dôkazom sú deti, ktoré na konci tréningu odmietajú skončiť. Hra, pochvala a prístup typu „chceš počuť môj názor, ako by si to vedel robiť ešte lepšie?“ je zjavne magická trojkombinácia.

Zdroj: IAM Academy

„Nie je náš cieľ, aby k nám človek chodil päťkrát do týždňa. Chceme ľudí naučiť hýbať sa inak. A potom nech naše cviky robia aj na inom mieste - doma, vonku,“ vysvetľuje Matúš Dzian. „Nazvali sme sa akadémiou, pretože nie sme klasické fitness, ani ním byť nechceme. Chceme ľudí povzbudiť, aby neboli závislí na tréneroch. Vyzerá to, že ideme proti sebe, ale podľa mňa by bolo lepšie, keby ľudia začali byť sebestačnejší aj z hľadiska toho, ako sa hýbať.“

Stále vymýšľajú pre klientov nové cviky

Petržalčan a bývalý futbalový hráč Petržalky Matúš Dzian, má 15-ročnú trénerskú prax, šesť rokov sa staral o kondičné tréningy žiackej a juniorskej hokejovej reprezentácie. Ako pohybový terapeut sa však vzdelával okrem iného aj v oblasti neurovedy či mental koučingu motorického učenia a človeka vníma ako komplexnú osobnosť, v ktorej sú telo a duch prepojené. Aj preto pospájal rôzne pohybové koncepty a vytvoril vlastný. Dodnes s tímom trénerov, ktorí absolvovali FTVŠ a rôzne fyzioterapeutické školenia, vymýšľajú pre klientov nové cviky, a to aj s celkom netradičnými predmetmi. Filozofiou IAM akademy, ktorú pred rokom otvoril s manželkou Sandrou, je okrem inovatívnosti aj ekológia. Všetci si tu tykajú, chodia bosí, nápoje tu nájdete len prírodné, bez plastov od domácich dodávateľov a v celej akadémii tečie kryštalicky čistá filtrovaná voda. 10 percent ich zisku ide na pomoc zvieratám, Zemi a ľuďom v núdzi.

(in)

Páčil sa vám článok?