Futbal: Trnava vo finále pohára zdolala Slovan 3:1

1.5.2023
0

Zdroj: FC Spartak Trnava -ŠK Slovan Bratislava

Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Spartak Trnava obhájili triumf v Slovenskom pohári. V pondelkovom finále Slovnaft Cupu 2022/2023 zdolali na domácom štadióne ŠK Slovan Bratislava 3:1 po predĺžení a nadviazali na vlaňajšie víťazstvo nad týmto súperom.

Spartak získal pohárovú trofej štvrtýkrát v ére samostatnosti po rokoch 1998, 2019 a 2022. Vďaka pohárovému triumfu si zverenci trénera Michala Gašparíka vybojovali miestenku v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy.

Vo výbornej atmosfére a rekordnej diváckej návšteve vo finále SP ako prvý pohrozil "domáci" Spartak, strelu Daniela z diaľky však Trnovský skryl do rukavíc. V ďalších minútach sa odohrával boj medzi šestnástkami, chýbal vzruch pred bránami. V 24. minúte Kankava vo vlastnej šestnástke zahral spätnou hlavičkou riskantne na Trnovského a jeho úmysel vystihol Taiwo, Slovan túto situáciu ustál bez ujmy. Najväčšiu príležitosť mal v závere prvého polčasu Spartak. Ofori sa dostal k strele v pokutovom území a prinútil Trnovského k zákroku, následnej dorážke Bukatu chýbala presnosť. Posledné slovo mal v nadstavenom čase Kucka, ktorý po centri Čakvetadzeho v dobrej pozícii minul ľavú žrď.

Slovan v 57. minúte otvoril skóre. Čavrič predĺžil hlavou loptu do pokutového územia na Greena, ktorý z uhla prestrelil Vantrubu - 0:1. Finále dostalo nový náboj, Spartak musel viac otvoriť hru. Chýbala mu však dravosť a priamočiarosť pri výstavbe útočných akcií. Po hodine hry Medveděv z diaľky takmer nachytal na hruškách Vantrubu, brankár Spartaka vyrazil loptu na roh. Slovan si tesný náskok strážil, v závere sa však až príliš stiahol do obrany. To bola voda na mlyn pre Spartak, ktorý vycítil šancu na vyrovnanie. V 82. bol k nemu blízko Ristovski, ktorého pokus v poslednej chvíli obetavým zákrokom zblokoval Kašia. O štyri minúty neskôr však voľný Taiwo po centri z pravej strany upratal volejom loptu do brány - 1:1.

Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Vľavo hráč Spartaka Kristián Koštrna a hráč Slovana Jaba Kankava vo finále Slovnaft Cupu 2022/2023.

Rovnako ako vlani sa išlo do predĺženia. V ňom mohol priblížiť Slovan k trofeji Kankava v roli falošného útočníka, ale krížnou strelou netrafil bránu. Tempo duelu upadalo a smeroval do jedenástkového rozstrelu, no k nemu napokon nedošlo. V 111. minúte sa na center Savvidisa zavesil Paur a poslal Spartak do vedenia - 2:1 pp. Slovan už nenašiel odpoveď na gól súpera a druhýkrát za sebou mu vo finále podľahol. V nadstavenom čase spečatil triumf "andelov" aj s dávkou šťastia Twardzik z jedenástky - 3:1 pp.

"Mali sme veľkú motiváciu, keďže oslavujeme 100 rokov. Odohrali sme skvelý prvý polčas, hrali sme inak ako zvyčajne a krídla sme posunuli k hrotovému útočníkovi, aby sme mohli vytvárať neustály tlak na súper. Hrali sme proti ním sedem zápasov a nedokázali sme dať gól z hry. V druhom polčase sme dostali lacný gól, no potom sme to otočili. Na konci to už bolo o emóciách. Budeme oslavovať až do rána, pokojne aj dva dni. Toto je veľké víťazstvo, keďže sme dokázali potvrdiť triumf z minulého roka," vyjadril sa po zápase tréner Trnavy Michal Gašparík.

"V prvom rade gratulujem domácim. Mali sme hru pod kontrolou. Dostali sme však lacný gól, ktorý domácim veľmi pomohol. Potom sme zmenili systém a vyzeralo to už na penalty. Z ojedinelej akcie sme dostali druhý gól, čo rozhodlo duel. Dnes to bolo aj o tom, koľko budeme mať síl. Na konci nám už chýbali," reagoval na zápas asistent trénera Slovana Boris Kitka. 

Slovnaft Cup 2022/2023 - finále

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 3:1 pp (1:1, 0:0)
Góly: 86. Taiwo, 111. Paur, 120.+4 Twardzik (z 11 m) - 57. Green, ŽK: Taiwo, Ristovski, Ofori, Paur - Medveděv, Green, Agbo. Rozhodovali: Očenáš - Hancko, Jekkel, 15.427 divákov.

Trnava: Vantruba - Koštrna, Štetina, Kóša (72. Ristovski), Twardzik - Savvidis - Daniel (106. Bolaji), Procházka (80. De Azevedo), Bukata (80. Paur), Ofori (116. Iván) - Taiwo (120.+1 Štefánik)

Slovan: Trnovský - Medveděv (115. Lichý), Kašia, De Marco, Pauschek (115. Lovat) - Kucka, Kankava, Čakvetadze (84. Abubakari) - Green (84. Agbo), Čavrič (98. Barseghjan), Zuberu (66. Zmrhal)

(TASR)

Páčil sa vám článok?