Národné tenisové centrum dokončia načas, premiérou bude daviscupový zápas s USA

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už o niekoľko týždňov slávnostne otvoria Národné tenisové centrum - nový moderný športový stánok, spĺňajúci všetky medzinárodné parametre. Práce na jeho dokončení vrcholia, slávnostne odovzdané bude 18. septembra.

Ako nám povedal generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška, na stavbe už pol roka nepretržite, vo dne i v noci, pracuje 350 ľudí. Hlavný dodávateľ, akciová spoločnosť Sibamac, za pol roka postavil centrálny dvorec s kapacitou 4000 miest na sedenie.

Ďalší veľký dodávateľ, Stavokov Trenčín, zhotovuje unikátnu konštrukciu otváracej strechy, ktorá bude schopná zakryť plochu centrálneho dvorca za štyri minúty a štyridsať sekúnd. „Stavba je unikátna tým, že nebude slúžiť len tenisu,“ uviedol I. Moška. „Je to multifunkčná hala, kde bude možné usporiadať aj iné športové, ale aj kultúrne a spoločenské podujatia, čo je možné vďaka skvelému architektonickému riešeniu (architekti Cvengrošová a Droppa).“

V súčasnosti sa dokončujú prístupové komunikácie, chodníky, podlahové kúrenie, detaily na fasáde, koncom augusta sa začne s montážou sedačiek. Do druhého septembra má byť pripravený antukový dvorec, na ktorom slovenská reprezentácia odohrá v dňoch 19. až 21. septembra daviscupový zápas s USA. Po tomto zápase bude antuka nahradená tvrdým povrchom značky Premier americkej výroby, ktorý na dvorci ostane natrvalo. Dokončiť potom ešte bude potrebné meracie systémy a reguláciu, ktoré sa budú musieť pripraviť na zimnú prevádzku.

V Národnom tenisovom centre na Príkopovej ulici je osem krytých tenisových kurtov, štyri squashové a štyri bedmintonové kurty. K dispozícii sú tiež kongresové sály, moderné fitnescentrum s malou telocvičňou, relaxačné a rehabilitačné centrá, detský kútik, reštaurácia, kaderníctvo, priestory pre cestovnú kanceláriu, kaviareň i predajňa športových potrieb. V podzemnom parkovisku je 200 parkovacích miest, ďalšie sú na úrovni terénu.

„Predstavy, že to všetko bude slúžiť iba zopár vyvoleným, sú nepresné,“ zdôraznil I. Moška. „Zariadenia budú slúžiť na prípravu slovenskej tenisovej reprezentácie, ale 70 percent času bude vyhradených pre verejnosť.“

(juh)

Páčil sa vám článok?