Nepríjemnosti na pumptracku: Pár ignorantov dokáže vytvoriť problém všetkým

22.11.2022
0

Zdroj: Bajkslava

Páčil sa vám článok?

„V Petržalke by sa uživili aj ďalšie dva také pumptracky, ako je ten na Haanovej,“ domnievajú sa jeho návštevníci. Cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov tam býva ´po škole´ toľko, že ich toto verejné športovisko ledva unesie. Občas preto vznikajú kolízie aj zbytočné zranenia. Nevyriešil by to stabilný správca?

Podmienkou mesta, ktoré naň v roku 2017 dávalo povolenie, bolo, že PumpPark Petržalka bude verejné športovisko. „Už na základe aktuálnych skúseností by som asi hneď na začiatku viac riešil jeho organizáciu. Keď totiž máte kontrolovaný vstup, viete eliminovať množstvo rizík,“ hovorí Dušan Chudík, predseda OZ Pedál, ktoré bolo iniciátorom projektu. „Môžete tlačiť na ľudí, aby dodržiavali pravidlá. Na verejnom športovisku však takúto právomoc nemáte.“

Bežne sa tu stretávajú v jednom čase zverenci športového klubu s trénerom a okolo nich jazdia individuálni jazdci. To by nebol problém, keby sa medzi nimi nenašlo pár jedincov ignorujúcich pravidlá. Na nich potom tréner musí kričať: „Nejazdite do protismeru...“ A oni môžu a nemusia poslúchnuť. Občas z toho vznikajú strety a kolízie.

Nezišiel by sa tu práve z toho dôvodu správca aspoň poobede v najvyťaženejších hodinách? „Mali sme také snahy, ale na to by sme potrebovali ďalšie zdroje, ktoré nám ako občianskemu združeniu chýbajú,“ pokračuje Dušan Chudík. „Na druhej strane, z akého titulu, by sme porušovateľa pravidiel napríklad vykázali z ihriska?“

Napriek kolíziám, čo sa tu z času na čas stanú, je presvedčený, že PumpPark by mal zostať verejným športoviskom. „Toto je problém pár jednotlivcov, nie celej komunity. A skôr ako represia, bude účinná osveta.“

Stačilo by, keby jazdci dodržali tých pár bezpečnostných inštrukcií, ktoré majú rozpísané na tabuli. Keď takéto športoviská fungujú bez problémov v zahraničí, mohli by aj u nás. „Potom by sa nestávalo, že prídem za mamičkou 5-ročného dievčatka, ktoré je bez prilby a ide na pokročilú líniu pre expertov, snažím sa jej vysvetliť, že to ešte nie je pre jej dieťa a ona reaguje: „Dcéra tam chce ísť a prilbu mi odmieta nosiť.“

Práve tak totiž vznikajú úrazy a zranenia, ktoré sú zbytočné. Pre jazdu bez prilby, státie na dopade, vbiehanie do dráh, jazdy v protismere či deti na odrážadlách na líniách, kde nemajú čo robiť... A potom zháňajte lekárničku. „Keď je tam niekto z našich členov, prvú pomoc vieme poskytnúť,“ hovorí Dušan Chudík. Lekárnička však nemôže byť voľne k dispozícii, pretože by zrejme dopadla ako metly, nádoby na vodu či oplotenie – ukradnutá alebo zničená.

Prídete na brigádu?

Áno, aj on už počul žiadosti, žeby sa v blízkosti pumptracku zišli toalety. Lenže ako občianske združenie to nevyriešia. Pozemok, ktorý majú v prenájme, zastavali dráhami. Dohadovali sa síce na používaní toaliet aj s vedľa sídliacimi hokejbalistami, tí ich však tiež nechcú nechať pre negatívne skúsenosti voľne prístupné.

„Avšak na druhej strane, videli ste už, aby boli pri verejných detských ihriskách či športoviskách toalety?“ pýta sa Dušan Chudík. Možno keby bol PumpPark v správe mesta... „Chceli sme ho postaviť a dať ho do správy mesta...“ Nevyšlo to, a tak sa o prevádzku a údržbu areálu stará občianske združenie Pedál tak, ako sa v zmluve na desať rokov zaviazali.

Aby náhodní chodci nevbiehali do dráh, spevnili živý plot pevným, čistia graffiti, ktoré sa z času na čas objavia na dráhach, obnovujú značenie dráh, organizujú brigády. „Keď dáme na facebookovú skupinu výzvu, prídu aj rodičia s deťmi a čistíme od odpadkov aj blízky lesík,“ dodáva.

PumpPark je výborná celoročná zábava

PumpPark Petržalka je komunitný projekt, za ktorým stoja dobrovoľníci a členovia OZ Pedál. Rozbehli ho v roku 2017, dráhy dokončili o tri roky neskôr. Náklady naň boli zhruba 200-tisíc eur, do ktorých nie sú zarátané hodiny dobrovoľníckej práce. Dnes je PumpPark aj osvetlený a vďaka tomu výrazne využívaný aj vo večerných hodinách, a to celoročne.

(in)

Páčil sa vám článok?