Keď nepríde dieťa za trénerom, musí prísť tréner za dieťaťom. A kam inam ako na hodinu telesnej výchovy?

11.4.2022
0

Zdroj: Archív Tréneri v škole

Páčil sa vám článok?

„Necvičíme, hráme sa,“ hovoria druháci zo ZŠ Pankúchova po hodine telesnej výchovy s trénerkou Veronikou Šinálovou, ktorá medzi nich prichádza raz do týždňa v rámci projektu Tréneri v škole. Sú unavené, zadýchané, mnohé s červenými lícami, napriek tomu by najradšej pokračovali. Prečo? „Lebo je to zábava,“ odpovie mi jedno dievčatko prosto.

Žiadny nástup na hodinu a hlásenie počtu cvičiacich. Privítanie je v kruhu. Každé dieťa dostáva vestu. Podľa jej farby vie, s kým je v tíme. Rozbehanie nie je nudné krúženie okolo telocvične, ale naháňačka. S hudbou. Na tejto hodine totiž nikdy nechýba malý reproduktor. Behať sa v prvej hre môže len po čiarach. Trénerka na svojom farebnom tričku ukáže na zelenú farbu. To je signál, že zelení naháňajú. Koho chytia, toho môže iná farba vyslobodiť dotykom. Trénerka mení farby, deti musia sledovať ju, čiary, aj toho, kto ich naháňa. Nemajú čas sa nudiť.

Nasleduje krátky strečing a potom ďalšia hra – vypustenie pary. Uprostred telocvične je halda pomôcok, vezmi si akúkoľvek a rob s ňou čo len chceš. Ukáž svoju kreativitu. Nasleduje zámocký taxík. To jeden ťahá druhého popruhmi. Pevnejšie dievčatko je v trojici. Aj ono sa posadí na mech. Je uľavujúce vidieť, že nezostala pre svoju váhu mimo a krásne sledovať, akú má radosť.

Tu to nefunguje tak, že jeden cvičí a ostatní v zástupe sa naňho pozerajú. Tu sa všetky deti hýbali celú hodinu. Do hry na gorilu a paviánov sa zapája aj pani učiteľka Eliška Zelenová. Deti si evidentne užívajú ten pocit môcť sa so svojou učiteľkou ponaháňať.

Keď si neskôr prisadne a spolu sledujeme, ako sa striedajú aktivity, bez problémov prizná: „Deti to baví viac ako moja telesná. Je to ako keď ich v škole prírode zverím animátorom.“ Je rada za ne. Projekt spĺňa účel. „Odrazu cvičia aj deti, ktoré sa dovtedy často vyhovárali a sedeli na lavičke. Na ďalších hodinách sú uvoľnené a dobre sa mi s nimi pracuje. A aj ja sa učím nové veci a aktivity,“ hovorí a vedie ma k skrini plnej pomôcok. „Má to zmysel, lebo všetky nám tu zostanú a budeme ich môcť ďalej používať. Aj preto plánujeme ukážkovú hodinu pre učiteľov prvého stupňa, ktorí v projekte zapojení nie sú.“

Každá hodina je iná a na každej majú deti iné pomôcky. Lopty, penové raketky, ktorými sa dá hádzať ako oštepom, prekážky, šatky, rebríky na preskakovanie, džudo pásy na preťahovanie, pogumované ruky a nohy na vytvorenie dráhy, kruhy väčšie aj menšie, aby si dieťa vedelo vybrať, do ktorého si trúfne hádzať, dokonca škrabošky – to keď treba odizolovať najdôležitejší zmysel... Alebo veľké plyšové kocky. Jednu vezme trénerka, druhú učiteľka, obe hodia, rozdiel čísel je pre deti signál koľkočlennú skupinku treba vytvoriť. Že je to matematika? Nie. Je to telesná výchova.
Na konci hodiny sa deti posadia do kruhu. Čo sa im najviac páčilo? „Zem je láva, voľné cvičenie, zámocký taxík,“ prekrikujú sa. A čo ich naučila trénerka? Bála som sa vyliezť na rebriny, už sa nebojím... Zistila som, aký náročný je pohyb pre nevidiaceho...“

Pohyb je zábavný

Veronika Šinálová je trénerkou lyžovania a vedie Športový klub VLK (Výborný lyžiarsky klub). „S deťmi pracujem už 15 rokov. Keď ma počas pandémie oslovili do projektu Tréneri v škole, neváhala som, pretože mi prišiel veľmi zmysluplný,“ hovorí. „Dva roky sa deti nemohli poriadne hýbať a socializovať. Potrebujú to a telesná výchova je na to ideálna. Nájdete totiž na nej aj deti, ktoré by sa nikdy na žiaden športový krúžok neprihlásili. S rôznymi zdravotnými problémami... Aj tým má zmysel ukázať, že pohyb môže byť zábavný.“

Zdroj: Archív Tréneri v škole

Vďaka trénerke sa zrazu na hodine telesnej výchovy spolu bavia aj tí, ktorí sa v triede sotva obchádzajú. Spojila ich rovnaká emócia – radosť z pohybu pri hre. Tiež vzrušenie - napríklad, keď prestane hrať hudba, zem sa zmení na lávu a treba rýchlo niekam vyliezť. A napokon aj malé osobné víťazstvá. To keď si trúfnu prekonať samých seba.

Od apríla príde do II. C nový tréner. Na programe bude nasledujúce tri mesiace úplne nový typ aktivít. Deti sa majú na čo tešiť.

Vyučovanie ako zážitok

Celoslovenský program Tréneri v škole má pôvod v Česku. U nás prebieha pod záštitou splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport Karola Kučeru. Pilotný program pre I. stupeň ZŠ odštartoval vo februári 2021. V Bratislave je doň zapojených 22 škôl, v Petržalke zatiaľ dve – Pankúchova a Nobelovo námestie.

„Tréneri učiteľov nenahrádzajú, ale pomáhajú s výučbou telesnej a športovej výchovy a zároveň pedagógov inšpirujú. Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov,“ vysvetľuje koordinátor programu pre západné Slovensko Tibor Balga. „Program je založený na prepojení rôznych športov, a preto dochádza aj k pravidelnej rotácií trénerov.“ V Bratislave aktuálne pôsobí 16 trénerov, ktorí prešli školením. Školy, ale aj tréneri sa stále môžu zapojiť a vyplniť prihlášku na stránke www.trenerivskole.sk.

(in)

Páčil sa vám článok?