Bratislava sa veľmi nevyznamenala, väčšina anglických fanúšikov z nej doslova utekala

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nedávny kvalifikačný zápas Slovensko - Anglicko riadne rozbúril verejnú mienku nielen na Slovensku, ale aj v Anglicku. V sobotu 12. októbra totiž ani zďaleka nešlo, aj keď sa najskôr zdalo, len o futbal. Podľa toho, čo sa malo v Bratislave od štvrtka do nedele stať, išlo skôr o obraz celého mesta, celého Slovenska.

Stretnutie však potvrdilo, že naša polícia zápas absolútne nezvládla. Pár vytrieskaných anglických fanúšikov priamo na štadióne síce u menej chápavých evokuje predstavuje, že urobili poriadok, no v skutočnosti to len pomohlo vyvolať ešte väčší chaos nielen u Angličanov, ale aj našincov. Pár dní pred stretnutím pritom policajní predstavitelia tvrdili, že tisícky policajtov ustrážia Bratislavu. Neustrážili. Naopak, keď bolo treba, nebolo ich vidieť!

Prvý príklad: 24 hodín pred zápasom dovolili, aby sa v centre mesta, priamo pod oknami anglických reprezentantov strieľalo. Zasiahnuť zasiahli, ale neskoro a dodnes nikto nechápe, prečo sa nestrážilo tých pár desiatok otvorených krčiem v centre mesta, ktoré v ten večer čapovali, a kde boli proklamované tisícky policajtov...

O deň neskôr prišlo druhé policajné predstavenie. Dnes už aj malé decko vie, že keď dá vedľa seba dva tábory horkokrvných fanúšikov, ich vzájomné provokovanie je otázkou času. Slovenskí policajti však také niečo dovolili a potom, ako sa zdalo, s veľkým gustom zasiahli. Normálni policajti by sa hneď po prvom zákroku postavili medzi obidva tábory, ale tí z Tehelného poľa nie. Znovu sa stiahli, znovu nechali obe skupiny, aby sa naťahovali a znovu udreli. Niekedy dokonca tak, že aj slovenskí rowdies ľutovali svojich anglických ,,kolegov“.

Zákrok tak pomohol jedinému, ukázať, že Angličania sú v podstate hulváti, chuligáni a že ich treba mlátiť hlava-nehlava. Škoda, že sa nikto nepoučil od maďarských strážcov zákona, ktorý pred niekoľkými rokmi postavili vlastnú ochranku priamo do tábora fanúšikov a počas celého zápasu sa potom absolútne nič neudialo.

Nasledujúce dva dni prišli posledné policajné lapsusy, keď strážcovia zákona nechali zmlátiť posledné zvyšky anglických fanúšikov. To bol koniec predstavenia, ktorý mal Slovensko a Bratislavu predstaviť ako kultúrne mesto plné prívetivých ludí. ,,Som rád, že som konečne v civilizovanom svete,“ povedal na internete jeden z anglických futbalistov. A čo fanúšikovia? Tí stadiaľto radšej utekali a málokto sa im čudoval!

(no)

Páčil sa vám článok?