Bratislava zažije tento víkend svetový šampionát novinárskych družstiev v tenise

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na koniec prázdnin sa teší málokto. Jednou z výnimiek by mohli byť novinári - tenisti, ktorí sa v závere tohto týždňa, od 28. do 31. augusta stretnú na svojich majstrovstvách sveta. Hrať sa bude v Bratislave, usporiadateľské kurty patria TK Slávia Právnik v Petržalke.

Organizátori z agentúry Wort zaevidovali prihlášky z dvanástich krajín a aj keď išlo ,,len“ o európske krajiny, podujatie má punc svetového šampionátu. navyše prvý raz v histórií nepôjde o klasické súťaže dvojhier a štvorhier, ale o akúsi obdobu Svetového pohára. Súťaž sa totiž uskutoční ako majstrovstvá sveta zmiešaných družstiev, čo znamená, že v jednom tíme bude jedna žena a dvaja muži.

Výsledky jednotlivých stretnutí sa zrátajú po skončení piatich zápasov - dvoch mužských dvojhier (jednej do a jednej nad 50 rokov), ženskej dvojhry, mužskej štvorhry a zmiešanej štvorhry. Zápasy sa hrajú na jeden set, ktorý sa ráta do 9. Štyria najúspešnejší sa stretnú v semifinále, odkiaľ vedie cesta do finále a do súboja o bronz.

,,Celé majstrovstvá nevnímame len ako športové podujatie, aj keď jeho športová hodnota je určite vysoká, ale aj ako pokus ukázať Slovensko v jeho najkrajšom vydaní,“ vraví riaditeľ šampionátu Kamil Križan. S organizovaním podobných podujatí má bohaté skúseností, hlavne jeho zásluhou bola na Slovensku tenisová novinárska olympiáda, hrali sa tu majstrovstvá sveta i Európy.

Vzhľadom na blízkosť septembrových volieb sa dá čakať aj bohatá účasť zástupcov jednotlivých politických strán. Už v úvode by organizátori radi privítali prezidenta republiky Rudolfa Schustera, ktorý sľúbil, že odpinkne prvý fiftín. Okrem toho by mal Schuster odohrať štvorhru, kde by mal byť jeho spoluhráčom Eduard Kukan. Na druhej strane kurtu by mali stáť veľvyslanec Ruskej federácie Akseňonok a americký diplomat Weiser. Pravda, to všetko platilo v čase, keď bol prezident v poriadku...

„Ide nám o prezentáciu Slovenska, a preto by sme boli radi, keby si hostia odviezli domov nielen športové ceny, ale aj poznatky, že naša krajina patrí k Európe,“ dodáva Kamil Križan. Vstup na podujatie je voľný.

Páčil sa vám článok?