Atléti nechodia do Bratislavy zarábať, hradia sa im len letenky a ubytovanie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

O atletickom mítingu Cena Slovenska Slovak Gold sme informovali už v minulom čísle, počas posledných dvoch týždňoch sa však udialo zopár zaujímavých vecí, ktoré stoja za zaznamenanie.

V prvom rade pribudli ďalšie známe mená, ktoré by mohli 11. júna prilákať na Pasienky záujemcov nielen spomedzi fanúšikov atletiky, ale aj divákov, ktorí budú mať dosť futbalového šialenstva panujúceho v týchto dňoch na všetkých kontinentoch... Medzi bežcami na 800 metrov sa napríklad objaví druhý z vlaňajších majstrovstiev Európy do 23 rokov Jensen z Belgicka, medzi skokanmi do výšky sa predstaví hneď niekoľko slušných pretekárov s výkonom nad 230 centimetrov - Frosen (Fínsko), Janku (Česko), Brajk (Rusko), ozajstnou lahôdkou by však mala byť bývalá majsterka sveta v skoku do diaľky (Atény, 1997) Ruska Galkinová. Tridsaťročná atlétka sa predstavila aj na tohtoročnom halovom šampionáte starého kontinentu vo Viedni a obsadila tam tretiu priečku. Galkinová nepríde do nášho mesta sama. Sprievod jej bude robiť vedúca pretekárka tohtoročných tabuliek Ter-Mesrobianová, ktorá sa v tejto sezóne dostala cez sedem metrov.

Bratislavských organizátorov potešil aj záujem dvojnásobného držiteľa striebornej medaily z halových majstrovstiev sveta Američana Campbella, ktorý by sa chcel predstaviť v behu na 400 metrov. Dvadsaťšesťročný Američan štartoval u nás už vlani a svoju disciplínu bezpečne vyhral. Konkurenciu by mu mohli robiť traja finalisti z posledného svetového šampionátu v Edmontone - Francúz Raquil, Kanaďan Niemi a La Grange z Juhoafrickej republiky.

Tradičný bratislavský míting, ktorého predchodca bol Pravda - Televízia - Slovnaft, zápasí už niekoľko rokov s existenčnými problémami. Riaditeľ mítingu Imrich Ozorák napríklad prezradil, že štát prispel na tohtoročné podujatie pol miliónom, čo vraj vykrýva rozpočet len na 10-15 percent. ,,Hlavným sponzorom je Medzinárodná asociácia atletických federácií,“ tvrdí, ,,máme aj slovenských sponzorov, ale ani jeden z nich sa nepriblížil k výške, ktorou kedysi prispieval Slovnaft.“ V tejto súvislostí je zaujímavé, že usporiadatelia môžu najkvalitnejším zahraničným atlétom preplatiť len letenky a ubytovanie počas pretekov. Štartovné v súčasných podmienkach neprichádza do úvahy, len prví traja z každej disciplíny sa môžu tešiť na určité finančné prémie.

Páčil sa vám článok?