Na ovále v Starom Háji sa začala slovenská turfová sezóna, ktorá bude mať tri vrcholy

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Uplynulá nedeľa bola sviatkom pre milovníkov turfu na Slovensku. Na petržalskom ovále v Starom Háji sa začala jubilejná 10. ,,slovenská“ dostihová sezóna.

Do epilógu, ktorý bude na programe 27. októbra, sa uskutoční ešte 25 mítingov, z toho 16 na centrálnom hipodróme v Starom háji. Štyrikrát sa turfový ruch presunie do Topoľčianok (9. jún, 14. júl, 15. september, 20. október), tri klusáky nedeľné popoludnia privíta Nový Tekov (23. jún, 28. júl, 11.august) a po jednom mítingu zorganizujú Šurany (5. máj) a Senica (18. august).

K tradičným vrcholom diania, teda k najväčšiemu stredoeurópskemu mítingu Turf-gala (2. jún), respektíve Slovenskému cvalovému derby (21. júl), tento rok pribúda ďalší atraktívny míting, ktorý dá v októbri slávnostnú bodku za sezónou. ,,Pôjde o tretí ročník Stredoeurópskeho chovateľského pohára (Breeder's Cup) putovného podujatia pre plnokrvníky zo Slovenska, Česka, Rakúska, Maďarska, Poľska a Slovinska. Tri hlavné dostihy - Classic na 2400 metrov, CEBC Mile na 1600 metrov a CEBC Sprint na 1200 metrov - majú zhodne dotáciu 18-tisíc eur,“ povedal riaditeľ Závodiska Bratislava Marián Šurda a pripomenul, že v kalendári nebude chýbať ani päť klasických dostihov - Jarná cena kobýl (12. máj), Veľká jarná cena (19. máj), 10. slovenské derby (21. júl), Oaks (8. september) a Saint Leger (22. september).

Jubilejná sezóna na Slovensku sa opäť nezaobíde bez dopingových kontrol. Testované budú tak kone, ako aj jazdci. ,,Vlani na dostihoch na Slovensku odobrali 17 vzoriek koňom a všetky boli negatívne,“ informoval nás riaditeľ Závodiska Bratislava Marián Šurda. Kým kone boli ,,čisté“, zo šiestich vzoriek odobraných jazdcom bola až polovica pozitívna! Známi jazdci Dušan Andrés a Petr Kubík mali pozitívne testy na látku furosemit (odvoďnuje organizmus, a teda znižuje hmotnosť - pozn.red.). ,,Kubíkovi bola pozastavená činnosť na 3 mesiace a Andrés, ktorý mal až dva pozitívne nálezy v sezóne na pol roka,“ dodal M. Šurda, podľa ktorého počet kontrol vykonaných Antidopingovým výborom SR (aj na alkohol) v novej sezóne bude minimálne trojnásobný.

Z celkového plánovaného počtu 228 dostihov si vlastníci úspešných koní odnesú dotácie vo výške 18 782 000 korún a spomínaných 54-tisíc eur. Okrem toho sú pre tuzemských majiteľov pripravené špeciálne ,,stimulačné“ prémie vo výške 995-tisíc korún a slovenskí producenti koní si rozdelia 670-tisíc korún formou chovateľských prémií.

Páčil sa vám článok?