VIDEO: Rebeka Režná je jednou z najlepších hráčok vo footgolfe - dokáže to aj na blížiacich sa ME?

16.9.2021

Zdroj: koláž abn - archív R.R.

Páčil sa vám článok?

Slováci sa veľmi nemôžu chváliť tým, že by patrili v nejakom športe medzi svetovú elitu. Golfista Rory Sabatini síce získal na nedávnej olympiáde v Tokiu striebro, ale on je rodákom z Južnej Afriky. Výnimkou je možno šport, ktorý je kombináciou práve golfu a futbalu. A v ňom je Rebeka Režná z Bratislavy jednou z najlepších hráčok nielen v Európe, ale možno aj na svete...

Spomenieš si, kedy a ako si sa dozvedela, že existuje šport, ktorý je kombinácia futbalu a golfu?

No na to si spomínam celkom presne, lebo túto otázku dostávam pomerne často. Moja mamina raz pozerala Teleráno a tam rozprávali o footgolfe Robo Vittek s manželkou, ako o novom športe, ktorý by chceli predstaviť ľudom. Veľa sa tam hovorilo o potrebnej presnosti, a to zaujalo moju maminu, nakoľko som už vtedy hrávala futbal a často som sa stretávala pri futbale s pochvalou, že mám presné prihrávky. A práve tá presnosť maminu nakopla a začala googliť niečo o footgolfe.

Zdroj: FB Rebeka Režná - Miroslav Vraník

​Rebeka začínala s futbalom ako žiačka v ŠK Slovan Bratislava (na snímke v spodnom rade druhá sprava).

Kto ťa prvýkrát priviedol na footgolf a aké boli tvoje prvé pocity, keď si ho skúsila?

Prvého koho mamina našla ohľadom footgolfu bol Juraj Gubáni, ktorého kontaktovala ako vtedajšieho predsedu jedného footgolfového klubu, že má 13-ročnú dcéru, hrajúcu futbal a že by som mala záujem si tento šport vyskúšať. Juraj sa s maminou skontaktoval, dohodli sme si tréning na ihrisku v Tomášove, kde mi Juraj vysvetlil pravidlá a spoločne sme si zakopali. Môj výsledok bol vtedy okolo 90 kopov, čo je na pomery Tomášovského ihriska skutočne obrovské číslo, ale Juraj ma za tento výkon pochválil, a povedal, že sa to bude zlepšovať, a nech prídem aj nabudúce vyskúšať. Mne sa tento šport hneď zapáčil.

Nakoľko si si vyskúšala futbal aj footgolf, tak nám môžeš prezradiť, ktorý z týchto športov ťa bavil viac a prečo...

Hrávala som aj futbal aj footgolf súčasne. Pôsobila som vtedy v Slovane Bratislava, a čím viac som sa venovala footgolfu, tým viac som čas musela deliť na futbal a footgolf . Po dohode s trénerom Slovana som sa rozhodla prestúpiť do NMŠK Bratislava, čo bol v tom čase druhý prvoligový klub v BA, kde som sa s trénerom NMŠK dohodla, že mi umožní popri futbalovej lige sem tam vynechať ligový zápas a zúčastniť sa v tomto termíne nejakého footgolfového turnaja. Často som musela riešila dilemu či uprednostniť ligový zápas alebo footgolfový turnaj. Vo futbale to bolo o kolektíve, teamovej hre, čiže o úspech, prípadne neúspech sa delil celý tím, ale pri footgolfe ide čisto len o môj úspech alebo neúspech. Vo futbale ma niekedy hnevali spoluhráčky, že do hry nešli naplno a preto sa nedosiahol dobrý výsledok. Ale vo footgolfe, sa môžem hnevať akurát len sama na seba, keď mi turnaj nevyjde.

Treba mať aj na footgolf dobrú fyzickú kondíciu? Pretože lajk môže mať pocit, že sa tam príliš nenebeháš...

Fyzickú kondíciu rozhodne treba, ono sa môže zdať že sa len prechádzame po ihrisku a pár krát kopneme do lopty, ale svetové turnaje, ktorých body a započítavajú do rebríčka Word Tour sa konajú dva, až tri súťažné dni, dokonca tie najvýznamnejšie, aký nás čaká teraz na prelome septembra a októbra Majstrovstvá Európy sa konajú až štyri súťažné dni, čo znamená 4 dni po sebe odohrať plné ihrisko, pričom dĺžka ihriska je okolo 2 až 3 kilometre. Samozrejme pred samotným turnajom je vhodné si ihrisko natrénovať, čiže plus jeden tréningový deň pred samotným turnajom. Pri footgolfe sa na presun hráčov nepoužívajú autíčka, čiže za jeden turnajový deň našliapeme bežne cez 12-tisíc krokov.

V čom je footgolf náročnejší - vyžaduje si aj psychickú pohodu? 

Footgolf je veľmi náročný na psychiku, čo určite potvrdia všetci footgolfisti. Vedieť kopať do lopty je len 50% úspechu. Ostatné je o hlave. Čím dlhšie footgolf hrám, tým viac pri hre premýšľam. Snažím sa vyčistiť si hlavu pred turnajom, plne sa sústrediť na svoj výkon, ale ani to niekedy nestačí.

Zdroj: Archív R.R.

Dokáže ťa rozhodiť, ak napríklad nedáš do jamy ľahkú loptu z blízkosti?

Samozrejme „nedať“ ľahký putt rozhodí každého a takisto, keď sa noha rozhodne neuposlúchnuť mozog v smere plánovaného kopu a lopta zaletí do najbližšieho stromu, i keď máte pred sebou široké ihrisko, kde sa dá loptu kopnúť kamkoľvek a vy trafíte netrafiteľný strom priamo na odpalisku, tak ako sa to stalo mne počas uplynulého víkendu na turnaji v Bernolákove. Hm, to veru vie rozhodiť...

Čo považuješ za svoj prvý footgolfový úspech a ktorý je zatiaľ ten najväčší?

Prvým footgolfovým úspechom bol titul majsterky Slovenska pre rok 2016, v zahraničí to bolo druhé miesto na Capital Cupe v Holandsku, ale zatiaľ za svoj najväčší úspech považujem 6. miesto na MS vo footgolfe, ktoré sa konali v Maroku v roku 2018.

Nezainteresovaný človek by si mohol pomyslieť, že vo footgolfe nie je príliš veľká konkurencia a venuje sa mu len pár desiatok ľudí, pričom žien je určite niekoľkonásobne menej. Ako to vidíš ty - máš doma nejaké ťažké súperky?

Footgolf je pomerne veľká svetová komunita hráčov, ide o mladý šport v rozkvete, takže nestále sa objavujú noví hráči a naša komunita sa rozširuje. Žien je vo footgolfe určite menej ako v mužskej kategórii, ale tiež postupne pribúdajú v každej krajine. A takisto na Slovenku sa konkurencia rozrastá. Silná ženská konkurencia, ktorá ma čaká teraz na Majstrovstvách Európy je napríklad v Anglicku, Francúzsku, Taliansku a v Maďarsku. Stretnem sa tu s výberom tých najkvalitnejších footgolfistiek Európy, keďže každú zúčastnenú krajinu môžu v ženskej kategórii reprezentovať len dve najlepšie hráčky.

Zdroj: FB Rebeka Režná

​Footgolfistky sú nielen pekné baby, ale aj veľmi šikovné hráčky a s futbalovou loptou im to skutočne ide... 

Čo by si ešte chcela vo footgolfe dosiahnuť a s akými ambíciami cestuješ na nadchádzajúci šampionát?

Fúú. No teraz sa maximálne sústredím na Majstrovstvá Európy, tomu prispôsobujem svoj program, ale keďže ešte chodím do školy, tak musím svoju prípravu zladiť aj so školskými povinnosťami. Európsky šampionát sa bude konať v Maďarsku na novovybudovanom footgolfovom ihrisku, kde pred tým nikto footgolf nehral, takže nevieme ako ihrisko vyzerá a na čo sa pripraviť. Snažila som sa túto sezónu absolvovať čo najviac turnajov vo svete, aby som si vyskúšala rôzne ihriská a natrénovala tak podmienky rôznych ihrísk. Mojou ambíciou, samozrejme je, vybojovať čo najlepšie umiestnenie. Mám takú osobnú stratégiu, ale nechcem ju viac špecifikovať.

Zdroj: Archív R.R.

Na šampionátoch vo footgolfe či významnejších turnajoch nechýbajú ani diváci...

Stalo sa ti pri footgolfe niečo kuriózne - šmykla si sa pri rozbehu alebo kopla loptu tak, že ju už nenašla, prípadne niečo podobné?

Určite sa mi prihodilo veľa kurióznych situácii. Napríklad mi raz lopta zostala v kopci opretá o koreň stromu. Alebo naopak lopta sa zakliesnila v kríku vo výške cca 50 cm nad zemou. Sú to určite zaujímavé situácie, ale na turnaji by som sa im radšej vyhla...

V zahraničí musí Rebeka poskytovať rozhovory na kameru v anglickom jazyku:

Zhováral sa Roman Slušný

Páčil sa vám článok?