Františka Laurinca generálny sekretár neohrozil, ani bývalý, ani súčasný

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Druhý marcový týždeň bratislavskému futbalu na zelených trávnikoch nesvedčil. Slovan prehral v Žiline, Inter doma s Púchovom, Petržalka si priviezla len bod z Košíc.

Jedno víťazstvo a možno to najdôležitejšie, však Bratislava získala. Na konferencii Slovenského futbalového zväzu získal dôveru delegátov doterajší prezident František Laurinec, ktorý tak obsadí najdôležitejšiu stoličku slovenského futbalu až do roku 2006.

Posledné dni pred konferenciou boli pre zainteresovaných dosť hektické. Po oznámení kandidatúry Ladislava Veselského a Jána Siteka totiž vytiahol do boja aj doterajší Laurincov spolupracovník Mikuláš Tarči a vzhľadom na podporu, ktorú mal za sebou (bratislavských a trnavských veľkopodnikateľov), zdalo sa, že to bude práve on, kto zamieša volebnými kartami (posledným kandidátom bol exminister Sitek). Očakávania sa však nesplnili. Hneď prvé kolo volieb naznačilo, že Laurinec asi nenájde protikandidáta a druhé kolo jeho víťazstvo bez problémov potvrdilo. Laurinec si získal na svoju stranu o sedemdesiat kandidátov viac ako Tarči, čo je výsledok, ktorý nedovolí špekulovať, či je Laurinec správnym kandidátom na svoj post.

„Priznám sa, že hladké víťazstvo ma prekvapilo, nečakal som, že bude až také jednoznačné,“ prezradil nový prezident SFZ. „Cítim to ako vyjadrenie dôvery mojej osobe a je to pre mňa obrovský záväzok. Po prvom kole som cítil, že víťazstvo by mi už nemalo ujsť, no stále som si nebol stopercentne istý.“ Jediné, čo staronového prezidenta mrzelo, bola kandidatúra Mikuláša Tarčiho: „Nebýva často, aby sa v priamom súboji stretli generálny sekretár a samotný prezident. Osobne som si myslel, že ak ma zvolia, tak to spoločne potiahneme ešte ďalšie štyri roky. Uznávam jeho odborné predpoklady, znalosti jazykov, ale nerátam s tým, že by naďalej pôsobil vo výkonnom výbore.“

V prípade Mikuláša Tarčiho je zaujímavé, že práve jeho post - generálny sekretár - prináša Laurincovi viac starostí ako osohu. Pred dvomi rokmi v tejto funkcii skončil Ladislav Veselský, teraz zase Tarči: „Nemal som asi šťastnú ruku, ale musím priznať, že v prípade Mikuláša Tarčiho to nebol až taký omyl ako v prípade Ladislava Veselského. Momentálne sa preto musíme poobzerať po novom človeku, ktorý si zasadne na túto, niekedy nevďačnú funkciu.“ V kuloároch už aj padlo meno vážneho kandidáta - Dušana Tittela.

Je zaujímavé, že František Laurinec neriešil problém Mikuláša Tarčiho okamžite po svojom zvolení. Skôr naopak, Tarči bol v delegácii, ktorá v pondelok odletela na rokovanie našej kvalifikačnej skupiny do Istanbulu, kde sa malo dohadovať o programe jednotlivých duelov...

Páčil sa vám článok?