Dokáže to tréner - nadšenec zmeniť? Stolný tenis v Petržalke zatiaľ takmer neexistuje

10.7.2021
0
Páčil sa vám článok?

„Začiatkom septembra som kontaktoval školy v Petržalke, či by som ako tréner nemohol u nich založiť stolnotenisový krúžok. Oni by len poskytli priestor, deti by neplatili nič. Ozvala sa mi jediná škola, ZŠ Tupolevova,“ hovorí Miroslav Svetlák.

Miroslav Svetlák je členom Stolnotenisového klubu štadión, ktorý má základňu na ZŠ Žehrianska. V malej telocvični, ktorú si prenajímajú, majú svoje tri stoly, dvakrát do týždňa tu trénujú aj hrajú ligové zápasy druhej a tretej krajskej ligy. Sú to v podstate provizórne podmienky. „Aj preto sezónu čo sezónu hľadáme hráčov, aby sme vôbec mohli hrať ligu. Tí nám do klubu prichádzajú a vzápätí odchádzajú, necítia sa s ním spriaznení, ani lojálni. Výsledkom je, že klub nemá stabilitu, pretože nemá mládež,“ hovorí stolnotenisový hráč, ktorý vyrastal na Orave, v klube postavenom na odchovancoch. V snahe vychovať pre svoj klub mládež, oslovil v Petržalke školy s ponukou krúžku.

Na to, že v Petržalke žije vyše 100-tisíc obyvateľov, je to tu so stolným tenisom biedne. Hráva sa najmä v školských telocvičniach, ktoré tu máme od socializmu. Pre porovnanie - v Mútnom, ktoré má 2 900 obyvateľov, dokázali pred deviatimi rokmi postaviť športovú halu pri základnej škole, kde sa zmestí 15 stolnotenisových stolov! V roku 2014 sa tam konali Majstrovstvá Oravy mužov a žien. V Rabči, ktorá má 4 900 obyvateľov, majú od roku 2006 podobne veľkú halu s tribúnou. Obe sa nachádzajú v okrese Námestovo, ktorý má dokopy 62-tisíc obyvateľov. Petržalka, ktorá má vyše 100-tisíc obyvateľov, má akurát ping-pongové stoly v rámci respírii škôl, napríklad na Žehrianskej alebo Tupolevovej, niektoré školy majú krúžky, ktoré sa ukončia jedným turnajom za rok. Deti si v podstate len pinkajú loptičku. Keby boli registrované pod nejakým klubom, mali by možnosť hrať len v rámci Bratislavského kraja na piatich turnajoch.
Lenže v Petržalke fungujú len tri stolnotenisové kluby, každý má tak do 10-15 hráčov. Takže aktuálna situácia je taká, že ak sa chce malý Petržalčan venovať stolnému tenisu aktívne, musí dochádzať do inej mestskej časti. Karlova Ves má stolnotenisovú herňu, kde si vychovávajú mládež, v Rači je oficiálna stolnotenisová hala Slovenského zväzu, ďalšia je na Starej Vajnorskej v Novom Meste.

A predsa ponuka Miroslava Svetláka na stolnotenisový krúžok s perspektívou stať sa aktívnym hráčom a členom klubu petržalské školy neoslovila. „Ozval sa mi len riaditeľ zo ZŠ Tupolevova, kde on sám už deti trénuje,“ hovorí Miroslav. Napriek tomu o krúžok záujem bol. Napísal preto projekt - Podpora stolného tenisu v Petržalke - a od mestskej časti naň získal dotáciu 2 089 eur. „Nakúpili sme za ne rakety a loptičky a dokonca aj tenisového robota. Ten dokáže hádzať loptičky pod rôznym uhlom aj rotáciou a deti vďaka nemu získajú úderovú istotu.“ Do krúžku sa mohol prihlásiť akýkoľvek Petržalčan, lenže prišla pandémia a aktivitám vo vnútorných priestoroch dala stopku. „V septembri chcem pokračovať. Rád privítam deti, ktoré chcú hrať stolný tenis,“ hovorí a odkazuje rodičov na svoj mejl miroslavsvetlak5@gmail.com, avšak zároveň upozorňuje, že trvá aj tri, štyri roky, kým sa dieťa naučí hrať pingpong na takej úrovni, aby nebolo znechutené len prehrami, keď príde na turnaj. Miroslavova vízia je vychovať postupne pre klub juniorov, ktorí sa postupne stanú jeho členmi.


Vonkajšie stoly

Takto dopadli krásne ping-pongové stoly v areáli ZŠ Pankúchova. Zničené nejakými dobrákmi. Funkčný stôl nájdete napríklad na ohradenom detskom ihrisku pri Draždiaku. Sieťka je kovová, zrejme, aby vydržala a nikto ju neukradol. Vonkajšie stoly sú však len na rekreačný stolný tenis. Stačí, aby trocha fúkalo a príliš si nezahráte.

Zdroj: (pm)

Kde si zahrať ping-pong?

Verejnosť si kedysi mohla zahrať v stolnotenisovej herni na Strednej zdravotníckej škole na Strečnianskej. Zrušili ju však pre problém s nedostatkom priestorov. Dnes je v ponuke jeden stolnotenisový stôl v tenisovom klube Pro Set na Vlasteneckom námestí. Jeden stôl bol aj v Činkárni na Znievskej, ale po pandémii nevedia, či ho ešte budú prenajímať. A napokon v DK Lúky majú tri ping-pongové stoly. Pred pandémiou organizovali aj stolnotenisový kurz pre deti aj pre dospelých. Ako nás informoval vedúci DK Lúky Kamil Pončák, cez leto budú slúžiť pre detské tábory, od septembra pripravujú nový systém využívania stolov pre verejnosť.

(in)

Páčil sa vám článok?