Slovenské koníky hodnotili minulú sezónu ako úspešnú, žiadny nedopoval ani nepil!

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovenskí milovníci turfu už nejaký ten týždeň oddychujú po celkom zaujímavej sezóne, k slovu prichádzajú bilancovania a štatistiky. Riaditeľ Závodiská Bratislava Marián Šurda hodnotí práve sa končiaci rok ako štandardný, vyzdvihol však skutočnosť, že organizátori žiadnych dostihov neznamenali väčšie problémy technického či organizačného charakteru.

„Všetky dopingové výsledky mali negatívny výsledok. Ani jeden z osemnástich odberov sa neukázal ako pozitívny," prezradil Marián Šurda s vysvetlením, že v Bratislave ešte stále čakali na výsledok vzorky Red Dancera po jeho víťazstve na Veľkej jesennej steeplechase.

„Práve toto čakanie spôsobilo jediné „meškanie" vyplatenia prémií, zvyšné peniaze sme poslali už začiatkom novembra," prízvukoval Marián Šurda, ktorý pre agentúru SITA uviedol aj ďalšie zaujímavostí: „U jazdcov sme vykonali aj vyše päťdesiat skúšok na požitie alkoholických nápojov, pričom nafúkal len Pavel Kašný a dostal exemplárny trest." Z bilančných čísiel vyberáme: Na Slovensku trénované kone doma vybojovali 47 percent (vlani necelých 39 percent) z prémií, ktoré boli k dispozícii (celkovo organizátori vyplatili 18 880 999 Sk na dotáciách, minulý rok o vyše tri milióny menej). Počet zaregistrovaných slovenských stajní mierne stúpol (zo 107 na 114) a množstvo koní takisto (z 350 na 353).

Z interných záležitostí M. Šurda odhalil napríklad obrat stávkovej kancelárie tesne pod štyri milióny korún, priemernú návštevnosť približne 2500 divákov, päť uskutočnených priamych televíznych prenosov (plus pravidelné takmer polhodinové záznamy v Petržalskej televízii), priebežné zlepšovanie obsahu i aktualizácie internetovej stránky Závodiska, prípravu výročnej videokazety a špeciálneho čísla bulletinu Dostihový program, ale aj plány na vybudovanie luxusných ustajňovacích priestorov pre 22-24 koní v Starom háji. „Ide o investičnú akciu s rozpočtom necelých šesť miliónov korún a radi by sme ju ukončili už počas budúceho roku. Ekonomickú stabilitu sa nám darí udržiavať vďaka pochopeniu a podpore zo strany našich osvedčených reklamných partnerov a nadriadených štátnych orgánov, čiže najmä ministerstva pôdohospodárstva," pripomenul na záver M. Šurda a s veľkým predstihom naznačil, že derby-míting 2002 možno zostane bez tradičnej zahraničnej jazdeckej hviezdy:

„Po tom, ako sa napokon proti Závodisku a mojej osobe obrátilo júlové angažovanie Oliviera Pesliera, som stratil chuť znova podstupovať túto tortúru. Navyše, okruh mediálne lákavých jazdcov zo svetovej špičky, ktorí v Starom háji ešte neúčinkovali, sa stále zužuje. Osobne som si dal za úlohu zabezpečiť ešte Taliana Frankieho Dettoriho ako absolútnu svetovú megastar, ale pri jeho vyťaženosti a finančných nárokoch je otázne, či sa to podarí už budúci rok".

(mm)

Páčil sa vám článok?