V Bratislave bude vianočný turnaj vo futbale

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sú v plnom prúde prípravy na usporiadanie Vianočného turnaja v malom a unifikovanom futbale mentálne postihnutých ľudí. Jedenásty ročník tohto významného medzinárodného športového podujatia patrí medzi najväčšie halové podujatia tohto druhu na svete.

Organizátori zo Slovenského hnutia špeciálnych olympiád a klubu športov Slovnaft na ňom v dňoch 7. - 9. decembra privítajú 20 družstiev zo Slovenska, Česka a Belgicka, ktoré budú súťažiť v športových halách SOU chemického Slovnaft a Hydrostavu a.s.

Ku kvalitnej športovej úrovni určite najvýraznejšie prispejú slovenskí futbaloví reprezentanti, ktorí patria medzi absolútnu svetovú špičku. Svedčí o tom titul olympijských víťazov a bronz zo Svetových letných špeciálnych olympijských hier v USA v New Havene 1995 a v Raleigh 1999, titul majstra Európy v holandskom Gronningene 2000, účasť na Svetovej exhibícii Special olympics v unifikovanom futbale v New Jersey 1994.

Svojou prítomnosťou umocňujú význam podujatia osobnosti zo športového i spoločenského života. V uplynulých ročníkoch sa Vianočného turnaja zúčastnili najlepší slovenskí futbalisti Dušan Tittel, Jozef Majoroš a Szilárd Németh, futbaloví reprezentant Juraj Czinege, bývalí reprezentanti Štefan Maixner a Jozef Barmoš, hokejový reprezentant Daniel Babka, známa slovenská speváčka Marcela Molnárová, Janko Kuric so skupinou Vidiek, Tanečné divadlo Bralen.

Organizátor futbalového vianočného turnaja Slovenské hnutie špeciálnych olympiád je pevnou súčasťou Special olympics international, ktorého základy položila sestra bývalého amerického prezidenta pani Eunice Kennedy Shriver pred 33 rokmi. Táto medzinárodná organizácia je druhou najväčšou športovou organizáciou na svete a v súčasnosti združuje viac ako 160 štátov sveta. Slovenské hnutie špeciálnych olympiád v rámci Národného programu vytvára čo najlepšie podmienky pre pohybové aktivity občanov s mentálnym postihnutím.

(brn)

Páčil sa vám článok?