Nečakané zmeny v klube: Bratislavskí volejbalisti chcú vrátiť atmosféru legendárneho PKO

10.6.2021
0

Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Možno ste aj vy zašli niekedy na zápas do Parku kultúry a oddychu, kde mali volejbalisti VKP svoju domovskú palubovku. Budova je dávno minulosťou a na dlhé roky sa vytratili aj hráči. Do Bratislavy sa vrátili až vlani po osemročnej pauze, no najväčšie zmeny prichádzajú teraz.

Prvou významnou zmenou je, že bratislavský VKP, ktorý je historicky najúspešnejším volejbalovým tímom u nás, má nového športového riaditeľa – skúseného Petra Kalného. Po 15 rokoch sa vracia k volejbalu do Bratislavy, kde v minulosti pôsobil na poste trénera.

„Moje pocity? Hrdosť, zodpovednosť, ambície a pokora. Som rád, že sa mužský volejbal v Bratislave ´narodil´ a my teraz musíme klub VKP opäť vybudovať. Výhodou je, že neprestal pracovať s mládežou," zdôrazňuje Peter Kalný.

Ešte pred rokom dostal ponuku trénovať volejbalistov VKP, v tom čase však bol pracovne viazaný v Trenčíne. „A hlavne som bol bytostne presvedčený, že to treba nastaviť dlhodobo s novým mladým trénerom," vysvetľuje. Prácu v pozícii športového riaditeľa si vedel predstaviť. „Lepšie povedané, ozaj ma oslovila,“ hovorí Kalný o ponuke, ktorá prišla o rok neskôr.

Prečo sa vlastne úspešný mužský extraligový volejbal z nášho mesta vytratil? Je známe, že Bratislavčania dlhé roky nehrávali doma, ale v kluboch na Myjave či v Komárne... V čom bol hlavný problém? „VKP už spolupracoval v minulosti aj s Brnom a Nitrou. Vždy v ňom bola zaujímavá skupina hráčov, ktorých chceli mať funkcionári čiastočne pod kontrolou v novom prostredí... Každá fúzia je zložitá, a možno skupina ´Bratislava´ bola v novom prostredí proste cudzia. Neviem podrobnosti, ale zhoršili sa tiež vzťahy VKP a Slovenskej volejbalovej federácie, určite zovšednel aj titul majster SR a  vlastne sa čakalo na búranie PKO,“ komentuje športový riaditeľ. „Spolupráca s inými klubmi prinášala v minulosti pozitívne aj negatívne energie, dnes sa musíme spoľahnúť sami na seba. Žiadna fúzia nie je na obzore."

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

​Nový športový riaditeľ klubu Peter Kalný

Práve Peter Kalný priviedol volejbalistov VKP v roku 1993 k historickému prvému slovenskému titulu, dohromady získali 13 majstrovských titulov. Aktuálne však klub informuje, že ukončil spoluprácu s piatimi hráčmi. Podarí sa poskladať dobrý tím na nasledujúcu sezónu a zopakovať podobný úspech? 

Kalný vysvetľuje, že z VKP odišla skupina hráčov, ktorí sa vlani pri návrate klubu do Bratislavy rozhodli krátkodobo pomôcť, a tiež skupina hráčov, s ktorými sa vedenie jednoducho nedohodlo na nových zmluvách. „Dobré družstvo vyskladať musíme. Pôvodný zámer bol bez cudzincov, no niektorí slovenskí hráči uprednostnili iné ponuky, preto sme angažovali smečiara z Beninu. Bude však jedinou zahraničnou posilou,“ tvrdí športový riaditeľ.

Prekvapením v novej sezóne extraligy je tiež to, že za VKP Bratislava budú po prvý raz v histórii hrať aj ženy. Aké sú ambície v tomto smere? „Spojenie mužov a žien pod hlavičkou VKP, a zároveň vytvorenie perfektných podmienok pre mládež považujeme za prioritné,“ hovorí Kalný. „Mimochodom, predchodcom VKP bola Červená hviezda Bratislava, ktorá mala v extralige aj ženy aj mužov a dlhodobo to fungovalo. Vieme si predstaviť v sobotu popoludní extraligový dvojzápas muži a ženy, pričom naša mládež po odohraní svojich zápasov už bude pozerať extraligu, učiť sa a povzbudzovať," uvažuje ďalej.

Extraligové zápasy sa budú hrať v novej hale v Dome športu v bratislavskom Novom Meste, ktorá už stojí a je skolaudovaná. „Veríme, že o dva-tri roky už budeme vo vlastnej hale v Petržalke,“ dodáva nový športový riaditeľ, ktorý sa teší na dobrú spoluprácu s funkcionármi, hráčmi, ale aj so svojím synom Matúšom - bývalým trénerom v českom Brne, tiež v Nemecku či v Rakúsku, najnovšie však trénerom v bratislavskom VKP. „Ak bude na volejbale taká atmosféra ako v PKO, tak sme všetci vyhrali,“ uzatvára.

(ac)

Páčil sa vám článok?