Bratislavský futbal neláka, Inter a Slovan majú najnižšie návštevy v superlige

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Keby to nebolo smutné, bolo by to vari aj na zasmiatie - po 12. kole futbalovej Mars superligy sa na konci tabuľky návštevností usadili dva bratislavské kluby - na 9. priečke Inter s 12 217 divákmi v šiestich zápasoch a na desiatom Slovan s 12 082 fanúšikmi v rovnakom počte stretnutí. Aj to svedčí o jednoduchom fakte: futbal v podaní Interu a Slovanu neláka.

Smutné konštatovanie, nepríjemné o to viac, že Pasienky a Tehelné pole sa tešili z troch posledných majstrovských titulov, obe mužstvá sa pravidelne objavujú aspoň v úvodoch európskych pohárov, ale ak si chce fanúšik aspoň z času na čas vychutnať skutočný futbal, buď zamieri do Petržalky (aj odtiaľ však občas odíde s dlhým nosom), alebo zostane doma a výsledok si pozrie na teletexte...

INTER

Keď získal prvý titul a vyhral aj Slovenský pohár, bola veľká sláva. Teraz v lete už bolo slávy pomenej a po vypadnutiach z Ligy majstrov i Pohára UEFA, padol na Pasienky veľký mrak. Vlastnou vinou. Kým obliekal žlto-čierny dres Szilárd Németh a taktika sa ušila vyložene na jeho rýchlosť a pohotovosť, na hru Interu sa ešte dalo pozerať. Futbaloví fajnšmekri síce už vtedy ohrňovali nosom, ale výsledky dávali taktike zapravdu. Szilárd však odišiel, no namiesto toho, aby Inter zmenil svoju hru, tvrdohlavo pokračuje v „zákopovej“ taktike: Vzadu sa opevniť a vpredu čakať na zázrak. V našej lige to ešte ide, ale lepší súper (Rosenborg) si už niečo podobné vychutná a na svoje si príde aj z európskeho hľadiská slabučký priemer (Loveč).

Tréner tvrdí, že hráčom neprikazuje len brániť, hráči tvrdia, že hrajú len to, čo majú a človeka sediaceho na tribúne iba nadvihuje, keď vidí sedem-osem futbalistov, celý týždeň vraj tvrdo trénujúcich, ako sa zozadu prizerajú márnemu boju svojich dvoch-troch vysunutých spoluhráčov... Na Pasienkoch sa voľakedy nehralo o titul, no prišli aspoň dve-tri tisícky divákov, dnes tu sídli majster a chodí ich pár stoviek. Žeby boli hlúpi diváci? Sotva!

SLOVAN

Márnosť nad márnosť. Súčasné návštevy Slovana boli pred tridsiatimi rokmi málo aj pre divízne SKS Petržalka. Mužstvo sa každoročne obmieňa, dopĺňa, priemerní odchádzajú, priemerní prichádzajú. Raz sedí na trénerskej stoličke Griga, potom Vencel, Dragúň, Tittel, Jarábek, Prochotský, ale všetko jedno, sklamania pribúdajú, fanúšikovia ubúdajú. Pred desiatimi rokmi boli belasí na úrovni Sparty. Dnes? Z pražského klubu je prosperujúca fabrika na výrobu peňazí, z Tehelného poľa miesto stretnutí tých najvernejších. Chce sa predať Meszároš, Vittek, ale nikto ani len nenaznačí, či sa tu ešte vôbec chce vybudovať aspoň priemerný európsky tím, aspoň taký, ako za čias Čanigu, Ondruša a spol.! Z bývalého najlepšieho slovenského klubu je priemerné mužstvo, ktorého sa dnes nebojí Púchov ani treťoligová Prievidza... Posledné kolo? Prehra so Žilinou a 1300 nasr... divákov!

Páčil sa vám článok?