VIDEO: Zomrel bývalý komentátor Andrej Miklánek, ktorý sa navždy zapísal aj do hokejových dejín...

26.5.2021

Zdroj: FB A.M.

Páčil sa vám článok?

Smutná správa dnes zasiahla športovú obec aj televíznu sféru. Vo veku 48 rokov nečakane zomrel bývalý televízny komentátor a zakladateľ športového kanála Trojka Andrej Miklánek, ktorý naposledy pracoval ako šéfredaktor bežeckého časopisu Rungo. Okrem toho bol aj riaditeľom obsahu pre televízne platformy Slovak Telekomu v susednom Česku a pôsobil aj v spoločnosti JOJ Group.

Úmrtie Andreja Miklánka potvrdila aj verejnoprávna televízia, v ktorej dlhé roky pôsobil: "Sekcia športu RTVS dnes s poľutovaním prijala správu o úmrtí bývalého hokejového komentátora, šéfredaktora športu a autora projektu športového kanála v roku 2008 Andreja Miklánka. Česť jeho pamiatke."

Práve on komentoval priamy prenos zo zápasu o 3. miesto na MS v hokeji 2003 vo Fínsku medzi Slovenskom a Českom, v ktorom naše víťazstvo 4:2 gólom potvrdil niekoľko minút pred koncom, dnes už žiaľ, tiež nebohý útočník Pavol Demitra:  

Zapísal sa tak nielen do pamäti všetkých slovenských fanúšikov, ktorí sledovali spomínaný svetový šampionát v televízii, ale doslova aj do našich hokejových dejín. Andreja Miklánka s Pavlom Demitrom spájalo napríklad aj to, že študoval na gymnáziu v Dubnici nad Váhom, odkiaľ pochádzala aj nebohá legenda s číslom 38 na drese. 

Zdroj: FB A.M.

​Jeho veľkou vášňou bol beh. V roku 2015 sa zúčastnil aj na podujatí Bratislava Marathon. Aj jeho posledná fotografia zverejnená na sociálnej sieti z 9. mája zachytáva jeho obľúbenú športovú aktivitu na bratislavskej Kolibe. Dnes k nej však už začali pribúdať prejavy sústrasti od jeho priateľov a známych, ktorí sa práve dozvedeli o jeho úmrtí. "Neuveriteľné, takto skoro sa objavila cieľová páska," napísal jeden z nich na margo skutočnosti, že zomrel v pomerne mladom veku. Už vlani, teda presnejšie v júni 2020 mal Andrej Miklánek srdcovú príhodu, po ktorej bol hospitalizovaný a dokonca sa ocitol aj v umelom spánku, z ktorého sa napokon prebral a postupne dal do poriadku. Opäť začal naplno behávať a dosahoval v tréningoch neuveriteľne dobré časy, ktoré zverejňoval na svojom FB profile, pričom sa našli aj takí, ktorí ho varovali, aby to s fyzickým nasadením a intenzitou v bežeckých tréningoch až tak nepreháňal aj vzhľadom k prekonaným ťažkostiam so srdcom. 

Zdroj: FB A.M.

​So špičkovým lekárom Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb MUDr. Róbertom Dinkom v roku 2019 rozoberal v rozhovore pre časopis Rungo adaptačné zmeny srdca na pravidelný beh ako aj možné riziká či srdcové vady. Mnohí známi preto verili, že Andrej má svoje bežecké dávky odkonzultované s lekármi a nepodstupuje zbytočné riziko. Pitevná správa však napokon ukázala, že Andrej Miklánek zomrel 25. mája 2021 na infarkt. Okrem trúchliacej manželky po ňom zostali aj dve deti - osemnásťročný syn Jakub, ktorý je nádejným slovenským plavcom a desaťročná Johanka, ktorá otca sprevádzala nielen na spoločných tréningoch, ale ako diváčka ho často povzbudzovala aj na pretekoch.

Andrej Miklánek komentoval aj finále Stanley Cupu v roku 2009 a na jeho emotívny prejav budú radi a dlho spomínať mnohí televízni diváci, teda hlavne hokejoví fanúšikovia, ktorými sme v čase prebiehajúcich MS v hokeji vlastne všetci:

Česť jeho pamiatke!

(ars) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie