Slovanisti vstúpili do extraligy impozantne

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Najvyššia hokejová súťaž nesie vo svojom deviatom ročníku prvýkrát názov Boss extraliga. Po prvej šestine základnej časti, keď sa súperi stretli prvýkrát každý s každým, sú ,,bossovia“ hokejisti bratislavského Slovana, ktorí odštartovali súťaž impozantne.

Viceprezident bratislavského klubu Maroš Krajči po odchode opôr (Cíger, Kolník, Štefanka, Rodine, Sorokins, Jendek, Weissmann, Priechodský) nemal pred začiatkom súťaže ,,silné“ reči o cieľoch (,,Favoritom je Zvolen, ktorý obhajuje titul.“), skôr len skromne poznamenal: ,,Liga bude vyrovnaná, určite bude kvalitnejšia ako vlani. Snažili sme sa vybudovať mužstvo nie na jednej hviezde, ale na báze kolektívu. Chceme hrať tímovo a hlavne tak, aby sme dotiahli diváka do hľadiska. Začneme potichu a postupne začneme pridávať...“

Zo Slovana odišlo osem hokejistov, no príchody boli skromnejšie - Kapuš (zo Zlína), Pavličko (Poprad), Norris (anglický Sheffield) a do obrany Tabaček z Martina. K spokojnosti chýbal vedeniu ešte jeden urastený obranca. V šiestom kole vo Zvolene však už aj tento problém bol minulosťou. M. Krajčimu sa podarilo angažovať do tímu hokejistu so skúsenosťami z NHL - 25-ročného rodáka z kanadského Winnipegu - Craiga Millara, ktorý by sa po aklimatizácii a ,,zoznámení“ so širším klziskom mal stať oporou zadných radov Bratislavčanov. Samozrejme, nováčikom v belasom tábore je aj tréner Miloš Říha. Ten sa pred úvodnými kolami vyjadril, že keď hrával hokej a prichádzal v drese pražskej Sparty do Bratislavy, mal strach - a to isté odkázal aj terajším súperom Slovana: ,,Nech sa bojí každý, kto si chce prísť na Slovan po body...“ Hneď v úvodnom domácom zápase však jeho zverenci nečakane ,,darovali“ oba body nováčikovi z Nitry po prehre 0:1, ale Říhovo vyjadrenie zrejme potvrdilo porekadlo o výnimke... Odvtedy Slovan ťahá sériu bez prehry a gólman Pavol Rybár zbiera ,,shotouty“ ako na bežiacom páse.

Príjemným prekvapením úvodu súťaže sú výkony Košíc, ktoré sa vlani potácali na chvoste extraligovej tabuľky, no v lete sa oceliari (US Steel výraznou mierou pomohol košickému hokeju) výrazne posilnili a sú v tabuľke tesne za slovanistami. Aj pre odborníkov boli prekvapením v úvodnej časti súťaže výkony Liptákov, ktorí v tabuľke dokonca predstihli aj úradujúceho majstra. Práve Zvolenčania sú asi najväčším sklamaním začiatku súťaže. Mužstvo okolo trénera Bokroša, ktorý pred dvoma rokmi odišiel do Zvolena práve z Bratislavy, pôsobí na ľade trochu ,,profesorsky“. Z dvoch nováčikov sa lepšie darí Nitre, ktorej zakončovatelia zrejme potrebujú ,,streleckú“ viagru, no aj ,,futbalové“ výsledky stačia hokejistom spod Zobora bodovať.

,,Liga je dlhá, všetko sa iba rozbieha,“ počuť z úst takmer všetkých zainteresovaných, aby zakryli nedostatky svojich mužstiev. Či mali pravdu, alebo prvá šestina extraligy bude mať rozhodujúci význam pre ďalší priebeh súťaže, ukážu nasledujúce kolá. Tie ,,vďaka“ dvom vrcholom sezóny (zimná olympiáda v Salt Lake City vo februári a svetový šampionát vo Švédsku na prelome apríla a mája) ubiehajú míľovými krokmi.

Páčil sa vám článok?