ROZHOVOR - Tréner FC Petržalka Ladislav Pecko tak veľmi túžil po derby so Slovanom, až ho doslova privolal...

9.4.2021

Zdroj: FB FC Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bývalý hráč ŠK Slovan Bratislava i čs. reprezentant Ladislav Pecko (52) je v súčasnosti hlavným trénerom A-mužstva FC Petržalka, ktoré pôsobí v druhej najvyššej slovenskej súťaži. Keď sme sa s ním pred Veľkou nocou bavili o ambíciách jeho tímu, tak sme rozoberali aj možnosť hrať derby proti Slovanu. A stane sa! Oba kluby totiž dal dokopy žreb štvrťfinále Slovenského pohára.

Kto alebo čo vás priviedlo do FC Petržalka?

Bol to Peter Bulla, ktorý sa v klube stal športovým riaditeľom a dostal poverenie pripraviť Áčko Petržalky na pôsobenie v II. lige. On ma sem zlákal.

S akými cieľmi ste do klubu prišli?

Hlavným cieľom je tvrdo pracovať. Najmä po tom, čo sa v lete celý káder obmenil, respektíve začal nanovo budovať. Potrebujeme skonsolidovať výkonnosť a udržať mužstvo aspoň tam, kde momentálne je, teda niekde v strede tabuľky.

Ste spokojný s kádrom, podmienkami či zázemím?

Vždy sa dá niečo vylepšiť. Robíme s tým, čo máme. Vedeli sme, do čoho sme išli. Nesťažujeme sa. Tie podmienky sú na II. ligu úplne postačujúce. Káder sa postupne podopĺňal v zime. Teší nás, že sme sa na niektorých postoch posilnili. Určite som spokojný s hernou progresivitou a zabudovaním mladých hráčov do tímu.

Ako ste v minulosti vnímali FC Petržalka?

Chodieval som kedysi na štadión za Starým mostom v nedeľu dopoludnia na ich zápasy si oddýchnuť ako divák. Vtedy hrala Petržalka ešte národnú ligu a napokon postúpila aj do tej federálnej. Vždy to bol taký rodinný klub s turbulenciou, ktorý je chvíľu hore, potom dole. Ale bolo by dobré, keby sa z nej opäť stal klub, ktorý by robil Slovanu konkurenciu v najvyššej súťaži.

Pamätáte si na nejaké derby medzi Slovanom a Petržalkou?

Odkedy vznikla slovenská liga, tak sa hrávali medzi nimi dobré zápasy najmä na Petržalke, kde prišlo aj veľa slovanistických fanúšikov. Väčšinou bol štadión vypredaný a desaťtisíc divákov sa postaralo o skvelú atmosféru.

Zdroj: FB FC Petržalka

​Niekoľko pamätných derby medzi Petržalkou a Slovanom sa odohralo aj na dnes už neexistujúcom štadióne za Starým mostom...

Štadión v Ovsišti, kde Petržalka momentálne sídli, vám svojou vybavenosťou postačuje alebo má aj rezervy?

Jedine, keď nás čaká ligový zápas na tráve, tak musíme pohľadať v rámci prípravy nejaké trávnaté ihrisko, aby sme si na ňu zvykli, ale inak máme na štadióne vytvorené všetky podmienky na to, aby sme s mužstvom mohli dobre pracovať a rozvíjať ho.

Zdroj: FB FC Petržalka

Futbal sa v časoch korony hráva bez divákov, ale na vaše zápasy vraj chodia ľudia a spoza plota sa dívajú, možno aj niečo kričia či povzbudzujú. Vnímate to počas stretnutí?

Samozrejme. Niekedy viac, inokedy menej. To bolo rozhodujúce, keď som zvažoval ponuku do Petržalky, že to divácke zázemie je tam vždy dobré. Na zápasy Petržalky chodilo vždy cez tisíc divákov pravidelne. Bohužiaľ súčasná situácia divákom nedovoľuje prísť na tribúny, ale verím, že ak budeme s mužstvom pracovať a ľudia uvidia náš progres, tak sa možno už na jeseň opäť náš štadión naplní.

Zdroj: FB FC Petržalka

​FC Petržalka má verných fanúšikov - chodia na zápasy povzbudzovať svoje mužstvo aj spoza plotu...

V II. lige ja viacero bývalých prvoligistov. Sta im schopní rovnocenne konkurovať?

Neviem, ako sú na tom ekonomicky, ale asi majú k dispozícií viac prostriedkov než my. Táto sezóna mala byť pre Petržalku konsolidačná, ale našou snahou je dať dokopy mužstvo, ktoré môže na ihrisku konkurovať aj bývalým prvoligistom. Nedá sa to hneď. Niektoré zápasy nám ukázali, že ak je súper kvalitatívne lepší, tak nás zdolá. Bolo to cítiť najmä zo začiatku sezóny, teda na jeseň, keď sme to naše mužstvo ešte budovali. Napriek tomu sme zohrali veľmi vyrovnané zápasy v Podbrezovej alebo so Skalicou, kde chlapci stratili dva body až v posledných minútach po inkasovanom góle z jedenástky. Takisto s Mikulášom, ktorý bol v II. lige prvý sme len remizovali 1:1. A už na tom ihrisku neboli vo výkonnosti až také viditeľné rozdiely.

V akom časovom horizonte by sa mohla Petržalka vrátiť do najvyššej súťaže a čo všetko by k tomu bolo potrebné?

To chcete odo mňa strašne veľa. V terajšej finančnej situácii je to ťažko posúdiť. Na prvú ligu treba mať hráčov, aj zázemie, asi aj štadión, ktorý by spĺňal potrebné parametre pre najvyššiu súťaž a asi by k postupu bolo potrebné aj kusisko šťastie, aby sa vám to vôbec podarilo. Vedia o tom svoje aj viacerí bývalí prvoligisti, ktorí pôsobia momentálne v našej súťaži.

Vedia vaši zverenci o vás, že ste boli najrýchlejším krídlom v Slovane, keď získal federálny titul alebo je to už úplne iná generácia a vníma vás čisto ako trénera?

Neviem vám to povedať, to by ste sa museli opýtať ich. Je tam aj zopár starších hráčov, ktorí si to možno pamätajú, respektíve nejaké informácie o mne pravdepodobne majú.

Zdroj: koláž abn

​Ladislav Pecko to ako hráč zo Slovana dotiahol až do národnej reprezentácie...

Svoju rýchlosť im na tréningu občas nepredvediete?

Radšej nie, aby som ich nezahanbil. (smiech) Ale pravdou je, že sa už veľmi nezapájam do samotného tréningu. Niekedy si kopnem do lopty alebo zacentrujem, ale inak mám toho odohraného v živote už dosť.

Ako sa vám páči Národný futbalový štadión v porovnaní so starým stánkom na Tehelnom poli?

Myslím si, že nestačí postaviť štadión. Uvedomil som si to, keďže som tam párkrát bol. Myslím, že mu ešte chýba atmosféra, ktorá sa vytvára veľkými zápasmi a postupmi v konfrontácii či už Slovana v nejakom európskom pohári alebo reprezentácie. V takýchto euforických chvíľach vzniká duch štadióna a tú silu Tehelného poľa ešte nový štadión nemá.

Zdroj: FB FC Petržalka

Keď sa ​Petržalka v nedávnej minulosti stretávala s Béčkom Slovana, tak tribúny bývali vždy plné...

Viete si na ňom predstaviť derby Slovana s Petržalkou?

Veľmi by som to prial obom klubom, aby sa v čo najkratšom čase takéto derby v I. lige hralo. Určite by to na oba zápasy, teda doma i vonku prilákalo veľa ľudí.

Zdroj: SFZ

Zápas medzi Slovanom a Petržalkou je naplánovaný na stredu 14. apríla 2021 o 15.30 h a mala by ho odvysielať RTVS... 

Tento týždeň vyžrebovali štvrťfinále Slovenského pohára, kde sa Petržalka stretne na Tehelnom poli práve so Slovanom. Asi ste nečakali, že sa derby dočkáte tak skoro...

To veru nie. Dostali sme najťažšieho súpera zo všetkých možných. To, že budeme hrať práve so Slovanom ja nijako špeciálne neprežívam, ale chlapci to berú ako nečakanú odmenu a veľmi sa na zápas tešia. Som zvedavý, v akej zostave proti nám Slovan nastúpi, keďže zároveň bojuje o majstrovský titul, ale určite by ma veľmi potešilo, ak by sme ho výkonom na ihrisku prekvapili a napokon postúpili. Veľká škoda, že sa toto derby bude hrať bez divákov, určite by prilákalo veľa ľudí.

Zdroj: FB FC Petržalka

Nedávno ste porazili vonku FC Košice 4:0. Aké ciele ste si stanovili pre jarnú časť II. ligy?

Presvedčiť hráčov, že môžu rásť a majú na to, aby sa zlepšovali, konkurovali tým najlepším a v ďalších sezónach bojovali aj o vysnívaný postup.

(ars)

Páčil sa vám článok?