FOTO a VIDEO: Prečo Bratislava stále nemá novú cyklistickú dráhu namiesto tej, ktorá bola na Tehelnom poli?

31.3.2021

Zdroj: Rasťo Trubač

Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch oslávil 70. narodeniny olympijský víťaz v dráhovej cyklistike - Anton Tkáč. Aj keď bol v mladosti vynikajúcim športovcom, tak veľa Bratislavčanov mu nevie zabudnúť, že pred niekoľkými rokmi prišlo mesto, ale vlastne i celé Slovensko o kvalitnú cyklistickú dráhu. Areál na Tehelnom poli zbúrali, pozemky sa predali a nový velodróm akosi dodnes nikto nepostavil...

Národný cyklistický štadión Vlastimila Ružičku na ulici Odbojárov bol dostavaný a uvedený do prevádzky v roku 1952 ako prvá cyklistická dráha s klopenou dráhou na Slovensku. Bol pomenovaný podľa legendárneho cyklistu Vlastimila Ružičku, ktorý bol trikrát členom víťazného tímu ČSR na Pretekoch mieru. Nakoľko tu mal svoje sídlo aj cyklistický oddiel Lokomotíva Bratislava, tak veľa Bratislavčanov používala pre označenie areálu aj skratku Lokotka. V 90-tych rokoch existoval hneď pri vchode aj tzv. Bufet Šprint, ktorý miestni štamgasti volali u Ďusa, nachádzal sa tu servis bicyklov alebo reštaurácia EuroPub, z terasy ktorej bol krásny výhľad na cyklistickú dráhu a sídlo tu mal v samostatnej budove aj Slovenský zväz cyklistiky. 

Zdroj: FB Nové Mesto na starých fotografiách

​Na tejto cyklistickej dráhe toho v rámci tréningu veľa odjazdil aj olympijský víťaz z roku 1976 Anton Tkáč...

Žiaľ, práve Slovenský zväz cyklistiky areál za čias svojho prezidenta Antona Tkáča predal v roku 2006 súkromnej spoločnosti Strabag AG, ktorá chcela na jeho území postaviť rozsiahlu obytnú štvrť. Hlavné mesto so zámerom výstavby nesúhlasilo a pozemok nakoniec získalo do svojho vlastníctva, keďže developerovi ponúklo na výmenu pozemky pri bývalom amfiteátri a neskôr ich zverilo do správy mestskej časti Nové Mesto. Pred niekoľkými rokmi z jamy využívanej maximálne ako dočasné parkovisko pre autobusy počas akcií konaných v NTC vznikol nový park, ktorý vybudovala mestská časť kombináciou vlastných finančných zdrojov a prostriedkov z Nórskych fondov. 

Zdroj: Marián Dekan

​Park Jama slúži od roku 2017 miestnym obyvateľom a návštevníkom na oddych, ale aj rekreačný šport...

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Dávny pohľad na športoviská Tehelného poľa - zimný štadión aj susedné kúpalisko boli prestavené, ale cyklistická dráha už neexistuje...

Ešte v roku 2008, keď bol Anton Tkáč prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky, tak verejne deklaroval, že sa pripravuje výstavba krytého cyklistického areálu v lokalite Na barine v katastri Lamača. Okrem 250-metrovej cyklistickej dráhy tam mala byť aj atletický ovál, betónový ovál pre kolieskových korčuliarov,  ihrisko na loptové hry, sídlo zväzu, malý penziónik, ba dokonca aj dopravné ihrisko. Realita je však taká, že sa nikdy ani len nezačalo stavať. O niekoľko rokov sa hovorilo o tom, že cyklistická dráha sa vybuduje v Petržalke, ale ani tento zámer sa nezrealizoval. Súčasný prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara má na svojho predchodcu Antona Tkáča v tejto súvislosti ťažké srdce, podobne ako veľa ďalších ľudí z cyklistického prostredia.

Najslávnejšia chvíľa v športovej kariére Antona Tkáča prišla na olympiáde v kanadskom Montreale:

"Podľa mňa sa nemal vôbec predávať pozemok, kde stála cyklistická dráha. Malo sa urobiť všetko pre to, aby sa zachovala na tom mieste, kde bola. Určite by sa dala zrekonštruovať a ďalej prevádzkovať, aby mohla slúžiť cyklistom. Problém nastal aj v tom, že investor sa síce zaviazal postaviť novú dráhu, ale v zmluve vôbec nebolo uvedené dokedy má byť dokončená. A výsledok poznáte - ani po 13 rokoch žiadnu klopenú dráhu v Bratislave nemáme. Jediný betónový velodróm je v Prešove a slúži najmä mládeži a hoci by sa na ňom dali usporiadať nejaké menej významné preteky či podujatia, tak skutočne moderná dráha na Slovensku chýba. Snažíme sa o to, aby raz vznikla a bola súčasťou Národného cyklistického centra, ale bohužiaľ pandemická situácia ako aj iné okolnosti momentálne stopli i tento projekt," povedal pre Bratislavské noviny prezident Slovenského zväzu cyklistiky.    

Zdroj: koláž abn

​Anton Tkáč v drese olympijského víťaza okolo roku 1978 a v roku 2008 na dnes už neexistujúcej cyklistickej dráhe...

Pri príležitosti 70. narodenín poskytol Anton Tkáč rozhovor Michalovi Zemanovi pre portál Olympic.sk, v ktorom sa stručne vyjadril aj ku kauze cyklistickej dráhy: "Je to zložitá otázka, jej analýza by si vyžiadala veľa priestoru i času. Dráha stála na lukratívnom mieste, bol o ňu veľký záujem, chcelo ju získať šesť silných finančných skupín. Vlastnilo ju celý čas SZTK, ktoré rozhodlo, že ju za 53 miliónov eur cyklistickému zväzu predá. Požiadali sme viaceré banky o dlhodobý úver, ale vypoklonkovali nás, nedokázali sme dať potrebnú finančnú záruku. Splátky by vysoko prevyšovali naše možnosti. Nakoniec sa predaj uskutočnil vďaka šéfovi dráhovej cyklistiky, bývalému pretekárovi Petrovi Malíčkovi, ktorý sumu zložil. SZTK súhlasilo s predajom až potom, keď sa zaviazal, že postaví novú dráhu. Uveril som, že toto bude najlepšie riešenie. Skúšali sme nájsť vhodný pozemok, navštívili sme mnohých starostov v okolí Bratislavy. Najreálnejšie vyzeral pozemok v Lamači, ale po voľbách a výmene starostov to padlo. S pánom Malíčkom sme sa nevideli už asi desať rokov, ale počul som akurát to, že má vážne zdravotné problémy. Veľmi ma mrzí, že táto situácia nastala a že nedodržal svoj sľub." 

(ars)

Páčil sa vám článok?