Angličania boli naposledy v Bratislave pred 27 rokmi, v sobotu príde Beckham aj Owen

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keby mal štadión na Tehelnom poli kapacitu 50-tisíc miest, praskal by vo švíkoch. Dnes má však kapacitu „len“ 28-tisíc miest, a preto sú momentálne najhľadanejším papierikom pod Tatrami vstupenky na futbalový šláger roku.

Vzhľadom na atraktívnosť súpera možno dokonca povedať, že v tomto tisícročí sme ešte nehrali so zaujímavejším súperom.

„Všetko je pripravené, uskutočňujú sa pravidelné stretnutia funkcionárov futbalového zväzu, polície a usporiadateľov zo Slovana. Robíme všetko pre to, aby stretnutie malo hladký priebeh,“ informoval generálny sekretár SFZ Dušan Tittel. Bratislava sa počas piatku 11. a soboty 12. októbra môže tešiť na skutočnú britskú inváziu.

Do nášho mesta sa chystá vyše 4-tisíc priaznivcov mužstva z kolísky futbalu, ktorí už pred niekoľkými týždnami rozchytali hotely nielen v Bratislave, ale zarobiť dali aj hoteliérom neďalekej Viedne. Vzhľadom na povesť anglických rowdies sa chystajú aj špeciálne opatrenia. Niektoré z nich navrhli samotní Angličania z oblasti bezpečnosti, ktorí pozorne študovali priestor okolo štadióna i v centre mesta.

Jedno je isté, na štadióne sa očakávajú také prísne opatrenia, že je malá pravdepodobnosť nejakých výtržností. Angličania budú mať vlastný sektor, osobitné vstupy do neho a ak by sa aj nejaký Slovák dostal k lístku do ich priestoru, budú náhodné kontroly, ktoré majú za úlohu vylúčiť vstup našich priaznivcov medzi hosťujúcich. „Ak sa dostanú s lístkami dnu, môžu byť vyzvaní, aby preukázali totožnosť. V momente, keď sa zistí, že nie sú Angličanmi, polícia ich vyvedie bez ohľadu na to, či majú platnú vstupenku alebo nie,“ vysvetľuje Dušan Tittel.

Z toho dôvodu je preto pravdepodobné, že výtržností sa skôr presunú do mesta. „Pre Angličanov chceme vytvoriť jedno väčšie miesto, kde budú môcť stráviť večer pred zápasom,“ vraví na margo hosťujúcich fanúšikov Dušan Tittel. Nebezpečenstvo však hrozí aj od slovenských chuligákov. Tí sa už dávnejšie dohodli, že na tento deň uzavrú mier a sústredia sa len na „Angličanov“.

Bratislava sa teda má na čo tešiť, verme, že sa dočká najmä jej futbalovejšia časť, ktorá už niekoľko týždňov sníva o svetových hviezdach - Beckhamovi, Owenovi, Ferdinandovi, a že nám zostanú na Angličanov také spomienky ako tie, ktoré majú fanúšikovia na zápas pred 27 rokmi, keď sme doma nad Angličanmi vyhrali 2:1 a o rok neskôr sme získali titul majstrov Európy!

(mm)

Páčil sa vám článok?