Inter si ide stavať nový futbalový štadión, atléti zrejme prídu o tartan na Pasienkoch

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Máločo rozvírilo bratislavskú športovú hladinu tak, ako sa to v posledných týždňoch podarilo AŠK Inter a celej slovenskej atletike. Dôvodom bolo oznámenie interistov, že na Pasienkoch chcú vybudovať nový futbalový stánok, na ktorom sa neráta s atletickou dráhou!

Bezprostredne po oznámení tejto novinky sa zo všetkých strán začali hrnúť výčitky na interistov. Čo si to dovoľujú, ako si to predstavujú, čo za megalomanský štadión chcú stavať, načo to bude, čo bude so slovenskou atletikou...

Všetko je pritom jasné. Interisti jednoducho idú robiť to, čo mali spraviť už dávnejšie. Postaviť si štadión zodpovedajúci súčasným futbalovým požiadavkám, ktorý by ľudí nielenže neodrádzal, ale priam ich tam pozýval.

Veľa ľudí si Pasienky spája aj s atletikou, to nikto nevyvracia. Výraznejšie sa však na tom podpísala minulosť a míting P-T-S ako súčasná biedna bratislavská atletika.

Inou otázkou je, čo ľudia zodpovední za atletiku spravili pre to, aby kráľovná športu mala v Bratislave svoj dôstojný stánok. Dokedy vlastne chceli čakať, že domovom atletiky bude futbalový štadión Interu? Rozhodnutie AŠK Inter ich zaskočilo, no keby boli v posledných rokoch na čele slovenskej atletiky logicky uvažujúci funkcionári, skôr či neskôr museli prísť k záveru, že také niečo sa musí udiať.

Objavili sa aj názory, že v prípade nového štadióna ide o megalomanskú stavbu. Nejde. Bratislava potrebuje futbalové stánky s predpokladanou kapacitou okolo 15 tisíc divákov. Futbal je športom číslo jeden, točí sa v ňom najviac peňazí, ak si futbalisti nájdu peniaze na vylepšovanie štadiónov, treba ich v tom podporovať a nie priam zakazovať.

Objavili sa názory, že v zahraničí sa futbal hráva na štadiónoch s atletickými dráhami a nikomu to vraj neprekáža. Za príklad sa dáva Olympijský štadión v Ríme. Chyba. Nie tak dávno Lazio oznámilo, že plánuje budovať vlastný stánok s kapacitou 45 tisíc divákov, pretože súčasný štadión nie je pre potreby Lazia vhodný (jeho kapacita je pritom 80 tisíc). Rovnako uvažujú bundesligové kluby v Nemecku (Frankfurt, Köln, netají sa tým ani Bayern), štadióny s aletickou dráhou neprichádzajú do úvahy trebárs v Anglicku či Španielsku, kde na ňom hráva iba Espaňol, ale aj to iba dočasne. Ozaj, UEFA a FIFA nie odporúčajú, priam nariaďujú stavať a rekonštruovať štadióny tak, aby bol priamy kontakt s divákmi, inými slovami - vyhnúť sa atletickým dráham!

Interisti však predsa len spravili jednu veľkú chybu. Svoj úmysel mali oznámiť oficiálne (najmä kedy tak chcú urobiť) a nie iba v rámci predsezónnej tlačovky. Všetko ostatné je už problémom atlétov (zväzu), vlády (Ftáčnika), parlamentu (Ďurišinovej), ktorí sa akoby až teraz zobudili a zistili, čo sa deje...

Páčil sa vám článok?