Dostihová rozlúčka s koníkmi

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako sa tohtoročná dostihová sezóna začala, tak sa aj skončila. Teda aspoň čo sa týka počasia. Aj keď si mnohí návštevníci petržalského Závodiska Bratislava počas posledného dostihového dňa vzdychli, že v takomto počasí je škoda končiť, nič sa nedalo robiť, aj kone sú len „ľudia“, tiež si potrebujú oddýchnúť…

Pred týždňom sa však riaditeľ závodiská Marián Šurda ešte raz vrátil k práve skončenému dostihovému roku, aby mohol zbilancovať: „Na výhrach sme vyplatili takmer 16 miliónov korún a k tomu sa musí prirátať aj 900 tisíc vyplatených ako majiteľské prémie,“ uviedol. Obrat v stávkovaní sa oproti minulému roku zvýšil o sedem percent.

Menej radosti mal Marián Šurda z výsledkov slovenských zástupcov. Našim koňom sa z 34 rovinových dostihov najvyššej kategórie podarilo vyhrať len dvanásť, ani jeden tréner sa dokonca nedostal cez milión korún. „Lepšie to bolo v zahraničí, kde kone zo slovenskej prípravy zarobili vyše 5 miliónov (vrátane Čiech),“ dodal M. Šurda. V tomto roku sa prvý raz odoberali vzorky na dopingovú kontrolu a všetky boli negatívne. Novinkou od budúcej sezóny budú zase ochranné oblúky, ktoré majú chrániť divákov.

Čo sa týka vyhodnotenia najlepších, Koňom roka sa v hlasovaní dostihových odborníkov v rovinových dostihoch stal americký žrebec SHARP FOCUS (tréner František Holčák). Najlepším jazdcom je Dušan Andrés (k 1. novembru 2000 získal 17 víťazstiev). Ocenením „Najlepší“ v prekážkových dostihoch sa môže pýšiť Iraklion a medzi klusákmi V. G. Starboy.

(mm)

Páčil sa vám článok?