Cena Slovenska verná tradícii, na tartane Interu zase prehliadka atletických hviezd

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dlhé roky začiatok leta v Bratislave oznamovali dve akcie - Bratislavská lýra a atletický míting Pravda - Televízia - Slovnaft. Kým prvá sa už len kde-tu nadýchne a dá o sebe vedieť, atletickým nadšencom sa darí oveľa lepšie.

Pravda, niekdajší názov slávneho mítingu zapadol prachom - aj keď populárna „péteeska“ je určite známejšia, než nové názvy mítingu - v tomto prípade nejde o samotný názov, dôležitá je podstata. Samotný míting a ten stále žije. Nie vždy mu síce kvitnú ruže, ale atletika sa z bratislavského kalendára nestratila.

Organizátori tohtoročnej Ceny Slovenska Slovak Gold (zaradená do II. kategórie seriálu IAAF Grand Prix) oznamovali už s niekoľkotýždňovým predstihom mená atlétov a atlétok, ktoré majú ozdobiť tartan štadióna AŠK Inter. Menšie problémy im síce narobil zásah IAAF, po ktorom museli zmeniť disciplíny zarátavajúce sa do seriálu, no na škodu podujatia by to nemalo byť. Pre úplnosť - polovičné body pre najlepších piatich udelia mužom v troch disciplínach, ženám v dvoch.

Celkove uvidia diváci štrnásť hlavných disciplín plus sprievodné disciplíny, v ktorom sa predstavia aj vozičkári, či mládežnícke štafety pre stredoškolákov z celého Slovenska a žiakov základných škôl z Bratislavy. Kto sa už dopredu bojí drahých vstupeniek, bojí sa zbytočne. Keďže organizátori si dobre uvedomujú, ako atléti potrebujú podporu zaplnených tribún, rozhodli sa, že vstup na štadión je voľný a predávať sa budú iba lístky na krytú tribúnu (120 korún).

Teraz bližšie k menám, na ktoré sa Bratislavčania môžu tešiť. V behu na 110 m cez prekážky je napríklad prihlásený Američan Allen Johnson, olympijský víťaz v tejto disciplíne, sekundovať by mu mali jeho krajan Tony Dees (strieborný z OH 1992) i náš Igor Kováč. Svoje umenie ukáže aj halová svetová jednotka v skoku do výšky Švédka Kajsa Bergqvistová či úradujúca európska rekordérka v skoku o žrdi Ukrajinka Anžela Balachonovová.

Vysokú kvalitu sľubuje disk žien s dvoma medailistkami z vlaňajších MS - zlatou Nemkou Dietzschovou a bronzovou Rumunkou Grasuovou - ďalej s olympijskou víťazkou Wyluddovou a majsterkou sveta spred piatich rokov Zverevovou. Samozrejme, na štarte sa objaví aj kompletná slovenská elita na čele s triom guliarov Konopka - Haborák - Pankuch, čaká sa na výkony bežcov Vanka, Balošáka či prekážkara Lopuchovského.

V čase našej uzávierky ešte nebolo jasné, či sa v Bratislave bude súťažiť podľa nových pravidiel, čo by v praxi znamenalo, že napríklad v guli mužov a v disku budú iba štyri pokusy a v skoku do výšky a žrdi žien len po dva! Veľká cena Slovenska Slovak Gold sa uskutoční vo štvrtok 22. júna a v priamom prenose by ho okrem STV mal vysielať aj Eurosport.

Michal Minďaš

Na mítingu Cena Slovenska Slovak Gold sa aj tento rok objavia hviezdy svetovej atletiky.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?