Futbalová trénerka Ivana Balážiková: Spája nás vzťah ku klubu, ktorý je v FC Petržalka silný

19.7.2020

Zdroj: Archív I.B.

Páčil sa vám článok?

Ženský futbal je emotívnejší, aj so slzami šťastia alebo smútku. Padá v ňom viac gólov a na ihrisku sa fauluje menej ako u mužov. To však nie sú jediné dôvody, prečo prísť do Ovsišta povzbudiť niektoré zo štyroch ženských futbalových družstiev FC Petržalka.

Ženskú základňu v Petržalke pomohla vybudovať Ivana Balážiková. Klubová šéftrénerka, ktorá má za sebou 15-ročnú športovú kariéru, okrem iného v Slovane či rakú­skej lige a dnes pôsobí aj ako asistentka trénera v reprezentácii do 15 rokov. „Mojou ambíciou bolo, aby sme vytvorili pevnú ženskú základňu,“ hovorí Ivana. Začínali v ročníku 2013/2014 s družstvom žiačok (12 - 15r.), Po troch rokoch pribudlo družstvo žien a minulý rok aj družstvo dorasteniek (15 - 19r) a prípravka (7 - 11r.).

V prvej lige dorasteniek a žiačok skončili obe družstvá na 5. mieste z desiatich, a zanechali za sebou aj kluby s väčšou futbalovou históriou. Napredujú aj ženy. V aktuálne skončenom ročníku sa im darilo najviac. Po jesennej časti boli v druhej lige na prvom mieste, bohužiaľ, prišla korona, ročník sa nedohral. Administratívne skončili futbalistky FC Petržalka ako víťazky, avšak bez možnosti hrať baráž o postup do prvej ligy. Túto sezónu sa však o to pokúsia opäť. Pred pár dňami začali s prípravou na novú sezónu.

Vzťahy hrajú veľkú rolu
Špecifikom FC Petržalka je, že ženy trénujú ženy. Bežnejšia prax je totiž taká, že aj v ženskom futbale prevažujú ako tréneri muži. „Chcem to robiť inak,“ hovorí Ivana Balažíková, ktorá aktuálne trénuje ženy a dorastenky. ​„Chcem, aby medzi nami panovala vzájomná otvorenosť. Aj vďaka nej sme vybudovali dobrú komunitu, v ktorej máme čisté vzťahy, a to je aj dôvod, prečo tu dievčatá zostávajú, hoci mnohé mali iné ponuky.“

Zdroj: Archív I.B.

V ženskom futbale hrajú totiž vzťahy oveľa väčšiu úlohu ako v mužskom. Väčšine hráčov nemusí vyhovovať kolektív, ale oni ten futbal hrať budú, tak sú nastavení odmalička. „Pre ženy a dievčatá je naopak, dôležité, aká je atmosféra v šatni, aký je tréner, jeho prístup, partia,“ hovorí Ivana a vzápätí odľahčí: „Viete si predstaviť, ako sa dohadujeme na farbe dresov na zápas?“

Zdroj: Archív I.B.

Polovicu zo ženského tímu tvoria Petržalčanky, väčšinou študentky, ale aj policajtka či pracovníčky z IT sféry. Futbal si zamilovali a prípravu berú zodpovedne. V druhej lige však citeľnejšie vnímajú rezervy ženského futbalu. „Sú tam tímy, ktoré to chcú robiť na vyššej úrovni, ale aj také, ktoré hrajú len pre zábavu a táto hranica nie je oddelená. Tak sa nám už podarilo vyhrať 12:0 alebo 16:0, a to potom stráca význam aj pre nás, pretože sa nikam neposúvame.“

Aj z tohto dôvodu sa snažia dostať do prvej ligy. „Plánujeme sa posilniť, skvalitniť káder,“ pokračuje trénerka, pričom za najväčších rivalov považuje v Bratislave Dúbravku a z okolia Nové Zámky či Komárno.
Podmienky im na to klub vytvoril výborné. Na tréningy využívajú ihrisko na plážový futbal či volejbal alebo malé multifunkčné ihrisko a veľmi oceňujú, že všetky svoje zápasy hrajú na hlavnom ihrisku. V iných kluboch je totiž stále celkom bežné presúvať ženy na tie vedľajšie.

ROZHOVOR: Futbalistka Ivana Balážiková je hrajúcou trénerkou v FC Petržalka Akadémia a tá jej prirástla k srdcu

O azda najväčšie prekvapenie jesennej časti II. futbalovej ligy žien sa postarali futbalistky FC Petržalka Akadémia, ktoré v 8. kole doma porazili dovtedy nezdolaného lídra FK Slovan Duslo Šaľa 4:2 a zosadili ho z trónu. V spomínanom zápase strelila 3 góly domácich 25-ročná hrajúca trénerka IVANA BALÁŽIKOVÁ, s ktorou sme sa porozprávali o jej futbalových začiatkoch, radostiach, starostiach a cieľoch.

Sú vďačné aj fanúšikom, ktorí ich chodia povzbudzovať. Dievčatá to nabíja. Základňu tvoria najmä rodinní príslušníci a kamaráti, ale občas ich prídu podporiť aj ultras s bubnami a vlajkami, keď sa v Ovsišti zdržia po doobedňajšom zápase mužov. „Spája nás vzťah ku klubu, ktorý je v FC Petržalka silný,“ hovorí Ivana.
Ak ste ešte neboli na ženskom futbale, ste vítaní. Liga začína zhruba o poldruha mesiaca a ženské zápasy sú bez vstupného. 

Zdroj:

Prípravka od 7 do 11 rokov otvorená aj pre vaše dcéry
Kedykoľvek sa nejaká nádejná hráčka ozve, môže prísť na tréning. Tie začali 15. júla a radi na nich uvidia dievčatá, ktoré majú vzťah k futbalovej lopte. Prípravka hrá aj súťaž v rámci Bratislavy, v tejto vekovej kategórii majú dievčatá možnosť hrať zápasy aj s chlapcami, ide o tzv. striedavé štarty. Súčasné členky prípravky sú najmä z Petržalky. Tréningy sú dva až trikrát do týždňa po hodine a pol. Dvakrát do mesiaca je zápas, turnaj alebo nejaká spoločná akcia.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie