Nič nové, znovu v tom rozhodujúcom…

8.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Utorok 11. januára bol tým smutným dňom, ktorý sa zapíše (pomaly do stále sa rozširujúcej) kolónky čiernych dní bratislavského hokeja.

Darmo sa hokejisti Slovana nádejali, že švajčiarske Lugano je asi najprijateľnejším súperom z osmičky štvrťfinalistov tohtoročnej Európskej hokejovej ligy, darmo si usporiadatelia brúsili zuby na usporiadanie záverečného turnaja, darmo sa diváci tešili na štyri najlepšie európske kluby. Zostalo iba pri tešení...

Po víťazstvách 5:2 a 6:5 postúpili do finále Švajčiari a slovanistom nielenže zobrali účasť medzi štyrmi najlepšími, ale sami usporiadajú záverečný turnaj. V komentároch, poznámkach, rozboroch sa donekonečna omieľalo, čo vlastne spôsobilo skrat. Spomínalo sa zaváhanie v prvom zápase, nevydarený úvod druhého, poľavenie po otočení na 3:2, individuálne chyby, zlé koučovanie trénerov, ktorí nedokázali reagovať na zmeny na ľade, chyby brankára Biegla atď., atď.

Tréner František Hossa na jednej strane optimisticky tvrdil “Chlapci vydali zo seba všetko, hrali na hranici svojho maxima,” ale na strane druhej je zarážajúce, že slovanisti opäť zaváhali vtedy, keď jednoducho nemali. Nie prvý raz. Stačí len oprášiť spomienky na Vsetín spred troch rokov, na minuloročné finálové fiasko s Košicami, na tohtoročné zápasy so Zvolenom. Dlho sa zdalo, že nová sezóna bude iná ako predchádzajúce. Vtedy sa slovanistom darilo v lige a menej v pohári. V tejto naopak. Doma si na belasých trúfala aj Spišská Nová Ves, zatiaľčo vonku ničili bokrošovci a neskôr hossovci jedného súpera za druhým. Až kým neprišlo Lugano. Vtedy nastal skrat, rozbehnutý tím sa zastavil a nikto ho už nedokázal nastaviť na predchádzajú rýchlosť.

Všetko zlé je na niečo dobré, mohli si povedať fanúšikovia, ktorí po Lugane v zlosti zahádzali ľadovú plochu, aspoň sa pozornosť sústredí na Extraligu. A hoci hneď najbližší zápas na Spiši priniesol ďalší šok, slovanisti znovu prehrali, ďalšie stretnutia naznačili, že Slovan je z krízy von. Potvrdilo to aj vysoké víťazstvo nad Zvolenom, po ktorom sa začala naháňačka o prvé miesto po základnej časti. Či to však zmierni funkcionársky smútok nad štvrťfinálovým vyradením, je ešte predčasné povedať... Pripomíname len, že luganské vyvrcholenie sa bude týkať okrem domácich hokejistov ešte fínskeho Turku, ruského Magnitogorsku a pražskej Sparty.

Michal Minďáš

Páčil sa vám článok?