Koňom roka sa stal trojročný hnedák Ryan

1.12.2006
Páčil sa vám článok?

Tráva na dostihovej dráhe v petržalskom Ovsišti - Starom háji sa chystá na zimný spánok, čo znamená, že bratislavské Závodisko mohlo bilancovať práve sa končiaci rok.

Odborníci hodnotili najlepšieho rovinového, prekážkového a klusáckeho koňa roka, ďalej jazdca, trénera a najlepších koňov v jednotlivých kategóriách. V jednej z najprestížnejších kategórii, medzi rovinovými koňmi, vyhral trojročný írsky hnedák Ryan. Jeho najväčšími úspechmi boli víťazstvá na Veľkej jarnej cene v Bratislave a Saint Legere v Prahe. Ryan tento rok zarobil vyše dvoch miliónov korún.

Medzi prekážkovými krásavcami získal najviac hlasov päťročný valach Numero Due. Tomu sa darilo najmä v Starom háji, kde vyhral Cenu Vovesy, Veľkú cenu Petržalky a Veľkú jesennú cenu. Tento rok zarobil viac ako 200-tisíc korún. Klusákom roka sa stal nemecký valach Patron Limburgia, ktorý majiteľom priniesol necelých 170-tisíc korún a v Bratislave triumfoval v šiestich z ôsmich štartov.

Jazdcov, samozrejme, najviac zaujímal výber toho najlepšieho spomedzi ich radov: a výsledok je taký, že celý budúci rok bude môcť o sebe tvrdiť, že je najlepší, Petr Kubík. Příbramský rodák zvíťazil s Tanitou v Jarnej cene kobýl a s Ryanom vyhral pražské preteky Saint Leger. Celkový počet triumfov zvýšil na 233. Trénerom roka sa stal Jaroslav Hanáček. Pod jeho rukami sa pripravovali Ryan, Tanita, či Mideros. Jeho rukopis majú víťazi Jarnej ceny kobýl, Veľkej jarnej ceny, Saint Legeru v Prahe, Ceny Arvy, Zlatého pohára a Ceny prezidenta republiky v Prahe či BBC Classic v Ebreichsdorfe... Slávnostné vyhodnotenie ankiet bolo 30. novembra v Technopole.

Páčil sa vám článok?