Jokerit sa z exilu vrátil do Petržalky, rozprávali sme s trénerom Andrejom Augustínom

2.9.2019
0
Jokerit

Zdroj: FB Jokerit Petržalka

Páčil sa vám článok?

Hokejbalisti Jokeritu Petržalka v prvej polovici septembra vstúpia už do svojej deviatej extraligovej sezóny. O novinkách v tomto klube sme sa porozprávali s trénerom a s generálnym manažérom Andrejom Augustínom. Najdôležitejšou je, že po roku a pol, keď Jokerit hrával v exile v Ružinove, sa vrátil do Petržalky.

Čo pre váš klub znamená dohoda s predstaviteľmi Green Staff arény, na základe ktorej bude Jokerit pôsobiť v Petržalke na ihrisku na Haanovej ulici nasledujúcich 5 rokov? 

Je to pre nás dôležitý krok. Nerodil sa úplne ľahko, ale sme spokojní. Veríme, že v Petržalke nájdeme dobré zázemie a budeme sa konečne môcť venovať iba hokejbalu. Minulý rok bol pre nás ťažký. Dá sa povedať, že sme neboli nikde doma. Je tu predpoklad, že toto by sa mohlo zmeniť a aj preto sme radi, že sme sa dohodli s predstaviteľmi 
Green Staff arény.

Ako prebieha letná príprava mužstva a aké zmeny v ňom nastali? 

S prípravou na novú sezónu sme začali koncom júla. Je zameraná hlavne na pohybovú stránku a naberanie kondície pred ťažkým ročníkom. V amatérskom športe nikdy neviete, čo sa môže prihodiť. Ale je tu predpoklad, že by sme mohli byť stabilizovaní. Máme vytvorené jadro tímu a ak niekoho zoberieme, mali by to byť len talentovaní mladí hráči alebo skúsené posily. Z rozpadnutého Martina sme získali brankára Milana Murčeka, urasteného obrancu Jakuba Romančíka a útočníka Dominika Libutku. Po dlhom zranení už naplno trénuje Branislav Chromiak a verím, že bude platným hráčom. So žiadosťou o prestup za nami prišiel Michal Hudák, zatiaľ sme sa ale nedohodli. Za nás už nebude hrať Haviar a pravdepodobne ani Struharňanský. Rozprávať sa budem ešte s Kastlom, ktorý uplynulú sezónu vynechal pre operáciu kolena.

Iste už prebolelo sklamanie z poslednej nevydarenej sezóny, keď ste v extralige skončili na 11. mieste. Aké opatrenia ste prijali, aby sa už viac neopakovala? 

Celá sezóna bola ťažká. Sypalo sa to na nás z každej strany. Odišla kostra mužstva, neskôr sa nám zranili ďalší hráči, jeseň bola veľmi hektická a nestála. Počas zimy sme doplnili káder. Prišli mladí chlapci, študenti, ktorí sa ukázali ako dobrí hráči do kolektívu a začali sme zbierať aj body. Na tom by sme chceli v novej sezóne stavať. Jadro tímu by malo byť dobré a hlavne je tu predpoklad, že by nás mohlo byť dosť na to, aby sme sa posúvali hore.

Na druhej strane ste iste veľmi rád, že hráč Jokeritu Miroslav Božik so seniorskou reprezentáciou Slovenska získal už druhý titul majstra sveta... Naposledy pol roka hosťoval v Skalici, ostane u vás, alebo odíde niekde na prestup, či na hosťovanie? 

Miro Božik na sebe posledných päť rokov tvrdo pracoval. Je to profesionál a športovec, ktorý je „niekde inde" ako ostatní. Mal hrať vrcholový hokej, lebo je to extratrieda. Pravda, v živote to mal ťažké, jeho rodina nemala na to, aby ho tlačila. V hokejbale je kľúčovým hráčom pre nás a aj pre reprezentáciu. Je radosť sa na neho pozerať a mať ho v mužstve. Zmenil sa po mentálnej stránke, dospel, veľa vecí pochopil a v súčasnosti je to hokejbalista s určite najlepším fyzickým fondom na Slovensku. Pre Jokerit Petržalka je to absolútne kľúčový hráč, ktorý je tak povediac „nepredajný". Do Skalice sme ho poslali na hosťovanie len preto, aby sme mu dali šancu vyhrať titul majstra SR a aj majstra sveta. To bol náš záväzok voči nemu, za to, čo pre nás už roky robí. Viete, keď vidíte chlapca, ktorý každý deň vstáva o štvrtej hodine ráno do roboty, potom príde na tréning veľa kilometrov autom na vlastné náklady a v zápase je ochotný vydať všetky sily, tak to je niečo neskutočné. Takže moja odpoveď je, Miro Božik je naším hráčom a veríme, že navždy. A ak by sme mali finančné možnosti, neváhali by sme minúť veľa peňazí na to, aby sme si ho zazmluvnili ešte na veľa rokov.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?