V Petržalke, na piesku bielom ako z Karibiku, si môžete zahrať beachvolejbal aj vy

1.9.2019
0
Beachvolejbal

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Keď prechádzate popri Draždiaku pri škole, určite ste si medzi stromami všimli plážových volejbalistov. Tušili ste však, že petržalský beachvolejbalový areál je najväčší nielen na Slovensku, ale zrejme aj v strednej Európe? Beach Volley Club Draždiak nie je uzavretý klub, ako by sa možno mohlo zdať. Hoci ste na piesku s loptou nikdy nestáli, jeho brány sú otvorené aj pre vás. Pokojne nazrite do areálu. Je otvorený pre všetkých.

Kedysi to bol dvor športovej školy. Lenže školu zrušili a priestor pustol a zarastal. Kopili sa tu smeti a vyzeralo to skôr ako na stavenisku. Niekdajšieho beachvolejbalového reprezentanta Petra Vargu napriek tomu nadchol. Keď skončil hráčsku kariéru, vedel, že chce pokračovať a dostať „svoj" šport do širšieho povedomia. „Hľadal som miesto, kde môžu ľudia aktívne tráviť čas aj oddychovať. Spojenie prírody a vody, pretože plážový volejbal patrí k vode. Tu v Petržalke som našiel ideálne podmienky," spomína na čas spred takmer desiatich rokov. S kamarátom začínali so štyrmi ihriskami uprostred stromov. Tie sú pre areál nenahraditeľné. Dali ich orezať, ošetriť, choré nahradili novými. Kariéru tu rozbiehali aj naše najznámejšie beachvolejbalistky Natália Dubovcová s Dominikou Nestarcovou. Budúci rok v Tokiu bude mať Slovensko vďaka nim po 20 rokoch opäť zastúpenie v loptovom športe na olympiáde.

Každý je vítaný

Zo štyroch ihrísk na plážový volejbal bolo postupne deväť, potom trinásť. Magistrát aj mestská časť, na ktorých pozemkoch ihriská stoja, boli len radi, že niekto investuje vlastné financie, čas aj energiu do kultivácie verejného priestoru. 

Tento rok otvoril klub posledných sedem ihrísk a celkový počet sa zastavil na čísle 21. Slušné číslo pre šport, ktorý nie je masový. „Nevedeli sme, či dokážeme naplniť 21 ihrísk, či ľudia prídu... ale oni prichádzajú," hovorí s úsmevom Peter Varga. O to mu totiž šlo. Nadchnúť pre plážový volejbal viac ľudí, dať priestor športovému aj amatérskemu prúdu. 

Už ráno od 7.00 h prídu prví hráči na tréning alebo partie zahrať si pred prácou. V popoludňajších hodinách bývajú kurty dokonca plné, preto ich treba rezervovať vopred. Doobeda zaplatíte 8 eur za kurt na hodinu, poobede 10. Za loptu je to jedno euro. „Najmä v lete tu vídam nové skupiny ľudí, tzv. jednorazových návštevníkov, ktorí prídu od vody, a keď ich hra nadchne, vracajú sa," hovorí Peter Varga. Klub totiž ponúka aj šesť trénerov a tréningy - pre amatérov, pokročilých, aj deti. V letnej sezóne, ktorá sa rozbieha od začiatku mája (a niekedy aj skôr) sa tu konajú turnaje aj letná liga. Najbližšia veľká príležitosť pozrieť si špičky slovenského plážového volejbalu bude už 7.-8. septembra, kedy sa tu odohrajú zápasy Majstrovstiev Slovenska. 

Nájdete tu i detské ihrisko:

Zdroj: Matúš Husár

Letná sezóna sa uzavrie  koncom septembra. „Vtedy už je vonku o pol siedmej tma, a preto plánujeme do budúcnosti dobudovať na niektorých kurtoch osvetlenie," hovorí Peter Varga. 
Beachvolejbal si však môžete zahrať aj v zime. Od októbra do mája totiž v areáli vyrastie nafukovacia krytá hala, v ktorej tiež nájdete piesok biely ako z Karibiku. 

(in)

Nie je to klub s uzavretou komunitou

Nádherné prostredie priamo pri jazere uprostred vysokých stromov si pochvaľuje aj fitness tréner Martin Šmahel, ktorý sem chodieva hrávať väčšinou podvečer. 

„Keď sem prídete, nájdete klub na vysokej profesionálnej úrovni, v dokonalom areáli. Vidno, že ho prevádzkujú ľudia, ktorí sa beachvolejbalu profesionálne venovali. Je tu zázemie so všetkým, čo potrebujete. Prezliekarne, sprchy, šatne, tulivaky na oddych, bufet, navyše v prekrásnom prostredí so zelenou trávou a stromami," hovorí a dodáva, že sa nečuduje, že sú poobedňajšie časy väčšinou rezervované. Nájdete tu vraj veľmi priateľskú komunitu, v ktorej sa necítia nekomfortne ani nováčikovia.

Zdroj: Matúš Husár

„Nie je to klub s istou komunitou ako napríklad Wakelake na Zlatých pieskoch, kde navyše máte pocit, že sa na vás všetci pozerajú, keď sa na lyžiach učíte stáť. Do Beach volley klubu v Petržalke, naopak, prichádza množstvo nových ľudí a vďaka tomu, že je tam tak veľa kurtov, ktoré sú na rôznych miestach, máte svoje súkromie, ak ho potrebujete." 

Ani keď ste partia amatérov sa vraj nemusíte ostýchať. „Vídam tam ľudí rôznych kategórií od úplných začiatočníkov až po profíkov. Žiadny problém, všetci sú vysmiati. Niekto sem dokonca chodieva hrať beach tenis. Čokoľvek sa tu dá, stačí si len prenajať kurt," dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?