Generálny manažér FC Petržalka Kalina: Veríme, že nový tréner urobí fanúšikom radosť

23.6.2019
0
Andrej Kalina

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Petržalka vo svojej obnovenej druholigovej premiére skončili na solídnom ôsmom mieste. O uplynulej sezóne, o letnej príprave a o ďalších cieľoch klubu z pravého brehu Dunaja sme sa porozprávali s generálnym manažérom FC Petržalka Andrejom Kalinom.

Počas celého ročníka ste sa pohybovali v prvej polovici tabuľky a hoci ste oproti jeseni v tabuľke klesli zo šiesteho na ôsme miesto, náročnú súťaž ste zvládli viac ako solídne...

Po jesennej časti sme si povedali, že by bolo fajn udržať si šieste miesto až do konca II. ligy. V dlhodobej súťaži ako takmer každé mužstvo sme si prešli dobrým i horším obdobím. Napokon sme iba o bod zaostali za piatym KFC Komárno. Keď sa v globále pozriem na náš mladý a menej skúsený tím, tak si myslím, že na nováčika súťaže sme dosiahli slušné umiestnenie. Boli sme pre ňu určite prínosom a neraz sme ukázali dobrý potenciál. Vystúpenie FC Petržalka v uplynulom ročníku II. ligy teda hodnotím pozitívne.

Čo si sľubujete od nového trénera Jozefa Dojčana, ktorý prišiel z MFK Skalica?

Je to ambiciózny, ctižiadostivý a kvalitný tréner. Všetci v klube veríme, že mužstvo pod jeho vedením zaznamená ďalší progres a že dobrými a ustálenými výkonmi bude robiť radosť našim fanúšikom.

Podľa novej Smernice o infraštruktúre štadiónov SFZ od ročníka 2022/2023 mužstvá Fortuna ligy a II. ligy budú musieť hrať iba na prírodných povrchoch. Čo si o tom myslíte, keď FC Petržalka a ešte niekoľko klubov hráva na umelej tráve?

Náš klub by bez ihriska s umelou trávou  prakticky vôbec nefungoval, lebo na tomto povrchu trénuje veľa mužstiev a neboli by sme tam, kde sme v súčasnosti. Pokiaľ by sa táto Smernica týkala iba klubov Fortuna ligy, vedel by som to pochopiť. V II. lige by sa však malo prihliadnuť na to, že by niektoré kluby mohli hrávať na umelej tráve.

Pohlo sa niečo dopredu v súvislosti s výstavbou nového štadióna v Petržalke?

Momentálne sa troška spomalili niektoré procesy z hľadiska pozemku a financovania. Pracujeme však na tom. Pravda, pokiaľ sa odklepne, že tu bude stáť štadión a takto bude financovaný, tak možno aj dva roky sa budú riešiť nejaké povolenia a rôzne papierovačky okolo neho.

V stredu 12. júna ste začali s letnou prípravou, koľko zápasov v nej odohráte a aké zmeny nastali v hráčskom kádri?

Postupne zohráme niekoľko prípravných stretnutí. Našimi súpermi budú Spartak Trnava, Senica, Zlaté Moravce a generálku na II. ligu absolvujeme proti FK Rača. Zmeny v kádri by nemali byť také veľké ako v zime. Vician pôjde študovať do USA na univerzitu Harvard, kde bude hrávať za miestny tím. Útočník Prekop, ktorý bol u nás na hosťovaní z Interu, má viacero ponúk a Kozlovský sa vrátil naspäť do Slovana. Mužstvo chceme posilniť na viacerých postoch mladými hráčmi. Na skúške máme Adama Dundu, kmeňového hráča FC Nitra, aktuálne hráča Mostu pri Bratislave. Ďalej je tu dvojica hráčov zo Zbrojovky Brno obranca Adam Nomilner a Marek Zúbek, útočník trnavského Spartaka Tomáš Vantruba, strední záložníci Tomáš Nagy z Baníka Ostrava a Dominik Adam z FK Rača a do prípravy sa zapojil aj náš odchovanec Juraj Kiss.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?