Viceprimátor Káčer: Viem si predstaviť, že hokejový Slovan by vlastnilo a riadilo mesto

7.6.2019
Juraj Káčer

Zdroj: Marian Dekan

Páčil sa vám článok?

Mesto už má po krk súčasného vedenia HC Slovan, ktoré považujú za neseriózneho partnera. Pre dlhy Slovanu je mestský STaRZ v druhotnej platobnej neschopnosti. Značka Slovan patrí Bratislavčanom a súčasní majitelia svojím konaním vážne poškodzujú hokejovú históriu značky Slovan. S viceprimátorom Bratislavy Jurajom Káčerom sme sa rozprávali nielen o Slovane, ale aj o bezpečnosti v uliciach a MHD a pripravovaných opatreniach mesta.

Boli ste na rokovaniach s vedením hokejového Slovanu. Aká je momentálna situácia? Juraj Široký ml naznačil, že potenciálny majiteľ odskočil aj kvôli záložnému právu mesta na značku Slovan.

Presne neviem, aké boli dohody medzi Slovanom a investorom. My ako mesto sme deklarovali ochotu spolupracovať. Prekonať prekážky typu záložného práva na značku Slovan. Pre nás je najväčšia hodnota Slovanu jeho značka. Tá značka nie je spájaná so žiadnymi oligarchami ako samotný klub. Značka Slovan patrí Bratislave a aj pre mesto má oveľa väčšiu cenu ako partnerstvo s majiteľmi klubu. Vieme, že potenciálny investor mal problém so záložným právom mesta na značku. Neviem sa zbaviť svojho osobného pocitu, že stále nás vedenie Slovanu berie ako nejakých druhotriednych držiteľov pohľadávok. Nikdy nebralo úplne vážne to, že okrem hráčov je tu mesto, ktorému treba zaplatiť. Záložné právo hovorilo len o tom, že sa musí Slovan alebo jeho potenciálny investor vysporiadať s dlhom voči mestu. Ak toto bol zásadný problém, tak sa môžem domnievať, že ani nový investor nevedel o tom, že v prvom kroku sa bude platiť nájomné za štadión.

Tvrdia, že peniaze nemajú, chcú ísť naspäť do slovenskej extraligy. Viete si predstaviť, že zostanú na štadióne ďalej?

Viem si to predstaviť, ale len v prípade, ak zaplatia. Ak chcú ísť a hrať v extralige, musia sa vysporiadať aj s hráčmi a ich záväzkami. Zároveň musia mať zmluvu so štadiónom, kde budú hrávať. Opäť môžem len povedať, čo hovorím stále, že my si ďalej nemôžeme dovoliť ďalej mať nespoľahlivého partnera, akým dnes vedenie Slovanu je. Nemôžeme ďalej zväčšovať dlh, ktorý sú nám dlžní.

Aké je riešenie z tejto situácie?

Ak chce Slovan hrať na štadióne Ondreja Nepelu, musí svoje záväzky vysporiadať.

Tvrdia, že nemajú peniaze...

Tak potom na štadióne Ondreja Nepelu hrať nebudú.

Budú hrávať v Lamači alebo niekde inde?

Jedinou alternatívou by teoreticky mohlo byť, že by hrali v Ružinove. Ale tam dnes, pokiaľ viem, hrá HC Bratislava. A tá hala je v termínoch extraligy vyťažená. Slovan nemá na výber. Ak chce naozaj hrať extraligu, tak musí zaplatiť mestu. Dnes je STaRZ v druhotnej platobnej neschopnosti a na to, aby sme STaRZ opäť dostali do ekonomickej kondície, sa poskladáme všetci Bratislavčania.

Pre dlhy Slovanu?

Áno, je to spôsobené dlhmi Slovanu.

Vyzerá to tak, že skončia.

Som presvedčený, že značka Slovan nie je o jej súčasných vlastníkoch, ale o niečom inom. Značka Slovan patrí Bratislavčanom a aj keby to nemalo byť zrovna v tejto sezóne, mesto spraví všetko preto, aby sa veľmi rýchlo vrátila na hokejovú scénu.

Komu dnes patrí značka Slovan?

Dnes patrí Širokým, ale len tá obchodná forma. Ako som spomínal, značka Slovan vždy bude patriť Bratislavčanom.

Je možné a reálne, aby mesto Bratislava vlastnilo hokejový klub Slovan a riadila ho?

Viem si predstaviť, že ak by mesto Bratislava bolo vlastníkom značky, tak by sme jednoduchšie zohnali sponzorov a potenciálnych partnerov na fungovanie hokejového klubu Slovan. Ja si v tejto chvíli neviem predstaviť, ako bude ďalej mesto spolupracovať s takto neserióznym partnerom, ako momentálne vedenie HC Slovan predstavuje.

Skúšali sa dohodnúť na splátkovom kalendári?

Splátkové kalendáre boli roky akceptované zo strany mesta, ale nikdy neboli dodržiavané zo strany Slovanu. Už ďalšie splátkové kalendáre mesto nebude akceptovať. Hovorím veľmi otvorene, že mesto si naozaj nemôže dovoliť tlačiť pred sebou dlhy Slovanu.

Firmy Širokých dostávali štátne zákazky od štátu za stovky miliónov eur a oni nemajú peniaze?

Toto si nedovolím komentovať. Osobne sa vždy zakrývam takou perinou, na ktorú mám. A keď by som mal poškodiť takúto značku, akou hokejový Slovan je, by som určite ho silou mocou nedržal a nedecimoval takto celú hokejovú verejnosť. Súčasní majitelia svojím konaním vážne poškodzujú hokejovú históriu značky Slovan.

Pri nástupe do funkcie ste povedali, že chcete, aby bola Bratislava a predovšetkým Obchodná ulica bezpečnejšia. Myslíte si, že sa vám darí?

Podľa posledných medializovaných správ to tak síce nevyzerá, ale keď si zoberieme štatistiky s počtami incidentov, nie je toho viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Na druhej strane si všetci uvedomujeme, že Obchodná ulica je problémom. Aj preto sa na tejto ulici zriadi policajná stanica.

O novej policajnej stanici sa predsa hovorí už vyše dvoch mesiacov. Všetci predpokladali, že bude zriadená už počas majstrovstiev. Kedy teda bude?

Budova bola zverená Starému Mestu. Predchádzali tomu právne úkony, aby sme ju dostali do správy. V súčasnosti sa rieši verejné obstarávanie. Nie je to také jednoduché, ako by sme chceli. Verím, že v najbližšej dobe na Obchodnej ulici vznikne špičkové policajné stredisko, ktoré bude pre Bratislavčanov otvorené nepretržite. Veríme, že na tejto stanici sa bude podieľať aj štátna polícia. Minimálne v tom, že si na tomto mieste budú vymieňať operatívne informácie s mestskými policajtmi.

Čiže teraz sa rieši len verejné obstarávanie? A verejné obstarávanie na aké veci?

Na rekonštrukciu priestorov, na nábytok... Jednoducho na celé zariadenie. Predtým priestor slúžil na iné účely. Naozaj chceme, aby táto polícia bola presklená, jasne viditeľná a dobre dostupná.

Skúste povedať nejaký termín, kedy by mohla stanica začať fungovať?

Myslím si, že v lete by mohla byť hotová. Treba ju nielen technicky, ale aj personálne zabezpečiť. A to nie je jednoduché.

Nemáte pocit, že incidentov je v poslednom čase naozaj veľa? Útočník na Obchodnej ulici, strelec na Holíčskej či napadnutia v MHD.

Sledujeme štatistiky. Incidenty v MHD napríklad klesajú. Viac sa o tom hovorí, medializujú sa prípady a ľudia sa prestávajú báť o tom hovoriť. A polícia o prípadoch aj informuje cez sociálne siete. Prípad napadnutých manželov z Dúbravky sa medializoval a po troch dňoch boli páchatelia zadržaní. Je super, že ľudia sa prestávajú báť a nemajú problém sa hlásiť ako svedkovia. Bratislava je naďalej bezpečným mestom.

Je na Obchodnej viac policajtov, ako ste sľúbili?

Určite áno. Vnímame, že na Obchodnej je rušný nočný život a treba sa o ňu viac zaujímať.

Mestská polícia dostala z rozpočtu mesta viac peňazí na nových ľudí a zvýšené platy. Podarilo sa prijať nové posily?

Nedokážeme zmeniť imidž mestskej polície za 6 mesiacov. Bolo by skutočne veľmi utopické si myslieť, že to niekto dokáže. Postupnými krokmi a jedným z nich je aj motivácia platom by mohla zaujať. Tento rok sa im zvyšovali platy o 10 percent. S rovnakým zvyšovaním sa počíta aj budúci rok. Chvíľu to bude trvať a verím, že pre nové posily bude motivačné pracovať pre mesto.

Podarilo sa prijať nové posily?

Máme nových mestských policajtov.

Myslíte si, že keď ste im zdvihli platy, budú viac motivovaní byť v teréne? Lebo výkon práce často nesúvisí s peniazmi, ale je to aj o charaktere a pracovitosti konkrétneho policajta.

Je to jedno s druhým. Aj mestskí policajti sa správajú ako vedenie mesta, ich veliteľ. Je to obrovská výzva ukázať ľuďom chuť veci meniť. Rovnako sa snažíme v zákone zmeniť, aby z nich neboli len „papučkári“, ako ich väčšina Bratislavčanov vníma a označuje, ale aby sa mohli venovať aj iným veciam. Treba ľudí viesť a nelámať nad nimi palicu. Treba im vysvetliť, že za svoju prácu budú odmenení. Aj keď v minulosti niečo pozitívne vykonali, tak ich opäť len označili ako „papučkárov“. Aj naším cieľom bude zmeniť tento nepriaznivý imidž mestskej polície. Aby oni sami boli motivovaní vykonávať svoju prácu pre mesto a jej ľudí.

Ste spokojný s novým náčelníkom mestskej polície?

Vnímam ho ako nový vietor. Pre mňa je Marek Gajdoš človek s chuťou, plný elánu. Vždy je pripravený pracovať, pomôcť. Je to človek na správnom mieste. Skôr mám strach, aby nám ho nestiahli na inú pozíciu.

Aké opatrenia pripravujete spolu s Dopravným podnikom na minimalizovanie útokov v prostriedkoch MHD?

Sú opatrenia, ktoré sa dajú prijať hneď a budú rýchlo účinné. A potom ide o dlhodobejšiu koncepciu práce. Musím zdôrazniť, že MHD nie je nebezpečná. Nemôžeme tolerovať prípady, ktoré sa stali v poslednom čase. Jedným z prvých opatrení bude, že väčšina nočných spojov bude mať v interiéri kamery. Rovnako pracujeme na tom, aby bolo ako v londýnskom metre pod skratkou „See something, say something“ pod jednoduchým kódom mohli ľudia kontaktovať buď dispečing alebo mestskú políciu. Aby sa človek nemusel do konfliktu zapájať. Rovnako chceme pracovať so šoférmi, čo v takých prípadoch robiť. I keď každý človek je iný, každý inak reaguje pod stresom... Určite nové bezpečnostné školenie v spolupráci s mestskou políciou a štátnou políciou zavedieme. Rovnako by sme chceli upozorniť, že ak sa v MHD niečo deje a vodič sa to dozvie, aby okamžite na obrazovku miesto zastávok bolo vysvietené, že polícia je na ceste. Rôzni agresori alebo iní narušitelia verejného poriadku by takto mohli upustiť od výtržností.

Ako ste spokojný s priebehom MS v hokeji, ktoré ste mali ako viceprimátor v Bratislave na starosti?

Prevziať takúto zodpovednosť bolo pre mňa náročné a turbulentné. Musel som sa rýchlo zorientovať vo viacerých oblastiach. A to MHD, riešenie rezidenčných zón, správanie sa mesta voči majstrovstvám, nebolo to jednoduché. Na druhej strane som veľmi rád, že s ľuďmi na magistráte od dopravného podniku, marketingu, STaRZu sa to podarilo zvládnuť. Som veľmi spokojný, že sme s relatívne limitovaným badžetom urobili dobré športové podujatie v Bratislave. Bohužiaľ, nakoniec bez Slovákov.

Ako po závere MS v hokeji reagovali zástupcovia IIHF? Máte spätnú väzbu?

Náš štadión je na tom lepšie ako košický. To bol asi najväčší a hlavný rozdiel. Na našom štadióne je problém sa stratiť, v Košiciach je to veľmi jednoduché. Ocenili funkčnosť a atmosféru nášho štadióna.

Boli by ste rád, keby o pár rokov boli opäť v Bratislave majstrovstvá? Budeme lepšie pripravení?

Neviem, či budeme lepšie pripravení. Myslím si, že sme už teraz boli pripravení dobre. Hovorilo sa o tom, že dopyt a záujem fanúšikov je veľký. Očakávaním IIHF je vyššia návštevnosť. Na druhej strane aj fanúšikovania a aj delegácie hovorili, že v porovnaní s Kodaňou je Slovensko hokejovou krajinou. Vieme vyrobiť tú správnu atmosféru. Bola by škoda, keby sme v najbližších rokoch opäť nedostali možnosť usporiadať MS v hokeji.

Lenka Bollardtová

Páčil sa vám článok?