Príde po chladnej futbalovej jeseni horúca zima?

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po domácej prehre v kvalifikácii futbalových majstrovstiev Európy 2000 s Portugalskom sa nad slovenským futbalom zjavili čierne mraky a na všetky strany bili hromy-blesky.

Ako prvý prepadol cez palubu slovenského futbalového Titaniku reprezentačný tréner Jozef Jankech a udalosti dostali rýchly spád.

Zásadný zlom nastal v zjednotení prezidentov slovenských marssuperligových klubov. Na schôdzke v Trenčianskej Teplej vyhlásili, že v rámci zlepšenia situácie v slovenskom futbale a ako následok jeho súčasného stavu žiadajú odstúpenie súčasného vedenia SFZ, najmä predsedu Milana Služaniča.

Odpoveď na seba nedala dlho čakať a začala sa slovno-pásková prestrelka, ktorá vyústila v neúčasť prezidentov jednotlivých klubov na poslednom medzištátnom stretnutí s Poľskom (v rámci osláv 60. výročia vzniku Slovenského futbalového zväzu), keďže v tom čase rokovali na ďalšej spoločnej schôdzke v Sielnici pri Banskej Bystrici. Tam sa zrodil aj dnes už legendárny výrok prezidenta Dukly Banská Bystrica J. Čupku, že ak M. Služanič neodstúpi, bude ho „treba zo stoličky odstreliť dynamitom“!

Prezidenti klubov pohrozili aj ďalšími sankciami, napríklad, že ich zástupcovia (teda oni samotní a hráči) sa nezúčastnia na vyhlásení Najlepšej jedenástky v Ružomberku...

Popri všetkých slovných prestrelkách (na dynamit v čase našej uzávierky ešte neprišlo) sa potichučky dohrala aj najvyššia futbalová súťaž. Z trojice našich mužstiev mal v poslednom kole najťažšiu pozíciu Slovan, ktorý cestoval do Trnavy, Inter hostil Nitru a Petržalka zavítala do Humenného. Všetci traja zástupcovia bratislavského futbalu ukázali počas jesene dve tváre. Slovan až do zápasu v Trnave víťazil len doma alebo u bratislavských susedov, Petržalka si celú jeseň rozdelila na výbornú prvú polovicu a katastrofálnu druhú a žlto-čiernym najmä zo začiatku chýbal povestný posledný krôčik na potvrdenie vzostupu a mrzí aj vyradenie z pohára.

V celom slovenskom futbale však platilo, že hoci sa dohrávalo v chlade, čakala sa horúca zima...

Michal Minďáš

Symbolicky záver reprezentačnej jesene, Majoroš ide do kolien, súper dopredu.
FOTO - Dušan Kittler

Páčil sa vám článok?