Slovan chce výnimočný rok osláviť majstrovským titulom

14.2.2019
TK ŠK Slovan

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Za veľkého záujmu médií sa dnes uskutočnila tlačová beseda futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava pred štartom jarnej časti Fortuna ligy. Líder najvyššej súťaže v tabuľke má osembodový náskok pred DAC Dunajská Streda a za sebou relatívne pokojnú zimu, počas ktorej sa káder veľmi nezmenil (agentúrny text sme nahradili autorským).

Na predsezónnej konferencii sa už tradične zúčastnili viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml., tréner Martin Ševela, kapitán Vasil Božikov, marketingový riaditeľ Tomáš Straka a mediálny manažér Tomáš Schügerl.

Pre Slovan je rok 2019 výnimočný. Na nové Tehelné pole sa vráti v roku, v ktorom si pripomenie 100. výročie vzniku a 50. výročie triumfu v PVP (1969). V takomto duchu mal aj príhovor Ivan Kmotrík ml., ktorý povedal: ,,Pre všetkých slovanistov je rok 2019 výnimočný. V priebehu zimnej prestávky sme na všetkých úrovniach klubu tvrdo pracovali na tom, aby bol tento rok úspešný a zapísal sa do pamäte našich priaznivcov. Športovým cieľom je zisk titulu a následne úspech v európskych klubových súťažiach. Cieľ je postup do skupinovej fázy európskeho pohára. Minimálne rovnako dôležité bude pre nás úspešne zvládnuť prechod na nové Tehelné pole a prilákať našich priaznivcov späť na tribúny," povedal viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml, ktorý predstavil aj nové motto klubu "Spolu sme Slovan". ,,Chceme ho naplniť, aby sme boli jednotní, súdržní a úspešní ako jedna belasá rodina." 

Ivan Kmotrík mladší:

Zdroj: Milina Strihovská

Martina Ševelu, ktorý vedie Slovan už 15 mesiacov, čo je najdlhšie od čias Jozefa Jankecha v rokoch 2005 až 2007, sme sa spýtali, aké má pocity zo zimnej prípravy a v čom vidí príčiny, že belasí v ôsmich prípravných stretnutiach dostali až 18 gólov?  ,,Na prípravu sme mali nadštandardné podmienky, či už na kondičnom sústredení na Malte, alebo na hernom v Turecku, kde nás preverili naozaj kvalitní súperi. V posledných dvoch zápasoch sa už vykryštalizovala základná zostava, naša hra mala kvalitu a dobré parametre. Každý deň sme pracovali na tom, aby sme boli lepší a neustále sa všetci zlepšovali, a to nielen hráči, ale aj celý realizačný tím. Veľmi si cením, že hráči všetko tvrdo odpracovali a navyše nás neprenasledovali takmer žiadne zdravotné problémy.  Takže si myslím, že sme tak dobre pripravení, aby sme získali majstrovský titul.“

„Počas prípravných stretnutí sme skúšali rôzne herné systémy, snažili sme sa vždy nejako reagovať na ich priebeh. Šancu dostali aj noví hráči, chceli sme ich vidieť, ako zvládajú  rôzne situácie. Treba si tiež uvedomiť silu väčšiny našich súperov. Samozrejme, sme si vedomí, že sme dostali dosť gólov. Na druhej strane na jeseň sme mali najlepšiu defenzívu zo všetkých účastníkov Fortuna ligy a preto verím, že v tomto trende budeme pokračovať aj na jar.  Príprava je aj na to, aby nám ukázala, čo všetko nefunguje. Hráči dostali poriadne do tela, preto v niektorých zápasoch mali ťažké nohy, ich reakcia nebola taká rýchla. Vieme kde nás tlačí topánka, v tréningovom procese sme robili maximum preto, aby sme odstránili niektoré nedostatky aj v defenzíve. Verím, že aj na jar pribudnú ďalšie nuly na našom konte  bez inkasovaných gólov a úplne niečo fantastické by bolo, keby sme ani raz neprehrali,“ vraví M. Ševela. 

Martin Ševela:

Zdroj: Milina Strihovská

​,,Úplne otvorene hovorím, že s týmto kádrom nemôžeme mať iný   cieľ, ako vyhrať ligu. S takýmto kvalitným mužstvom a na novom modernom štadióne sme dostatočne konkurencieschopní s európskymi súpermi v predkolách, takže cieľ musí byť skupinová fáza európskeho pohára. Tento ročník Fortuna ligy sme veľmi dobre rozbehli, treba už len dokončiť začaté dielo. Na jeseň sme vedeli divákom ponúknuť atraktívny futbal a v tomto trende musíme pokračovať, ale chceme, aby naša hra mala ešte lepšiu fazónu,“ dodal ešte  Slovana Ivan Kmotrík ml.

Z ôsmich prípravných zápasov má Slovan bilanciu štyri víťazstvá, jednu remízu a tri prehry so skóre 19:18. Ševela si najviac cenil víťazstvo v generálke nad Spartakom Moskva 3:1. Pravda, belasí si ani raz neudržali čisté konto, 18 inkasovaných gólov je veľmi veľa, najviac mrzí prehra s druholigovým Brnom rozdielom triedy 0:3! Kanonier  Šporar bol so 6 gólmi najúspešnejším strelcom mužstva v príprave.

Vasil Božikov:

Zdroj: Milina Strihovská

​Marketingový riaditeľ Tomáš Straka poskytol pre fanúšikov niekoľko dôležitých informácií. ,,Na novom Tehelnom poli sa počas jarnej časti nebude dať platiť hotovosťou. Pre komfort fanúšikov, aby sa skrátilo čakanie na občerstvenie, sa bude dať platiť len bankovou kartou fanúšika, resp. cashless kartou, ktorú si priaznivci za hotovosť kúpia priamo na štadióne. Dôležitá je tiež navigácia návštevníkov. Budú mať na vstupenkách a permanentkách informácie o vstupe, ich bráne, sektore, schodisku, rade a mieste.“  

Na novom Tehelnom poli sa Bratislavčania premiérovo predstavia 3. marca v derby proti Spartaku Trnava a už teraz je predaných 17 000 vstupeniek, takže je veľký predpoklad, že  toto najväčšie slovenské derby sa odohrá pred vypredaným štadiónom. Pravda, ešte predtým dvakrát nastúpia vonku, v sobotu 16. marca proti DAC Dunajská streda a v sobotu 23. marca proti ŠKF Sereď.  

Káder ŠK Slovan Bratislava pre jarnú časť sezóny 2018/2019:


brankári: Dominik Greif, Matúš Ružinský, Michal Šulla, Martin Trnovský
obrancovia: Mitch Apau, Jurij Medvedev, Arťom Suchockij, Adam Laczkó, Richárd Guzmics, Vasil Božikov, Kenan Bajrič
stredopoliari: Joeri de Kamps, Moha, Martin Ljubičič, Ibrahim Rabiu, Dejan Dražič, Villar Nono, David Holman, Aleksandar Čavrič
útočníci: Andraž Šporar, Boris Cmiljanič, Rafael Ratao, David Strelec
odišli: Ricky van Haaren (koniec zmluvy), David Hrnčár (hosťovanie v FK Pohronie), Milan Rundič (komiec zmluvy), Kornel Saláta (vypršanie zmluvy), Vukan Savičevič (prestup do Wisly Krakov), Mitchell Schet (ukončenie zmluvy)
prišli: Richárd Guzmics (voľný hráč), Rafael Ratao (hosťovanie s opciou zo Zorje Luhansk)

Milan Valko

Páčil sa vám článok?