Počuli ste už o jiu-jitsu? V Bratislave v ňom deti súperia už tretí rok

22.12.2018
tréning jiu-jitsu šport v Bratislave

Zdroj: BJJ Slovakia

Páčil sa vám článok?

Brazílske JiuJitsu je spôsob sebaobrany a tiež súťažný šport. Tí, ktorí sa mu venujú, tvrdia, že ide o najúčinnejšiu formu boja na zemi, v ktorom dokáže aj fyzicky slabší súper poraziť silnejšieho.V Bratislave sa v klube BJJ SLOVAKIA deťom už tri a pol roka venujú tréneri Ľubomír Repaský a Pavol Ďurčo.

„Keď boli naši synovia menší, boli neustále v sebe. Tak sme si povedali, že toto vybíjanie energie prene­sieme na žinenku, nech to má aspoň pravidlá,“ hovorí Andrej Lehocký, otec dnes 8-ročných dvojičiek o motiváciách, ktoré ich priviedli na tréningy brazílskeho jiu-jitsu do športového klubu BJJ SLOVAKIA v petržalskom Ovsišti.
„Pre mňa ako rodiča nebolo najskôr jednoduché pozerať sa na to, ako moje deti niekto škrtí na žinenke či naopak. Postupne však pochopíte, že tento šport má svoje jasné pravidlá a zmeníte pohľad,“ pokračuje.

Zdroj: BJJ Slovakia

​Nepoužívajú sa v ňom údery a kopy, ale rôzne hody a strhy. Ich cieľom je dostať súpera na zem, kde ho pomocou istých držaní, škrtení či pákových techník znehybníte a prinútite vzdať sa. Rozhodcovia na detských turnajoch, samozrejme, nečakajú, kým sa dieťa vzdá. Súboj ukončia už vtedy, keď niekto použije napríklad dobrú páku. Mnohé deti sú totiž takí bojovníci, žeby radšej omdleli, ako sa vzdali.

Brazílske jiu-jitsu je na Slovensku už 15 rokov. Najväčšiu základňu má v Martine. V Bratislave sa v klube BJJ SLOVAKIA deťom už tri a pol roka venujú tréneri Ľubomír Repaský a Pavol Ďurčo. Nájdete ich tu asi 30, majú od 5 do 14 rokov a žnú úspechy. Nedávno sa napríklad zúčastnili na medzinárodnom turnaji Kids Storm 6 v Martine, kam prišlo vyše 150 súťažiacich zo Slovenska, Čiech, Rakúska či Poľska. Dvanásť zverencov BJJ SLOVAKIA pod vedením Ľuba Repaského a Pavla Ďurča tam získalo 11 medailí – 5 zlatých, 4 strieborné a dve bronzové. „Mali sme medzi sebou aj štyroch nováčikov. Prekvapili nás. Traja odchádzali s medailou, a to dvaja z nich, z toho jedno dievča, trénujú len dva a pol mesiaca!“ hovorí tréner.

Zdroj: BJJ Slovakia

​Deti chcú vyhrávať. Vraj v tomto kolektíve nenájdete jediné, čo by nechcelo chodiť na turnaje. Kontaktný šport, samozrejme, nie je pre každého. Jeden z dvojičiek Andreja Lehockého sa v ňom našiel, druhý dal po čase prednosť gitare. Ich vzájomnému vzťahu však prospel nielen vek, ale aj odlišné záujmy, pre ktoré sa začali rešpektovať.

Napriek tomu sa natíska otázka, či malí jiu-jitsu bojovníci vedia aj bežnom živote nakladať so svojimi fyzickými schopnosťami rozumne.

„Pre mňa bola v tomto smere dôležitá aj rola trénera, ktorý je ľudský, má to upratané v hlave, a pripomína deťom napríklad aj to, že schopnosti sa v škole nezneužívajú. Tu mám istotu, že je syn v dobrých rukách, “ hovorí Andrej Lehocký.

„Vštepuje im do hlavy, že hmaty a páky sa v škole neskú­šajú, takže, paradoxne si občas naše deti nechajú od spolužiakov viac, pretože si uvedomujú, žeby im mohli ublížiť, “ dodáva k tomu Paľo Ďurčo.
S tréningami v klube BJJ SLOVAKIA môže vaše dieťa začať aj hneď. Nováčikov prijímajú v ktoromkoľvek období. Najskôr majú kratšie tréningy, učia sa techniky, skúsenejšie deti dovolia neskúsenejším „trénovať si na nich“ nové hmaty či páky. Dievčatá a chlapci trénujú spoločne. V tomto veku majú dokonca dievčatá veľakrát navrch. Súťažia však už zvlášť.

Tréningy vyjdú mesačne na 35 eur, kimono stojí zhruba 30, najnákladnejšie sú súťaže. „Cestu na turnaj však mnohé rodiny ponímajú ako spoločný výlet, “ hovorí Pavol Ďurčo.

Andrej Lehocký je so športom svojho syna spokojný aj z hľadiska jeho psychickej odolnosti. „Je sebavedomejší, odolnejší, a keďže má pred každou súťažou stres, učí sa s ním pracovať, zvykať si naň a chápe, že stres býva súčasťou činnosti, ktorú robíme zodpovedne. Som presvedčený, že aj vďaka tomuto športu raz bude vedieť lepšie, ako ho zvládať, “ dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?