VIDEO a FOTO: Akými rekonštrukciami prešiel Zimný štadión Vladimíra Dzurillu? Nazreli sme do jeho útrob

17.11.2018
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Len prednedávnom sme v Bratislavských novinách písali článok o probléme futbalového štadióna FC Ružinov. Mnoho čitateľov nám však posielalo podnety aj k stavu iných bratislavských štadiónov. Podrobnejšie sme sa boli teda pozrieť tentokrát na hokejový štadión Vladimíra Dzurillu v Ružinove.

Čo so štadiónom zamýšľajú kompetentní v budúcnosti urobiť a čo všetko už urobili? Boli sme sa informovať priamo na mieste a stretli sme sa s riaditeľom Ružinovského športového klubu, ktorý ho má v správe.

Zimný štadión ponúka priestor pre svoju činnosť mnohým hokejovým družstvám žien a mužov všetkých vekových kategórií a výkonnostných kategórií od amatérov až po profesionálov, ale aj krasokorčuliarom. Hrá sa v ňom druhá najvyššia hokejová liga mužov, trénujú a hrajú v ňom mládežníck družstvá, ženský hokejový klub, mládežnícke reprezentačné družstvá, krasokorčuliari, hrá sa najväčšia amatérska hokejová liga v Bratislave. V curlingovej časti pôsobia hráči curlingu. V dopoludňajších hodinách sú v obidvoch halách organizované škôlky korčuľovania pre deti z materských škol Bratislavy.  Súčasťou areálu sú dve ľadové plochy, ktoré sú prístupné v čase bezplatného verejného korčuľovania aj verejnosti. Toto bezplatné korčuľovanie pre verejnosť  prevádzkuje ako jediný v Bratislave. Záber aktivít štadióna je teda naozaj veľký a to si samozrejme vyžaduje nemalé peniaze.

Zdroj:

Na prvý pohľad z vonkajšej strany budovy by sa mohlo zdať, že štadión si vyžaduje inováciu, avšak mnohí ľudia nemajú možnosť pozrieť si zblízka priestory, ktoré sa už zrekonštruovali a opravili. Riaditeľ Ružinovského športového klubu nám ich ochotne ukázal aj na kameru a povedal nám o opravách, ktoré štadión už absolvoval. Keď pred štyrmi rokmi  ​preberal tento Zimný štadión, v tom čase  mal štadión dlh vyše jedného milióna eur. Dalo teda dosť práce sa z neho dostať, ale za pomoci mestskej časti Ružinov sa to nakoniec podarilo. Odvtedy sa zmenilo veľa a hlavne vnútorné priestory štadióna prešli mnohými rekonštrukciami. Situáciu však neuľahčilo ani pravidelné vytápanie objektu. Len za túto letnú sezónu bol štadión trikrát vytopený v mesiacoch máj a jún.  Ako samostatný právny subjekt štadión momentálne aj podniká, v tomto prípade však podnikaním  myslíme prenájom plôch štadióna komerčným spoločnostiam na tréningy a pod. Odtiaľ teda pochádzajú finančné prostriedky na prevádzku.

Viac informácií nám prezradil aj nasúčasný riaditeľ Ružinovského športového klubu Ľubomír Lenar.
"Štadión je v riadnom prevádzkyschopnom stave, tak ako väčšina zimných štadiónov postavených v období, keď sa staval aj Zimný štadión Vladimíra Dzurillu. Navyše, dovoľujem si tvrdiť, že určitými priestormi hľadiska prevyšuje niektoré z nich," vyjadril sa Lenar.

FOTOGALÉRIA:

Ďalej nám prezradil, že za ostatné tri roky prešla takmer kompletnou rekonštrukciou strojovňa v tréningovej hale, dnes riadená digitálne s možnosťou obsluhy cez PC, boli komplexne zrekonštruované sociálne priestory, sprchy a toalety, patriace k šatniam v hlavnej hale, opravené podlahové časti s vykonaním protiplesňových náterov v šatniach, opravili priestory v útrobách štadióna, kompletne vymenili mantinely s ochrannými sklami v hlavnej hale, upravili priestory vstupnej haly do štadióna, zakúpili novú elektrickú rolbu a vykonali generálnu opravu staršej elektrickej rolby, takže dnes sa na úpravu ľadovej plochy používajú len „nezávadné“ rolby, po 40 rokoch boli vybudované nové priestory pre zamestancov RSK, p. o. pracujúcich na zimnom štadióne, nový informačný systém, ktorého súčasťou je aj kompletné zosieťovanie všetkých priestorov zimného štadióna s optickým pripojením na internet, pričom Zimný štadión Vladimíra Dzurillu je jedným z mála takto vybavených štadiónov na Slovensku.

Zdroj: Pierce Hoffmann
"Aj vďaka tomuto všetkému môžeme mať prevádzku 10 mesiacov v roku s obidvomi halami pri ich vyťaženosti na úrovni 75%," dodal riaditeľ športového klubu.

"Napriek všetkému už spomenutému je aj nám priamo zainteresovaným však jasné, že hlavná hala Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu bude potrebovať rekonštrukciu. A to nie hocijakú, ale komplexnú, zahŕňajúcu tak vnútorný priestor, ktorý vnímajú jej návštevníci ako aj technológie. Máme pripravené predbežné vízie, čo a ako urobiť. Taký je plán, ku ktorému už boli urobené prvé malé čiastkové kroky. Ale kedže štadión je vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré ho zverilo do správy mestskej časti Ružinov a tá následne ho zverila do správy Ružinovského športového klubu , p. o. , budú sa na jeho oprave podieľať, každý svojím spôsobom, všetci," odpovedá Lenar na otázku, aké sú plány so štadiónom do budúcnosti.

Riaditeľ tiež podotkol, že nie je možné zo staršej budovy spraviť novostavbu, ale postupne krok za krokom ju rekonštruovať a udržovať v dobrom stave tak ako ,,keď rekonštruujete starší byt". Dobrou správou však je, že štadión určite zostane štadiónom aj pre ďalšie generácie.

VIDEO:

(bal)

Páčil sa vám článok?