Dnes je Svetový deň behu: Poznáte účinky tejto obľúbenej športovej aktivity?

5.11.2018
Na železnej studničke bude bežecký festival a beh si ty polmaratón - beh_runfest
Páčil sa vám článok?

Beh je najrozšírenejšia a najobľúbenejšia športová aktivita a spolu s chôdzou patrí k najprirodzenejšiemu pohybu človeka. Keďže počasie je na toto obdobie viac než ideálne a príjemné jesenné teploty nám vládnu už dlhší čas, obujte si športové tenisky a vybehnite do nejakej bežeckej lokalitky aj vy.

Nemusíte sa učiť žiadnu zložitú techniku ani choreografiu, ani investovať stovky eur za pravidelné navštevovanie fitnesscentier alebo na výstroj.

Čo sa týka fyzických výhod behania, spomaľuje proces starnutia a znižuje hmotnosť. Beh tiež zvyšuje hodnotu dobrého cholesterolu v tele a naopak znižuje hodnotu toho zlého, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje spánok a udržiava a zlepšuje celkový zdravotný stav. Behanie má tiež pozitívne stránky, ktoré priaznivo vplývajú na psychiku. Zlepšuje emocionálny stav a prispieva k duševnej rovnováhe. Pravidelné behanie je účinným prostriedkom proti nástupu depresie, pretože znižuje tvorbu stresového hormónu kortizolu a zvyšuje produkciu endorfínovZnižuje napätie a agresivitu.

Bratislava ponúka veľa možností, kde si môžete ísť zabehať. V Petržalke napríklad Draždiak, Chorvátske rameno, lesík za Dostihovou dráhou či hrádza. Obľúbené miesto nadšencov behu je tiež Železná studnička, Koliba, Horský park, Štrkovec, Kuchajda a príjemne si zabeháte aj v Rusovskom lesíku.

(nc)

Páčil sa vám článok?