Olympiáda je zatiaľ len vo forme myšlienok

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred časom sa v médiách objavila informácia, že Bratislava sa chce spolu s Viedňou uchádzať o usporiadanie letnej olympiády v roku 2012 alebo 2016. O vzniku tejto myšlienky sme sa pozhovárali s bratislavským primátorom Jozefom MORAVČÍKOM.

- Myšlienka podieľať sa na usporiadaní letných olympijských hier vznikla na bratislavskom magistráte. Zatiaľ ide naozaj len o nápad, ktorý bude treba konzultovať s odbornou i laickou verejnosťou a overiť, či by v roku 2012 alebo 2016 bolo mesto schopné usporiadať takéto podujatie. Osobne si myslím, že Bratislava má veľký potenciál.

Hovorili ste o tom aj s predstaviteľmi Viedne?

- Nie, táto informácia prenikla na verejnosť ešte skôr, ako sme si stihli všetko preveriť. Konzultovali sme túto myšlienku len s predstaviteľmi slovenského olympijského výboru a s ministrom školstva Ftáčnikom.

Máte konkrétnu predstavu o usporiadaní olympiády?

- Predstava je taká, že Bratislava by usporiadala niektoré disciplíny. My sme napríklad perfektní vo vodáckych športoch, nielen čo sa týka športovcov, ale aj podmienok. V Čunove máme vari najlepší vodnoslalomársky areál na svete. Na rusoveckom ramene pripravujeme v blízkej budúcnosti výstavbu veslárskeho štadióna s olympijskými parametrami. V súčasnosti sa vyhodnocuje architektonická štúdia a predpokladám, že budúci rok sa začne s jeho výstavbou.

Existuje konkrétny materiál o usporiadaní olympiády v Bratislave, ktorý rieši všetky otázky s tým spojené, vrátane ekonomických dosahov na mesto a jeho obyvateľov?

- Nie, zatiaľ je to len vo forme myšlienok. O schopnosť Bratislavy podieľať sa na usporiadaní hier nemám obavy, o 12, resp. 16 rokov tu bude celkom iná situácia. Napokon Bratislava spolu s Viedňou a Györom je srdcom jedného z najperspektívnejších regiónov v Európe.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie