Výsledky výskumu môžu podporiť využitie pravidelnej pohybovej aktivity v praxi

12.8.2018

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

V Centre pohybovej aktivity (CPA), ktoré je súčasťou Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV), cvičí pravidelne zhruba 50 ľudí. Ide o vytrvalostný a silový tréning pod dohľadom profesionálnych trénerov s cieľom zvýšiť fyzickú zdatnosť a znížiť riziko chronických ochorení, ako aj študovať dlhodobé účinky pohybovej aktivity u ľudí.

CPA poskytuje aj priestor pre realizáciu klinických intervenčných tréningových programov, ktoré sú súčasťou projektov biomedicínskeho výskumu. "Klinická štúdia má svoje mantinely, čiže má svoj začiatok a koniec. Ide väčšinou o 12-týždňovú intervenciu, hoci v budúcnosti plánujeme aj dlhšie tréningy," priblížila Barbara Ukropcová, ktorá je jednou zo zakladateľov CPA a pôsobí v Ústave experimentálnej endokrinológie BMC SAV ako samostatný vedecký pracovník. Pre mnohých účastníkov tréningových štúdií je zaujímavé pokračovať v cvičení aj po ukončení programu. Na jeseň plánujú otvorenie ďalších skupín.

Cvičenie predstavuje kombinovaný aeróbno-silový tréning, čiže rozvíja sa vytrvalosť aj svalová sila. "Zvýši sa kardiorespiračná zdatnosť, vydržíte teda dlhšie behať, bicyklovať, plávať alebo bežkovať. Zároveň sa výrazne zníži riziko chronických ochorení, ako sú cukrovka druhého typu, kardiovaskulárne ochorenia alebo niektoré onkologické ochorenia (rakovina prsníka či hrubého čreva)," priblížila Ukropcová. Okrem toho je cieľom zvýšiť, respektíve udržať objem svalovej hmoty a svalovú silu. "Po 65. roku, keď človek nie je dostatočne aktívny, môže ročne stratiť až dve percentá svalovej hmoty. Kostrové svalstvo potrebujeme nielen kvôli pohybu, ale aj pre správne fungovanie metabolizmu a iných fyziologických funkcií. A to dokáže zabezpečiť jedine pravidelný a dostatočne intenzívny pohyb," vysvetlila vedkyňa.

Výsledky tréningových štúdií sú pre vedcov dôležité. "Keď hľadáte molekuly, ktoré by mali sprostredkovať benefity cvičenia, potrebujete vidieť, že cvičenie funguje na fyziologickej úrovni," poznamenala Ukropcová. Ako ďalej doplnila, takýmto spôsobom vedci poskytujú dôkazový materiál, ako veci fungujú. "Druhou vecou je, že sa ľuďom zlepšia výsledky, zvýši sa fyzická zdatnosť, zlepší sa telesné zloženie, pamäť či metabolizmus a poskytuje im to spätnú väzbu. Keď vidíte účinky a máte to zrkadlo, že sa niečo zlepší, máte tendenciu v tom pokračovať. Keď vidíte dôkaz, máte väčšiu motiváciu. Edukácia a spätná väzba patria k základným princípom a motivátorom dlhodobej intervencie," dodala.

CPA vzniklo v lete 2017 v BMC SAV. Ide o telocvičňu, v ktorej pod dohľadom profesionálnych trénerov pravidelne cvičia seniori, pacienti s obezitou a inými chronickými ochoreniami, ako aj zamestnanci BMC SAV.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?