Rovnako ako pred tridsiatimi rokmi uvidí Tehelné pole zápas roka s Portugalskom

14.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Futbalovým pamätníkom určite nie je ani dnes do smiechu, keď si spomenú na upršaný 25. apríl 1965. Strieborný tím z predchádzajúcich majstrovstiev sveta - Československo - vtedy v kvalifikácii na svetový šampionát, ktorý bol o rok neskôr v Anglicku, privítal na Tehelnom poli Portugalsko. Zaplnené hľadisko (60 tisíc divákov) si v ten deň nepripúšťalo nič iné ako víťazstvo.

Naše nádeje zvýšilo aj zranenie Mendesa už v 4. min, po ktorom hostia hrali takmer celý zápas s desiatimi hráčmi. Zatiahnuté nebesá nám však v ten deň nepriali. Hodiny ukazovali 20. min, keď Eusébio z ostrého uhlu vystrelil a lopta skončila za Schrojfom.

Diváci stuhli a až do konca sledovali márne dobýjanie hosťujúcej bránky. Najväčšia šanca prišla v 42. min. Bulharský rozhodca Stavrev odpískal pokutový kop. Loptu si postavil ľavý obranca Weiss a - nedal. Toľko história, v stredu 14. októbra však v tohtoročnom zápase roka nepôjde o minulosť, ale o budúcnosť.

"Víťazstvo teší, vytvorili sme si dobrú pozíciu pred najdôležitejším stretnutím, pred Portugalskom,” povedal po kvalifikačnom zápase majstrovstiev Európy 2000 Slovensko - Azerbajdžan v Košiciach náš kapitán Ľuboš Moravčík. Slovenskí reprezentanti v ňom zvítazili 3:0 a urobili tak prvý krok k splneniu jesenného želania svojho kormidelníka Jozefa Jankecha. Ten ešte v lete vyhlásil: ,,Budem spokojný, ak si po jeseni pripíšeme 9 bodov.” Po zápase s Azerbajdžanom hrajú naši reprezentanti najbližšie v Lichtenštajnsku a v tom istom termíne hostia Portugalci Rumunov. V kvalifikačnej premiére nastúpilo Portugalsko v Budapešti a hoci do prestávky prehrávalo 0:1, dvomi gólmi v druhom polčase otočilo skóre.

"Hostia hrali do prestávky dobre, ale po nej ešte lepšie,” povedal o portugalskej hre Jozef Jankech. Šéftréner Portugalska Humberto Coelho: "Podali sme dobrý výkon, takže som vedel, že to musíme otočiť. Teraz je dôležité vyhrať nad Rumunskom a neprehrať na Slovensku!”

Najväčšími hviezdami súčasného Portugalska sú brankár Victor Baia, stredopoliar Barcelony Figo, záložník Costa, strelec dvoch gólov proti Maďarsku Sa Pinto... Jozef Jankech sa zrejme oprie o zostavu, ktorú poslal na trávnik proti Azerbajdžanu: Vencel - Tittel - Varga, Špilár, Kinder - M. Sovič, Tomaschek, Dubovský (Zvara), Moravčík - Majoroš (Ujlaky), Fabuš (Jančula).

Michal Minďáš
FOTO - Dušan Kittler

Páčil sa vám článok?