Víťaz z Austrálie do Bratislavy neprišiel

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Menoslov víťazov tenisového turnaja Tatra banka Open obsahuje veľmi zaujímavé mená: Rok 2000 Davide Sanguinetti (ITA), 2001 Karol Kučera (SVK), 2002 Anthony Dupuis (FRA), 2003 Marc Rosset (SUI), 2004 Marcos Baghdatis (CYP), 2005 Dominik Hrbatý (SVK)! Aj to svedčí o tom, že vyhrať bratislavské podujatie znamená presadiť sa ak už nie v najužšej, tak určite v širšej svetovej elite.

Od pondelka sa teda v Sibamac Aréne hrá 7. ročník turnaja s dotáciou 100-tisíc dolárov a Národné tenisové centrum sa pripravuje na zaujímavú prehliadku v rámci série challengerových turnajov ATP. Domácim ťahákom mal byť, samozrejme, Dominik Hrbatý, jeden zo štyroch pôvodných majiteľov voľnej karty. Dominik sa však nakoniec domácim fanúšikom nepredstaví. Bolesti ruky a pripravovaná viedenská operácia ho prinútili ospravedlniť sa u riaditeľa turnaja Igora Mošku.

Okrem nášho najlepšieho tenistu sa ku kartám dostali ďalšie dva slovenské talenty - Lukáš Lacko a Martin Kližan (na fotografii). Štvrtá voľná karta patrí Čechovi Košlerovi. „Stalo sa tak po dohode s Českým tenisovým zväzom,“ informoval riaditeľ turnaja Igor Moška a vysvetľoval: „Slovenská strana dáva jednu voľnú kartu víťazovi pardubickej juniorky. Od českej strany zase dostala voľnú kartu Slovenska Rybáriková na turnaji WTA Tour v Prahe."

Medzi hráčmi, ktorí mal o účasť v hlavnom turnaji bojovať, bol aj daviscupový reprezentant Michal Mertiňák. „Úspech Martina Kližana v juniorskej súťaži Roland Garros bol niečo výnimočné, a preto sa rozhodlo, že šancu zahrať si na turnaji dostane práve on,“ zdôvodnil prvý výber Igor Moška. Samotný Kližan sa na turnaj tešil: „Budem hrať doma, čo znamená, že ma budú môcť vidieť známi, rodina, priatelia. Verím, že mi podarí dostať čo najďalej.“ Hrbatého odhlásenie však zmenilo aj Mertiňákov prípad. Michal dostal Dominikovu kartu a mohol hrať priamo v hlavnej súťaži.

Zo zahraničných mien sa Bratislava najviac tešila najmä na Švéda Johanssona. Víťaz Australian Open spred štyroch rokov síce nemá v súčasností fazónu ako v spomínanom období, ale stále patrí k hráčom, ktorí dokážu pritiahnúť divákov. Rovnako ako Hrbatého správa, ani informácia o Švédovi však organizátorov nepotešila. Johansson sa z turnaja odhlásil a priradil sa tak k zoznamu ďalších tenistov, ktorí Bratislavu vynechajú - Rusa Andrejeva, Rumuna Pavla a Rakúšana Maracha. Z tých, ktorí predsa len pricestujú, sa v Sibamac Aréne predstavia Španiel Lopez, Argentínčan del Porto, alebo Rusi Korolov a Gabašvili. „Z prvej stovky sa nám do Bratislavy podarilo dostať trinásť hráčov, čo len potvrdzuje vysokú úroveň podujatia,“ pochvaľoval si pôvodne Igor Moška, ale po odhláseniach v závere minulého týždňa musel tento počet zredukovať na desať.

Turnaj sa hrá od pondelka, denný program sa začína vždy o 11.00 h, finále bude v nedeľu od 14.00 h. Pre víťaza je pripravených 80 bodov do rebríčka ATP Entry a peňažná prémia 12 250 eur.

Páčil sa vám článok?