Petržalské deti chodia na kolieskach

4.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

In-line je to často používaný výraz. Keď ho použijete pred vášnivým hráčom, predstaví si tiket, ktorý podá dnes a už zajtra mu donesie majetok. Oveľa rozumnejšie sú petržalské deti, ktoré sa teraz preháňajú na kolieskových korčuliach po novom skateparku na Markovej ulici - ale aj na každom rovnom asfaltovom povrchu pomedzi panelákmi.

Pre nich je in-line zmyslom trvalým, až kým nenapadne sneh. Každý má šancu vybrať si, ktorá z týchto hodnôt je mu bližšia. Prchavosť hazardu či úrodná predstava ďalších dní. Má šancu si vybrať, či zostane in-line so životom, alebo to hodí za plece s tým, že o jeho budúcnosť sa ktosi postará.

Starostovi Petržalky Vladimírovi Bajanovi hrozí, že podľahne jednému i druhému. Bez rizika a hazardu totiž v slovenskom megasídlisku nepohne so žiadnym problémom. Zároveň sa usiluje byť in-line s každým ďalším dňom, do ktorého sa Petržalka zobudí a aj po niekoľkých rokoch skúseností z komunálnej politiky starosta Vladimír Bajan verí, že bude kvalitatívne lepší.

Nie je viera v Petržalku s kvalitnejšou budúcnosťou len manéver pred komunálnymi voľbami? Kto vám dnes uverí, že vyriešite chronický nedostatok bytov, znížite kriminalitu, vyplienite drogy, zlepšíte životné prostredie...?

„Bol by som neúprimný, keby som povedal, že v tomto čase nemyslím na nadchádzajúce komunálne voľby. Bolo by však naivné veriť, že občan sa v nich bude rozhodovať len na základe sľubov. Hovorí sa, že v Petržalke sa dvakrát po sebe voľby nedajú vyhrať. Má to logiku, pretože za štyri roky žiaden starosta nedokáže vyriešiť ani zlomok problémov, ktoré sa v tomto jednogeneračnom sídlisku koncentrujú. Ak občan spraví odpočet, miska s nevyriešenými problémami klesne dolu. A sám musí zvážiť, či to, čo zostalo na hornej miske zodpovedá možnostiam jedného volebného obdobia, či je to dostatočne pevný základ na postupné vyriešenie základných problémov, či je to plusom alebo mínusom v hodnotení práce starostu a poslancov miestneho zastupiteľstva,“ hovorí starosta Petržalky.

Z doterajšieho poznania komunálnej politiky je zrejmé, aké zložité sú investície a za aký dlhý čas prinesú efekt, ktorý pocíti občan v reálnom živote. A na to sú potrebné aspoň dve volebné obdobia. „A nech komunálne voľby v Petržalke dopadnú akokoľvek, verím, že základy, ktoré sme položili sú pevné a že na nich možno stavať. Pre každého, kto sa pokúsi uspieť v komunálnych voľbách, je dôležité, aby veril, že život v Petržalke možno skvalitniť,“ pripomína V. Bajan. Netreba azda nikoho presviedčať, že sa dajú všetky problémy Petržalky vyriešiť za jedno volebné obdobie. A už vôbec nie, ak miestna štátna správa pri tom vedome stavia do cesty samospráve prekážky.

(pet)
Ilustračné FOTO - Ján Kuchta

Páčil sa vám článok?